Dodaj do ulubionych

Bugaboo cameleon - spacerowka

19.09.16, 14:24
Kiedy przesadzilyscie dziecko do spacerówki bbo cameleon?
Nadal wozimy się gondola i nie jest to faworyt Ady. Po 30 min leżenia już jeczy, a na brzuchu podnosi głowę i tylek do pozycji raczkujacej, żeby wszystko widzieć. Ogólnie widzę, że gondola już ją nudzi...
Dziecko nie siedzi i nie jest sadzane.
Obserwuj wątek
    • rosynanta Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 19.09.16, 16:49
      Cameleon ma kubełkowe siedzisko, prawda? Moje koleżanki ze spacerówkami tego typu przesadzały dzieci koło 4 miesiąca, spacerówka w pozycji leżącej. Dziecko leży jak w leżaczku wtedy.
    • sfornarina Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 19.09.16, 21:03
      Ja przesadziłam około 5 miesiąca, bo... nie wpadłam na to, że można wcześniej wink

Mogę się mylić, ale mam wrażenie że w kubełku na leżąco bez problemu można niesiedzące dzieci wozić, od dość wczesnego wieku.
    • kasiap0585 Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 20.09.16, 06:32
      Ja nie mam bugaboo, ale siedzisko też jest kubełkowe i teoretycznie można wozić od urodzenia (wg producenta) oczywiście w pozycji leżącej. Pierwszą córkę przeniosłam do spacerówki gdy miała 4 mies z powodu nie mieszczenia się już w gondoli (jakaś taka mała jest ta gondola w naszym wózku), druga córka ma obecnie 3 mies i powoli się przymierzamy do przesiadki z tego samego powodu czyli ciasna gondola.
    • biankao Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 20.09.16, 07:49
      A czym w takim razie różni sie siedzisko kubelkowe od fotelika samochodowego, w którym nie powinno sie za długo wozić dziecka. I tu i tunozki sa podciagniete pod brzuch... Ja mam caneleona, ale pomimo buntów gondolowych przesadziłem syna dopiero gdy usiadł czyli po 7 miesiącu.
      • sfornarina Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 20.09.16, 11:00
        > A czym w takim razie różni sie siedzisko kubelkowe od fotelika samochodowego, w którym nie powinno sie za długo wozić dziecka. I tu i tunozki sa podciagniete pod brzuch...

Przecież to chodzi o obciążenie kręgosłupa, a nie zgięte nóżki (nie wiem, skąd Ci się wzięło określenie "nóżki podciągnięte pod brzuch"?). W foteliku samochodowym dziecko "siedzi", w siedzisku kubełkowym leży, ot taka różnica.
        Sam fakt zgiętych nóżek nie ma nic do rzeczy, przecież jak dziecko nosisz na rękach czy w nosidle/chuście to też młode ma te nóżki zgięte... Widziałaś kiedyś niemowlę z wyprostowanymi nóżkami? wink
    • lidek0 Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 21.09.16, 20:23
      Dziwi mnie, że rodzice kupują spacerówki kubełkowe zmuszając dziecko do przebywania w jednej pozycji. No chyba, że w takiej spacerówce dziecko może spać leżąc na boku. Sama mam płaskie łóżko więc nie bardzo rozumiem dlaczego dziecku miałabym fundować coś takiego, ale chętnie dowiem się czemu rodzice kupują takie spacerówki?
      • niewyspana6miesiecy Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 26.09.16, 14:10
        Tez mam bugaboo. Corka zaraz kończy 6 miesięcy. Próbowałam przesadzic do spacerowki bo w gondoli juz jęczy ale mam wrażenie, że niewygodnie się Jej śpi i ze ten kubełek to niedokonca dobre rozwiązanie uncertain
      • mama_mil Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 28.09.16, 19:55
        Ja mam taką spacerówkę ale jeszcze nie używam. Kupiłam bo nie znałam się na wózkach. Zobaczymy czy się u nas sprawdzi. Dziecko moje ma drzemki w łóżeczku ewentualnie trzecia w wózku, ale jeszcze w gondoli a stopniowo zaniknie ta trzecia drzemka więc mam nadzieję, że jak siądzie pewnie po 7 miesiącu to już nie będę robiła trzeciej drzemki w wózku. Albo będę go woziła w gondoli do 9 miecha;P Jak na razie nie protestuje.
      • rosynanta Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 01.10.16, 15:06
        W łóżku spędzasz całą noc, a w wózku maksymalnie godzinę, dwie na etapie siedzenia smile

Moje dziecko zawsze śpi na wznak w gondoli, mimo że mogłoby na boku lub na brzuchu. Przyznam, że nigdy nie widziałam dziecka w wózku śpiącego inaczej niż na wznak, nawet w spacerówce. Jak przypniesz dziecko pasami - a jednak zazwyczaj się to robi - to one raczej uniemożliwiają obrót, niezależnie od typu siedziska.

(Mam normalną spacerówkę, nie kubełkową).
        • lidek0 Re: Bugaboo cameleon - spacerowka 01.10.16, 17:19
          No to ciekawe bo moje i inne znane mi dzieci na etapie siedzenia potrafiły spać po 3 godziny na spacerze i to czasem leżąc na boku, widok dość popularny dlatego dziwi mnie wymuszanie na dzieciach konkretnej pozycji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka