Dodaj do ulubionych

roczniak i dieta

10.11.16, 18:31
Moja córka praktycznie od urodzenia na mm. Od 2 msc na mm ha, bo prawdopodobnie uczulenia na białko mleka krowiego. Od samego początku problemy z jedzeniem, córka jadła niechętnie, zawsze małe ilości, dużo trzeba było się namęczyć żeby wypiła mleko. Myślałam, że jak zacznę rozszerzać dietę to to nas poratuje. Niestety próby podawania innych pokarmów w 4 msc zakończyły się fiaskiem. Nic jej nie podchodziło. Ok, poczekałam do 6 msc i było to samo. Słoiki, własne jedzenie, BLW nic nie dało. Wędrówka po lekarzach nic nie dała. Badania wzorowe. Wizyta u neurologopedy i specjalisty SI - duża nadwrażliwość min. w jamie ustnej. I tak się bujaliśmy i dopiero pod koniec 10 msc. córka zaczęła coś innego niż mleko. Obecnie za tydzień kończy rok. Teraz je tak: 8-mleko 160-210 ml, około 10-owoce, 12-obiadek- słoik-190 g, 15,30-mleko-podobnie jak rano, 17- owoce, 20-mleko. Dieta jest mało urozmaicona, młoda je chętnie owoce, obiadek musi być papka bo się dławi. Czasami coś zjada z naszego talerza ale są to małe ilości. BLW to nadal zabawa. Kaszki w ogóle nie chce, odruch wymiotny. O 15,30 już nie chce mleka, co jej podać???? Nie mam kompletnie pomysłu. Mam zamiar zacząć sama gotować jakieś zupki. Pytanie moje takie, chciałabym dodać do takiej zupki jakiś tłuszcz, ale jaki? Dla córki jedzenie mogłoby nie istnieć, jak coś jemy to w ogóle tym się nie interesuje. Mój starszy syn podobnie, rozjadł się jak poszedł do przedszkola. Ja w ogóle się cieszę, że zaczęła jeść coś innego nawet jeżeli są to papki. Chciałabym podać jej jakieś zboża, ale kaszki nie chce. Córa rozwija się dobrze, wyniki niedawno robione są idealne, waga ok. Jak urozmaicić dietę dziecku, które jedzenie traktuje jak karę. Macie jakieś rady.
Obserwuj wątek
    • koralik37 Re: roczniak i dieta 10.11.16, 18:49
      Z tłuszczu - olej kokosowy, maslo, maslo orzechowe. Umowmy sie ze zwykly tez, byle nie palmowywink
      A tak sobie mysle nad przemycaniem warzyw - moze po południu zamiast tego mleka koktajl, cos typu smoothy warzywny, z roznymi zmielonymi pestkami?? Przepisów na koktajle sa setki - poszukaj na spokojnie.
      A moze jogurt?
      Znajomych syn byl antyjedzeniowy, wiecznie dlawiacy sie, papkowy, ale kp i przeszło prawie z dnia na dzien okolo 14 miesiąca. Od tamtej pory zadnej papki nie tknie - nawet jesli zupa krem to ble. Wiec jest nadzieja, ze i u Was minie niedługo. Neurologopeda i człowiek od SI nie polecili żadnych masazy jamy ustnej?
      • rulsanka Re: roczniak i dieta 11.11.16, 11:41
        palmowy extra virgin jest zdrowy
      • 1matka-polka Re: roczniak i dieta 17.12.16, 00:06
        Palmowy jest chyba w każdym mm.
    • leni6 Re: roczniak i dieta 10.11.16, 19:08
      Tak żeby było zgodnie ze schematami to brakuje zupki warzywnej (zakładając że obiad jest z miesem/ryba/żółtkiem), ale ja bym wprowadziła jeden posiłek w kawałkach (warzywa, mieso, pieczywo a nawet chrupki, cokolwiek co wymaga gryzienia).
    • marellakarola Re: roczniak i dieta 10.11.16, 22:44
      Do zupki daj masło/masło klarowane/oliwę.
      Może o 15.30 spróbuj naleśnika na wodzie z mąki gryczanej albo mięciutki omlet, na zachętę z masłem orzechowym/owocami, będziesz miała zboża, może owsianka na wodzie z bananem. Proponuj, rozkręci się.
      • eowen Re: roczniak i dieta 11.11.16, 09:03
        Tylko, jak na alergię na białko mleka krowiego, to masło, jogurty odpadają.

Oej kokosowy nierafinowany, oliwa. Mleczko kokosowe, ale najlepiej te z wodą i mleczkiem tylko w składzie. Mam prawie dwulatkę - alergiczkę na stanie, da się smile
        • 1matka-polka Re: roczniak i dieta 17.12.16, 00:07
          Smalec gęsi, wieprzowy.
    • aga.aga22 Re: roczniak i dieta 11.11.16, 09:40
      Maslo orzechowe to chyba nie za bardzo, wysice alergizujace i ciezko strawne. Olej lniany, rzepakowy, z lnianki (polecono mo na forum, nie próbowałam ale podobno świetny), oliwa , wszystko nierafinowane - łatwo dostępne do kupienia. Masło tez, czasem nawet przy skazie bialkowej ostrożnie można spróbować. Rozgniecione dojrzałe awokado
      • rulsanka Re: roczniak i dieta 11.11.16, 11:40
        Dokładnie, masła orzechowego ja osobiście bym się bała. Arachidy często są nadpsute, nie da się tego zauważyć, a zawierają wtedy groźne dla zdrowia aflatoksyny.
        • ka80 Re: roczniak i dieta 11.11.16, 22:15
          Dziewczyny dzięki za rady. Co do masła i produktów mlecznych to jeszcze na razie się wstrzymujemy. Młoda miała objawy skazy. Jej starszy brat miał to samo, mąż silny alergik, na razie jeszcze czekamy z nabiałem. Jakbym chciała dać do zupki np. olej rzepakowy to jaki? Np. Kujawski??? Co do propozycji marellakarola są super, ale nie dla mojego dziecka. Nie poradzi sobie z kawałkami. Próbuję jej podawać np. szyneczkę, pomidorka itp. w malutkich kawałeczkach i pluje, albo się dławi.
          • aga.aga22 Re: roczniak i dieta 12.11.16, 10:05
            To znaczy że jeszcze nie jest gotowa. A akurat te rzeczy są śliskie w buzi i trudno pogryzc. Zacznij od ugotowanego brokuła, dyni w kostce, ugotowanego rozgniecionego jabłka, banana ( te dwa ostatnie moga uczulac), ew. Bulki paryskiej jeśli nie boisz się glutenu tzn juz probowalas (my nie robiliśmy próby ale gluten został wprowadzony dopiero ok 10 miesiąca, bez problemu, a dziecko tez alergiczne). Spróbuj także rozgniecionego ziemniaka? Jak ciągle będzie plucie to nie martw się, sprobuj za tydzień, dwa, trzy. Ja też na początku myślałam że dziecko nic nie będzie gryzc ani zuc ale próbowałam z duszą na ramieniu i powoli wyszło. Tylko nie zarzucaj czegoś na zawsze nawet jak kilka razy nie zasmakuje, niestety cierpliwość jest istotna. Olej rzepakowy Kujawski jest CHYBA rafinowany ( dlatego ok do smażenia etc), poszukaj w sklepie zielarskim oleju nierafinowanego, najlepiej ciemna szklana butelka, możesz dodawac kropelke do posilkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka