Dodaj do ulubionych

Dylemat - idealny wózek

28.01.18, 11:15
Hej dziewczyny, jestem tu nowa, w maju ma się pojawić moja córeczka i poszukuję wózka. Myślałam, że wiem co chce, ale niestety nie okazało się to takie oczywiste smile
Mam juz 10 letniego synka i wtedy miałam X-landera, co prawda nie narzekałam na niego, może oprócz tego, że był ciężki, ale wtedy nie byłam jeszcze taka świadoma smile Teraz X-lander wydaje mi się taki jakiś olbrzymi...
Poszukując ideału wybrałam Peg Perego Book S Pop-Up z gondolą elite. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie jakość budki w spacerówce. Totalnie się zawiodłam. Jest delikatna, cieniutka, a ten pałąk na chowanym materiale jest taki cieniutki ze się wygina w każda stroną. Moze tak musi być, ale kupując wózek w tej cenie oczekuję jednak więcej.
Patrzyłam na Mamas&Papas Occaro, ale on tez nie jest idealny. Gondola ma 69 cm, wiec nie za duzo. Budka w spacerówce w pozycji siedzącej nie rozkłada się do końca, no i te piankowe koła, do których niestety nie jestem przekonana.
Patrzyłam jeszcze na Maxi Cosi Adorra, ale też ma piankowe koła.
Polecany przez was Britax Go ma paskową regulację oparcia, co mi się nie podoba.
Już z tej rozpaczy brałam pod uwagę nawet Espiro Next bo jest całkiem ładny i wydaje się być dobrze wykonany, ale jest cieżki i na fb sporo osób pisze ze maja z nim problemy.
Dzisiaj odkryłam Chicco Duo Style and Go Crossover 2018. Co myślicie? Wydaje się idealny, ale muszę go dotknąć, czy nie jest przypadkiem jak peg perego... Macie moze jakieś doświadczenia z tym wózkiem?
Powiem wam czego oczekuję, może macie jakiś pomysl, bo ja już sama nie wiem smile
Na pewno musi być przekładana spacerówka i dobre koła. Pompowane lub żelowe, chciałabym zwykła spacerówkę (nie kubełkową) z długą budką. Koła przednie obrotowe, ale teraz to chyba standard. W miarę spory kosz, nie musi być jakiś mega, ale niektóre są jakieś micro chyba smile No i chociaż delikatną amortyzację. Uprzedzając Jool-Z i Bugaboo odpadają, po prostu mi się nie podobają. Mutsy ma koszyk prawie przy ziemi, też odpada. Nie będę dzwigac wózka, więc nie musi być strasznie lekki. Jeśli chodzi o cenę, to jakoś tak do 4 tys, no chyba, że macie jakąś mega perełkę, wózek idealny to piszcie, rozważe smile A i wózek musi być nowy. smile

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, mój mąż już oszalał. Jak jeszcze raz usłyszy słowo wózek to chyba mnie wyrzuci z domu big_grin
Liczę na waszą wiedzą i pomoc. Jesteście moją ostatnią deską ratunku smile

Obserwuj wątek
    • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 28.01.18, 11:16
      Zapomniałam dodać, że chcę żeby był to wózek 2w1, 3w1. Chcę kupić tylko jeden wózek.
    • mcda86 Re: Dylemat - idealny wózek 28.01.18, 12:07
      Może coś z Cybexów?? Popatrz też na wózki GB i nowy Baby Jogger City Tour Lux. Może Stokke Crusi? Sama się nad którymś zastanawiam. Joolza2 kocham, ale za ciężko mi go wnosić na 2 piętro.
    • gochalodz Re: Dylemat - idealny wózek 28.01.18, 13:57
      Jeśli zawiodło Cię Peg Perego to nie licz na Chicco.
      Z Chicco dobre koła ma chyba tylko active 3 , ale to wózek bardziej terenowy i bez przekładanego siedziska.

Jane Muum
      Emmaljunga super nitro
      Britax Smile
      Concord Wanderer
    • annulka79 Re: Dylemat - idealny wózek 28.01.18, 15:33
      Chicco od dawna jakością nie powala.
      Chciałam zaproponować właśnie MC Adorra albo Stella (ma wyższe oparcie w spacerówce z tego co widziałam).
      Concord Wanderer
      Jane Muum
      Cybex Balios S (ten nowy z 2018 z rozkładanym oparciem)
      A gondola M&P do Urbo i Soli nie jest większa (moim zdaniem nieznacznie dłuższa chyba)

Gdybyś nie odrzucała siedzisk kubełkowych (używałam i takiego - było bardzo ok)
      Xlander x-cite (nie jest terenowy ale to moim zdaniem udany miejski wózek z wygodną spacerówką)
      Emmaljunga NXT60
      Britax Affinity
      Jane Crosswalk
      Może Baby Jogger Versa Gt albo Premier (idealne byłoby City Tour Lux z większymi kołami smile

• kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 28.01.18, 16:30
      Nie widziałam tego chicco na żywo i okazuje się, że to wcale nie jest łatwe, nawet jak się mieszka w stolicy... A Teutonia Cosmo V4? Trochę drogi, ale może wart tej ceny?
      A te Britaxy, który najlepszy waszym zdaniem? Oprócz britaxa go, popsuli mi go tym paskiem tongue_out Całkiem fajne są smile
      • annulka79 Re: Dylemat - idealny wózek 28.01.18, 22:43
        Britaxy fajne ale większość ma siedzisko tylko przodem a z tych odwracanych to Go z nieszczęsną regulacją (choć jak na pasek moim zdaniem całkiem udana, nie trzeba dwóch rąk i głowy żeby ogarnąć), Affinity (fajny ale kubełka nie chcesz chyba), B-ready to wózek dla 1 lub 2 dzieci (mam wrazenie że stelaż jest przez to spory jak na pojedynczy).
        Zostaje Smile 2 (wygląda na bardzo przyjemny wózeczek le nie znam, znam poprzednika).

Nowej Teutonii nie znam, stare miały niskie oparcia w spacerówce, nie wystarczały na cały okres wózkowania. Moze jeszcze Gesslein F4 air. Spacerówka jest super i przodem do kierunku jazdy wystarczy na długo ale jest opcja dodatkowego siedziska odwracanego.
        • shumari Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 07:35
          Powiem Ci jako użytkownicza M&P Soli2 MTX, że ten wózek mnie nie zawiódł.
          Owszem do gondoli można się przyczepić, bo jednak mała i sama osłona na nogi taka jakaś niedopracowana, ale reszta spełniałaby Twoje wymagania. duże siedzisko, bardzo duża buda, pompowane koła, przednie skrętne, do kosza bardzo łatwy dostęp.
          Chicco testowałąm w sklepie i dla mnei to porażka. sztywny, bez amortyzacji.
          • ela.dzi Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 09:05
            Zgodze się, ale kupić Solę w wersji MTX graniczy z cudem.
            • shumari Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 09:46
              Mam do sprzedania 😜
              • shumari Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 09:47
                Ale nie, wcale nie dlatego pisałam o niej w prawie samych superlatywach. Moim zdane. Jest po prostu fajna i dopracowana . Oprócz tych małych szczegółów w gondoli
                • ela.dzi Re: Dylemat - idealny wózek 30.01.18, 11:15
                  Ja się z Tobą zgodzę, bo sama się do niej przymierzałam przy pierwszym dziecku. Kiedy zdecydowałam się przy drugim, to już nigdzie nie mogłam jej dostać i skończyło się na zwykłej, którą też bardzo lubię, ale brakuje mi pompowanych kół i większej budki.
    • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 09:13
      Hmmm... Pół nocy nie spałam. Myslałam i myslałam, na pewno wiecie jak to jest smile I mniej więcej już wiem. Jak to dobrze, że jesteście. Z nikim "normalnym" nie mogę tego obgadac, bo twierdzą, że jestem jakaś nawiedzona tongue_out
      Rozważam teraz tego m&p sola 2 mxt a britax smile 2.
      Mega boję się tej gondoli m&p, 68 cm to na prawde mało sad poza tym przednie koła ma piankowe, czytałam ze wbijaja się w nie kamyczki, ale nie wiem smile Britax samą ramę i wymiary ma ok. I amortyzację podobno niezłą. Nie widziałam ani jednego ani drugiego na żywo. I wszystkie koła pompowane. Ale sola ładniejsza smile Podoba mi się britax affinity, ale kurde ta kubełkowa spacerówka psuje mi wszystko smile aaaa i britax smile nie składa się razem z ramą, ale to akurat nie mój problem big_grin Jeśli będę go pakować do samochodu to na pewno będę z małżonkiem, będzie sobie pakował tongue_out
      Co do britaxów - te aktualne spacerówki mogą być wpinane w dwie strony.
      Co myślicie tak obiektywnie? Britax czy Mamas? Gdyby nie ta cholerna gondola, to bym nie miała dylematu. I nie wiem, jak to możliwe, że przez tyle lat nikt nie wymyslił jeszcze wózka idealnego? big_grin Może powinnyśmy otworzyć jakąs fabrykę big_grin

A słuchajcie, bo jeszcze zastanawiałam się nad nowym Jedo Trim albo Jedo Lark. Ale czy to w ogóle ma szansę jakościowo być porownanym do Britaxa czy Mamasa?

PS. Jeśli chodzi o teutonie, to sobie darowałam. Poczytałam, poszperałam i dowiedziałam się, że są w stanie upadłości. o.O Boję się, że zostałabym bez gwarancji i ewentualnych serwisów, napraw itd.
      • shumari Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 09:58
        Nie będe obiektywna bo britaxów nie używałam, ale pamiętam, że też miałam na niego ochotę. Teraz w sumie nie pamiętam dlaczego wygrałą sola, a wózki macałam i ogładałam na kilka ładnych miesięcy przed porodem.
        Mnie akurat zadne kamyki się nie wbijały. Na leśnych drogach ( ale takich bardziej ubitych ofkors) po prostu blokowałam koła i wózek śmigał jak ta lala. Jeśli tylko rozmiar gondoli jest problemem to bym mimo wszystko rozważyła. Spacerówka jest tak fajna i zabudowana, że można się przenieść szybciej. Ja woziłam w niej 2 miesięczną córke na wyjazdach, bo gondola zabierała mi więcej miejsca w bagażniku więc na wakacje jej w ogóle nie braliśmy.
        • shumari Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 11:45
          Wygooglowałam sobie tego britaxa i juz wiem dlaczego go nie kupiłam. Ze względu na system rozkładania budki w spacerówce. Ona nie rozkłada się z oparciem tylko po porstu zatrzymuje się w pewnym momencie tworząc taki "namiot" co po pierwsze mi sie bardzo nie podoba, a po drugie przy bardzo dużych temperaturach robi się tam sauna (no chyba, że jest tam jakis system otwoerania tego materiału i jednak jaks przewiew jednak jest, nie wiem) ale właśnie wizualnie to bylo dla mnie nie do zaakcpetowania
          • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 12:03
            kurcze faktycznie jest taka mała wentylacja. Na tym blogu na któryms zdjeciu widać, taka odsuwana. mamazsynkiem.pl/recenzje/britax-smile-2-wozek-godny-polecenia/

Wiem, że to nie dużo... Jak znajdziesz jeszcze jakieś wady to pisz smile Wiadomo, że czegoś mogę nie przyuważyc smile
            • shumari Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 13:00
              Ok zauważyłam jeszcze mały szczegół wink podnózek zakończony jest takim stelażem. O ile małemu dziecku to na pewno nie przeszkadza to starszemu może być niewygodnie bo wiadomo nóżki będą dłuższe i albo będzie musiało je uginać albo ten stelaż będzie go uwierał. Ja bym szukała takiego z materiałowym zakończeniem. To tylko sugestia i być może to jest wada tylko i wyłącznie w moim przekonaniu
              • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 13:11
                Ogólnie też o tym myślałam, ale akurat mnie się to podoba smile W sensie estetycznym smile I tak na 100% dokupię wkładkę do wózka, bo wyglądem to on nie porywa, więc może potem najwyżej kupię trochę dłuzszą, nie wiem jeszcze smile Ale akurat ten stelaż w tym modelu (przynajmniej na zdjęciach) nie jest taki bardzo wysunięty, a widziałam takowe w innych wózkach, więc może jakoś da radę smile Niestety nam nie dogodza tongue_out
                Ale dziękuję za uwagi, czekam na więcej big_grin big_grin big_grin
                • agrafa83 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 14:46
                  Ja jedo skladalam razem ze spacerowka na stelazu, materialowo jedo moim zdaniem ma bardzo dobre tapicerki, fajne faktury, zaden ortalion.
      • ela.dzi Re: Dylemat - idealny wózek 30.01.18, 11:17
        Gdyby nie mikroskopijna gondola polecałabym Solę w ciemno.
        • shumari Re: Dylemat - idealny wózek 30.01.18, 11:58
          Dokładnie. Chociaż przyznam ze ja i tak przesadziłam córkę do spacerówki zanim z niej wyrosła. Ona jest mniejsza niż standardowe ale i tak w sumie większa niż by się mogło wydawać na pierwszy rzut oka
          • ela.dzi Re: Dylemat - idealny wózek 30.01.18, 16:10
            Mój by wyrósł po miesiącu smile
            • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 01.02.18, 10:25
              Gondola ma 68 cm, to na prawdę niewiele. Gdyby nie ta gondola to bym zakupiła Occaro, bo jest śliczny, nawet mimo tych kół piankowych. smile Ale nie mam pojęcia jaka córcia się urodzi, moja kolezanka urodziła syna 62 cm... to za długo by nie pojeździł smile
    • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 09:48
      Hmmmm własnie znalazłam film, na którym Britax smile składa się w całości z siedziskiem. Więc trochę mnie oszukali wcześniej smile uaktualniam informacje smile
      • gochalodz Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 12:05
        Britax się składa , za to Jedo nie.
        • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 12:14
          A czy Jedo jest w ogole porownywalny jakościowo z Britaxem? Nie patrzyłam nigdy na Jedo w sklepie, miałam natomiast fotelik Britaxa dla starszego dziecka i był cudny smile Jakosciowo idealny wrecz smile
          • annulka79 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 16:59
            Jedo ma całkiem dobrą jakość, stare modele (Bartatina, Fyn) można było polecać w ciemno. Z nowych znam Nevo (też godny polecenia) a te inne nowości tylko ze słyszenia. Jedo zawsze miało dużo od siebie tymczasem Lark ma identyczne podwozie co inne (np. Eurocart Deco, Expander, Riko) a te znów jakością nie grzeszą. Nie wiem co o tym myśleć. Trima miała koleżanka i nie była zadowolona. Ładny itp ale ona nie potrafiła składać z siedziskiem a i kosz trzeba było wypiąć bo i tak wypadał (efekt: kosz często zostawał przez przypadek w domu lub bagażniku) czyli spacerówka w 3 cześciach... , do tego to jest spory gabarytowo wózek więc jeśli stary xlander wydaje Ci się olbrzymi to ten tym bardziej bedzie.
            • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 17:24
              No to ogólnie już chyba wszystko jasne smile Chyba wybiorę tego britaxa smile i tutaj pojawił się kolejny problem - nigdzie go nie ma, żeby dotknąć big_grin Trzeba zamówic, a potem można sobie oddać jak coś. Ehhhh a ja chciałam tylko na minute go zobaczyc i albo w lewo albo w prawo smile Moze macie jakiś namiar na sklep gdzie mozna by go było zobaczyc? Nawet nikt nie ma wzorników kolorów i trzeba w ciemno. A troche szkoda... Jak przeliczyłam za całosc, z fotelikiem i bazą wyjdzie okolo 4,5 tys. Wolałabym jednak dotknąć smile
      • annulka79 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 20:11
        Co do składania. Smile składał się z siedzeniem ale czy Smile 2 to nie wiem. Daj link do tego filmiku.
        • annulka79 Re: Dylemat - idealny wózek 29.01.18, 20:41
          No i piszemy o Smile, smile2 a jeszcze był bardzo podobny b-smart. na 100% składa się z siedziskiem a siedzisko rozkłada.
    • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 06.02.18, 14:20
      Dziewczyny a co myślicie o tym Cybexie Balios S? Wydaje się całkiem sensowny... Powiedzcie jakie ma wady, bo może ja nie dowidzę smile Bo jak dla mnie to chyba ideał... Moze dodałabym chromowany stelaz, ale przecież nie można mieć wszystkiego tongue_out
      • annulka79 Re: Dylemat - idealny wózek 06.02.18, 16:35
        No właśnie proponowałam go wyżej smile
        Widziałam go krótko, potem z ciekawości włączyłam filmiki na youtube.
        Wygląda naprawdę obiecująco, amortyzacja na wszystkie 4 koła naprawdę sie ugina (nie jest miękka, raczej sztywniejsza ale zapewne nieco się wyrobi no i ja oglądałam wózek na pusto, z dzieckiem bedzie lepiej), Składanie, buda rewelacja. Kosz ok, waga nie wiem jaka ale podnosiłam i jest to spokojnie wykonalne (zdecydowanie wygodniej i jakoś tak lżej niż cameleon). Przyczepiłabym się do pałąka. Przypomina mi trochę ten z M&P Urbo i dla nieco starszego dziecka bedzie super ale takiego 6 miesieczniaka CHYBA na wysokości twarzy. To w kwestii czepiania sie big_grin po bardzo krótkim oglądaniu. Poza tym wózek przeszedł baaaaardzo pozytywną metamorfozę w porównaniu z poprzednim modelem M.
        • kelegena1 Re: Dylemat - idealny wózek 07.02.18, 10:21
          A te koła co ma ten cybex to są podobne, lepsze, gorsze od M&P occaro? Bo przyznam, że poczytałam trochę o amortyzacji, nawet Priama i że wcale rewelacji nie ma... Myślę jeszcze nad X-landerem x-move, amortyzajce ma słabą, ale koła pompowane. Już po prostu mózg mi się gotuje od tych wózków smile Nie chciałabym potem narzekać, że mi telepie dzieckiem big_grin
          • ichmama Re: Dylemat - idealny wózek 07.02.18, 10:49
            A ja szczerze to nie rozumiem co Tobie nie pasuje w Britax Go? Czy widziałaś ten wózek na żywo? Bo wg mnie to jest wozek prawie idealny. Może mógłby być jeszcze ze 3kg lżejszy i mniejszy po złożeniu, ale regulacja paskowa jest imho bardzo wygodna. Mam Wanderera z regulacją paskowa i szczerze nie zamienilabym jej na zwykłą, a komfort jazdy porownywalny do Britaxa.
            • kubek290713 Re: Dylemat - idealny wózek 07.02.18, 22:46
              britax go to super wóz /miałam wtedy brio go i polecam/:
              pokazywarka.pl/oen5yo/
          • annulka79 Re: Dylemat - idealny wózek 07.02.18, 18:58
            Ideału nie znajdziesz a to co idealne dla jednego dla innego użytkownika będzie takie sobie.
            Z krótkich oględzin amortyzacja w baliosie S (2018) jest lepsza niż w Priamie. Ale zaznaczam to porównanie w sklepie.
            Priama miała kolezanka i nie polecam, wózek dobry a taki galeriowy. Nowy Balios wygląda bardziej wielofunkcyjnie i praktycznie. Xmowe jest duży i ciężki a amortyzacja nie taka dobra jak możnaby oczekiwać.
            Ja zdecydowanie wybrałabym Britaxa Go (bez ograniczeń cenowych) a w przypadku mniejszego budżetu rozważyła Baliosa S
    • ablacim Re: Dylemat - idealny wózek 07.02.18, 10:47
      A Joie Mytrax? Wprawdzie gondola nie za duża (chyba 74 cm), ale wózek bardzo uniwersalny. Wożę go w aucie póki co jako stelaż pod fotelik. Fajnie się prowadzi, jest zwrotny, ma nienajgorszą amortyzację i pompowane koła. Składa się błyskawicznie. Duże siedzisko rozkładane na płasko, duża buda, fajna wentylacja. Jedyny minus spacerówki to że jest tylko przodem do kierunku jazdy.
      W porównaniu do Britaxa Go ma węższy rozstaw osi.
      A a propos paskowej regulacji oparcia to nie jest taka zła. Tzn ja akurat wolę ten sposób od tych bardziej wymyślnych.
      • ablacim Re: Dylemat - idealny wózek 07.02.18, 10:50
        Aha. Wydaje mi się, że wózków idealnych jednak nie mawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka