Dodaj do ulubionych

Chora mama karmiąca piersią

29.09.16, 10:25
Cześć, karmię i martwię się o dziecko, dlatego wrzucam tu, mimo, że temat dotyczy mojego zdrowia. Jeśli to nieodpowiednie miejsce, skasujcie. Będę wdzięczna za radę.

Po obudzeniu przez kilka godzin mam zielony, gęsty, brzydko pachnący katar. Dochodzi do tego suchy kaszel (kilka napadów w ciągu dnia) i temperatura 37-37,5. Laryngolog zajrzał do nosa i jest tam ropa, ścieka też po tylnej ściance gardła. Dostałam antybiotyk. Antybiotyk brałam już 3 tyg temu - po półrocznej walce z przewlekłymi infekcjami, zatokami? (jedna lekarka leczyła mnie na nie 3 mce, po czym inny lekarz zlecił tomografię i zatoki czyste - dostałam antybiotyk bo ropa ściekała po tylnej ścianie gardła). Ale tuż po wyleczeniu złapałam jakąś nową infekcję wirusową, która przerodziła się w to, co jest teraz. Nie chciałabym faszerować się antybiotykami niepotrzebnie, a wiem, że lekarze mają różne podejścia. Czy wg waszej wiedzy w przypadku takich objawów antybiotyk jest niezbędny? Wg mojego lekarza tak. (Radzę się Was, gdyż już kiedyś dostałam antybiotyk na zapalenie oskrzeli, które inny lekarz tego samego dnia wykluczył....)
Obserwuj wątek
    • madamwz Re: Chora mama karmiąca piersią 29.09.16, 10:32
      Z tego co wiem przy bakteryjnym katarze jest niezbedny ( katar bakteryjny to wlasnie zielony i co wazne brzydko pachnacy). duzo zdrowia
      • kika_19 Re: Chora mama karmiąca piersią 29.09.16, 10:34
        Dziękuję, czuję się uspokojona (magia rad od forumowiczek smile
        • rulsanka Re: Chora mama karmiąca piersią 29.09.16, 10:45
          Przede wszystkim przy nawracających zapaleniach zatok powinnaś brać sterydy donosowe i to przez kilka miesięcy. Po samym antybiotyku szybko będziesz mieć nawrót. W nosie zawsze są jakieś bakterie. I to nie one są pierwotną przyczyną zapalenia, tylko niedoleczona śluzówka. Przerośnięta, opuchnięta, w stanie zapalnym. Antybiotyk nie leczy śluzówki, jedynie krótkotrwale wybija NIEKTÓRE bakterie.
          Oczywiście jeśli jest bakteryjne zapalenie, to antybiotyk powinnaś wziąć. Co więcej, kuracja antybiotykiem przy nawracających zapaleniach powinna trwać co najmniej 2 tygodnie, a najlepiej 3.
          Zbadaj sobie poziom d3, ja od kiedy się suplementuję dużymi dawkami ( d3 wyszło mi nieco poniżej normy), to choruję znacznie mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka