Dodaj do ulubionych

picie wody

08.09.16, 10:18
Cześć!
Zadałam to pytanie na forum butelkowym, ale chyba nikt tam nie zagląda...
Moja córka (4,5 miesiąca) pije dość dużo wody. Wyliczyłam, że dochodzi nawet do 500 ml na dobę... Do tego mleka (nutramigen) wypija ok. 800 ml na dobę. Pokarmów stałych póki co nie przyjmuje. Martwię się czy taka ilość wody to nie za dużo?
Jak dużo piją wasze dzieci?
Obserwuj wątek
    • mama_mil Re: picie wody 08.09.16, 11:18
      Mój syn prawie 6 miesięcy nie pije wody. Pije mleko z piersi.
      • m.aggie Re: picie wody 08.09.16, 12:56
        No tak, to było pytanie do mam butelkowych. Pierś zastępuje i jedzenie, i picie. Starszaka karmiłam rok, więc wiem jak to wygląda u piersiowców. W butelkach jestem nowa wink
        • mama_mil Re: picie wody 08.09.16, 15:10
          Acha, no ja się nie znam na butelkowych dzieciach;P
          • sandrasj Re: picie wody 09.09.16, 22:20
            hm, to po co się wypowiadasz? Z postu startowego wynika przecież że dziecko karmione jest butelką.

Mój syn ma 8 miesięcy, od mniej więcej 3 miesięcy czyli od rozszerzenia diety pije jakieś 90-100 ml wody/herbatki na dzień. Więcej nie wypije.
            Zapytałabym lekarza, bo nadmierne pragnienie też bywa objawem chorobowym.

• yaguarete Re: picie wody 08.09.16, 13:26
      W ciagu czterech pierwszych miesiecy zycia tylko mleko wystarczy, chyba ze w upaly - mozna dodatkowo podawac wode. Jesli dziecko cierpi na kolki - herbatka z kopru wloskiego. Ja karmie corke mlekiem PRE tzn. poczatkowym, przeznaczonym dla niemowlat do szostego miesiaca zycia. Mleko nutramigen to chyba jest to zageszczone i moze wtedy nalezy podawac wode dodatkowo.
      • m.aggie Re: picie wody 08.09.16, 15:04
        Nie, nutramigen nie jest zagęszczony. Zagęszczacz to chyba nutriton. Rozumiem, że twoje dziecko się wody nie domaga? To nie jest tak, że ja jej wciskam tę wodę. Daję, kiedy się domaga, a mleka pić nie chce. Doskonale wyczuwa lub po prostu widzi co jest w butelce smile Jak próbuję jej przerwać, żeby aż tak dużo nie piła, to jest niezadowolona. Wyraźnie tę swoją porcję wody wypić musi.
        • yaguarete Re: picie wody 08.09.16, 21:19
          m.aggie napisała:

> Nie, nutramigen nie jest zagęszczony. Zagęszczacz to chyba nutriton. Rozumiem,
          > że twoje dziecko się wody nie domaga? To nie jest tak, że ja jej wciskam tę wod
          > ę. Daję, kiedy się domaga, a mleka pić nie chce. Doskonale wyczuwa lub po prost
          > u widzi co jest w butelce smile Jak próbuję jej przerwać, żeby aż tak dużo nie pił
          > a, to jest niezadowolona. Wyraźnie tę swoją porcję wody wypić musi.

No masz racje, pomylilam z tym zageszczaczem smile Tak dokladnie jest, moja sie wody nie dopomina w ogole. Jest wrecz odwrotnie, to ja probuje ja do tej wody przekonac od czasu do czasu, na przyklad w te upaly. Ale widze, ze nie jest tym zachwycona. Jak podaje wode albo herbatke, to wypije najwiecej 50ml na raz a pozniej przekreca glowke w bok, wystawia jezyk, no nie chce wiecej po prostu. Natomiast jak podaje mleko, to na raz wypija ok.150/170 ml. i nie trzeba jej zachecac. Twoje dziecko najwyrazniej jest przyzwyczajone juz, ze swoja porcje wody musi dostac. Nie sadze, zeby to bylo szkodliwe, albo ze zbyt duzo.
    • postka Re: picie wody 08.09.16, 13:44
      to sporo pije tej wody, pytanie czy pije bo się ewidentnie domaga, czy pije, bo jej podajesz co chwilę a ona lubi mamlać smoczka od butelki. Mój syn (prawie 8 miesięcy) wypija wody z butelki dziennie max 200ml, stosuję taką metodę, że jak sama sięgam po picie, to jemu też daję. Z drugiej strony czy wody może być w ogóle za dużo? Jakie mogą być negatywne konsekwencje?
      • koralik37 Re: picie wody 08.09.16, 14:03
        Chyba tylko zapelnienie brzuszka i przez to ewentualnie mniej mleka, ale jesli przybiera ok, to niech pije.
      • m.aggie Re: picie wody 08.09.16, 15:00
        Oczywiście nie daję tej wody co chwila, ale ona wyraźnie się jej domaga. Po wypiciu prawie całej porcji mleka, kiedy jest już najedzona i końcówki już wypić nie chce, bardzo chętnie ciągnie wodę. Raczej nie powoduje to picia zbyt małej objętości mleka, bo wypija go ok. 800ml na dobę, więc chyba w normie. Poza tym pije przed zaśnięciem na drzemkę (ok. godzinę po karmieniu, więc to nie z głodu). Myślę, że woda nie zastąpi jej mleka, jak będzie głodna, to woda na długo nie wystarczy. Może pije żeby się ochłodzić? Nadal jest dość ciepło, mieszkanie nagrzane. A może chłodna woda pomaga na dziąsła? Boję się, że nadmierne picie wody może być objawem choroby. Nie wiem tylko czy to już jest nadmierne picie czy jeszcze mieści się w normie. Dlatego pytam jak jest u was.
        • ankha777 Re: picie wody 08.09.16, 16:34
          Wlasnie chcialan zalozyc podobny temat tylko zwiazany z piciem wody/sokow/herbatek przy karmieniu piersia. Moj synek wlasnie kpnczy 6 miesiecy. Juz troche zaczelam mu wprowadzac stale pokarmy za porozumieniem z pediatra, choc nie za bardzo to idzie. Nie mniej zastanawiam sie czy powinnam podawac mu do picia cos innego niz piers? Pediatra mowila, ze jak karmie piersia to to wystarczy. Zastanawiaja mnie jednak jego kupki, ktore zrobily sie mega geste. Nie sa to zatwardziale bobki nie mniej obawiam sie czy za chwile w takowe sie nie zamieni...
          • ela.dzi Re: picie wody 08.09.16, 16:53
            Przy kp nie ma bezwzględnej konieczności podawania wody przy rozszerzaniu diety, niemniej jednak ja podaję wodę. Prędzej czy później i tak będzie ją pić. Innych napojów nie przewiduję przez długi okres czasu. Wszelkie herbatki czy soki zawierają cukier, który daje kalorii i niepotrzebnie nasyca dziecko. Nie wspomnę o tym, że to niezdrowe dla zębów, a także o tym, że dziecko może potem nie chcieć pić wody.
          • koralik37 Re: picie wody 08.09.16, 16:57
            Kupki robia sie geste przy podawaniu pokarmow stalych. Troche wody zawsze sie przydasmile
        • koralik37 Re: picie wody 08.09.16, 16:55
          Lekarzem nie jestem i jedyną choroba jaka kojarze ze zwiększonym pragnieniem jest cukrzyca. Ale pewnie bylyby inne objawy. W razie czego dosc latwo sprawdzić-przy morfologii zrobic cukier. Natomiast ja bym sie chyba cieszyla i trzymała sie tej wody. Moja dwulatka pije 1,5 l wody - sprawdzilam - w normie, chociaż pewnie z 70% jej rówieśników tyle nie pije.
          • mart-a1984 Re: picie wody 10.09.16, 00:12
            Inna strona medalu jest taka że nadmierne picie wody wypłukuje organizm z cennych mikroelementów. Ale nie jestem w stanie powiedzieć czy 500 ml to dużo. W porównaniu z tym ile wypija mój niemowlak (8 miesięcy i maksymalnie 200 ml) chciałoby się napisać że dużo. Pewnie ma znaczenie także stosunek masy ciała dziecka do wypijanej wody. U nas 200 ml to w dni upalne. Często wystarcza mu samo mleko do zaspokojenia pragnienia. Przeszłabym się z tym do pediatry bo paradoksalnie, za dużo wody też może zaszkodzić. Ale tak jak pisałam nie wiem ile to jest za dużo dla niemowlaka. Wydaje mi się dużo w porównaniu z moim berbeciem. Lepiej zapytać pediatry. Wpisz swoją odpowiedź
    • m.aggie Re: picie wody 10.09.16, 08:28
      No właśnie, to miał być taki wątek statystyczny smile Też nie wiem jaka jest "norma", niby wszędzie piszą, że woda bez ograniczeń, ale... Może to kwestia mleka? Musiałyby się wypowiedzieć mamy dzieci karmionych nutramigenem. Od jednej znajomej wiem, że jej synek przy nutramigenie też bardzo dużo pił, dochodził nawet do litra dziennie.
      Pediatra stwierdziła, że tyle płynów (w sumie do 1300ml) w porównaniu do wagi (niecałe 6,5kg) to w normie. Ale że ona lubi zlecać badania "na wszelki wypadek", to zleciła mocz, morfologię, sód, potas, kreatyninę i glukozę. Także w przyszłym tygodniu będziemy kłuć... Za bardzo się z tego nie cieszę, bo jak się szuka, to się znajdzie... A skoro to jeszcze norma, to po co się dopatrywać nieprawidłowości.
      Też już myślałam o cukrzycy, ale wolę nie szukać jakie są dodatkowe objawy. I też się bałam o wypłukiwanie sodu z organizmu, więc może i dobrze, że to sprawdzimy.
      Jeśli któraś ma/miała podobne doświadczenia, to proszę o wypowiedzi. Jeśli któraś też karmi nutramigenem, to też napiszcie, proszę, jak to u was wygląda.
      Dzięki za wszystkie dotychczasowe posty smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka