Dodaj do ulubionych

Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę?

01.10.04, 08:59
Witam,mam pytanie, poniewaz mam watpliwosc,czy moge dac mojemu(6,5mies)
kaszke oprócz mleka podaje 2 razy dziennie w postaci półpłynnej - z butelki,
czy to jest ok? Czy moze powinnam dac cos innego np kleik...poradzcie

aha, to jest kaszka kukurydziana bobovity

Prosze jesli jestescie mamami 6-7mies,napiszcie jak wygląda menu Waszego
maluszka.

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • katka74 Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 09:18
      Moja córcia za kilka dni skończy 7 miesięcy. Nasze menu wygląda następująco:
      Rano po przebudzeniu
      6-7 rano- mleczko mamusi
      9-10 kaszka Bobovity na mleczku mamusi w butelce ( moja mama twierdzi, że nie
      powinnam dawac kaszki, bo mała jest dosyc pulchna prawie 10 kilosów, ale jakoś
      nie moge sie zdecydować na robienie kaszki na wodzie a fujj wink a z drugiej
      strony kaszka to jakieś urozmaicenie menu. A nie "ciągle mleko i mleko" smile)
      ok 12 deserek ze słoiczka : zwykle jabłuszko z jakimis dodatkami.
      13-14 ( w zalezności od długości drzemki) obiadek ze słoiczka.
      16 do wieczora mleczko mamusi na życzenie!
      W przerwach daje jeszcze soczki rozcieńczone wodą.
      Pozdrawiam, Kasia
      • kjasja Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 09:22
        Ile w tym wieku mozna dac soczku, na innym forum jedna forumowiczka napisała,ze
        nie dopiero rocznemu dziecku mozna dac ok100ml.......a moj wypija ok150...i co
        teraz?

pozdrawiam

katka74 napisała:

> Moja córcia za kilka dni skończy 7 miesięcy. Nasze menu wygląda następująco:
        > Rano po przebudzeniu
        > 6-7 rano- mleczko mamusi
        > 9-10 kaszka Bobovity na mleczku mamusi w butelce ( moja mama twierdzi, że nie
        > powinnam dawac kaszki, bo mała jest dosyc pulchna prawie 10 kilosów, ale
        jakoś
        > nie moge sie zdecydować na robienie kaszki na wodzie a fujj wink a z drugiej
        > strony kaszka to jakieś urozmaicenie menu. A nie "ciągle mleko i mleko" smile)
        > ok 12 deserek ze słoiczka : zwykle jabłuszko z jakimis dodatkami.
        > 13-14 ( w zalezności od długości drzemki) obiadek ze słoiczka.
        > 16 do wieczora mleczko mamusi na życzenie!
        > W przerwach daje jeszcze soczki rozcieńczone wodą.
        > Pozdrawiam, Kasia
        • kamilka1979 Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 09:32
          Witam!
          Mój synek ma 4,5 miesiąca i jest na mleku modyfikowanym.Ok. 7 rano je mleko lub
          półpłynną kaszkę(Bobovity)Następnie o 10 lub 11 je deserek lub pierwszą zupkę
          (ze słoiczków)O godzinie 15 lub 16 je mleko i ok 20 lub 21 kaszkę bardziej
          gęstą, ale też z butelki.Czasami jada jeszcze ok 4 nad ranem (mleko).Co do
          soczków to pediatra powiedział,że w wieku 3,4 miesięcy może wypijać do 100ml,
          ale synek czasami chce więcej ,więc mu ten soczek rozwadniam i pije nawet 200ml.
          Pozdrawiam Kamila z Bartkiem.
        • boulogne Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 10.10.04, 22:46
          DORADZCIE mi ,czy moje menue jest prawidlowe? Godz ok.6,7 butelka 100 Bebilon
          pepti,ok. 10 godz.butelka,ok.13kilka lyzeczek zupki plus mleko,czy tak mozna?,
          za godz.deserek,potem butelka i na noc mleko z kaszka kukurydziana.Moja dzidzia
          ma 4 mies. i tydz.CZy moge podawac tez soczki i ile? ja narazie podaje wode lub
          herbatke koperk.
    • teresai33 Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 09:42
      Ja swojej córeczce (6 miesięcy i jeden tydzień)podaję około 11.00 albo deserek
      albo soczek (zazwyczaj deserek, 1\2 sloiczka, bo za soczkiem nie przepada) i
      później około 15.30 zupkę (też około 1\2 słoiczka). Żadnej kaszki na razie nie
      podaję. Poza tym dość często pierś - w dzień co 2,5-3,5 godziny i w nocy dwa
      razy.
      Czy Wasze dzieciaczki są w stanie zjeść naraz cały słoiczek np. zupki ? Czy
      ktoś jeszcze nie "dokarmia" dzieciaczka kaszką? Czy kaszka w wieku 6 miesięcy i
      przy karmieniu piersią jest konieczna? Sporo mam tych wątpliwości dotyczących
      karmienia maluszka, ale liczę na Was e-Mamy i na swoją intuicję smile.
      Pozdrawiam,
      teresai
      • kjasja Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 09:54
        Moj piotrus zjada na razie pół słoiczka zupki.....a jesli chodzi o kaszke to
        chyba nie jest konieczne...tylko ze moj mały wazy 8kg, wiec mysle ze moge go
        podkarmicwink

teresai33 napisała:

> Ja swojej córeczce (6 miesięcy i jeden tydzień)podaję około 11.00 albo
        deserek
        > albo soczek (zazwyczaj deserek, 1\2 sloiczka, bo za soczkiem nie przepada) i
        > później około 15.30 zupkę (też około 1\2 słoiczka). Żadnej kaszki na razie
        nie
        > podaję. Poza tym dość często pierś - w dzień co 2,5-3,5 godziny i w nocy dwa
        > razy.
        > Czy Wasze dzieciaczki są w stanie zjeść naraz cały słoiczek np. zupki ? Czy
        > ktoś jeszcze nie "dokarmia" dzieciaczka kaszką? Czy kaszka w wieku 6 miesięcy
        i
        >
        > przy karmieniu piersią jest konieczna? Sporo mam tych wątpliwości dotyczących
        > karmienia maluszka, ale liczę na Was e-Mamy i na swoją intuicję smile.
        > Pozdrawiam,
        > teresai
      • lud_mila Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 10:00
        Ja nie daję kaszki, przy piersi jest niepotrzebna.
        Mój synek (6-miesięcy) je na obiad 180-190ml zupki i to jest norma dla dziecka,
        które rozpoczęło 7 miesiąc, to dokładnie duży słoiczek. Ssie też co 3-3,5h, w
        nocy je raz.
      • renpul Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 10:40
        Moj Grześ jadł kaszkę (właściwie kleik ryżowy) bardzo wcześnie na Nutramigenie
        (preparat mlekozastępczy przy alergii) bo strasznie ulewał jak miał nie
        zagęszczone. Wcześniej zagęszczałam Nutritonem (mączka chleba świętojańskiego z
        dodatkami). Moja bratowa natomiast karmiła piersią i nigdy w życiu małemu nie
        podawała żadnych kaszek i zdrowo się chowa do dziś. Dostawał tylko zupkę z
        ziemniaczkiem i nawet zupki nie zagęszczała kleikami. pozdejrzewam, że nie jest
        to konieczne - chyba, żę dziecko się nie najada i bardzo często się domaga
        jedzenia, ulewa itp. Pozdrawiam
      • dorisk Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 21:11
        mój synek (4, 75 miesiaca) je cały słoiczek zupki i czasami jeszce mu mało a o
        desrkach, które uwielbia nie wspomne. Soku pije ok 100-150 rozcieńczanego wodą
        przegotowaną. Poza tym oczywiście cyc a wieczorem kaszka bobovity (rózne
        rodzaje)
    • magda1711 Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 10:00
      Witam!
      Kacperek(za niedługo 11m-cy) zjada rano kaszkę ryżową na Nan Ha i wieczorem na
      dobranoc tak samosmile Pytaliśmy sie pediatry czy tak można i jak najbardziej tak.
      Ale widziałam ostatnio kaszkę pszenną i powoli bedę mu ją dawać na śniadanko( a
      wieczorem dalej ryżową)smile
      Także nie wiedzę problemu czemu byś nie mogła dawać ryżowej dwa razy(byle nie
      więcej!)
      • kjasja Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 10:02
        A moge dawac rano kaszke kukurydzina a a wieczorem mleko bebiko2R????

magda1711 napisała:

> Witam!
        > Kacperek(za niedługo 11m-cy) zjada rano kaszkę ryżową na Nan Ha i wieczorem
        na
        > dobranoc tak samosmile Pytaliśmy sie pediatry czy tak można i jak najbardziej
        tak.
        > Ale widziałam ostatnio kaszkę pszenną i powoli bedę mu ją dawać na śniadanko(
        a
        >
        > wieczorem dalej ryżową)smile
        > Także nie wiedzę problemu czemu byś nie mogła dawać ryżowej dwa razy(byle nie
        > więcej!)
        • magda1711 Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 10:03
          Myśle , ze mozesz tak dawać.Czemu nie?smile
          Jeżeli tylko dzidzia chętnie zjadasmile
    • magda1711 Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 10:02
      A co do soczku to zawsze pije tyle ile chce.
      I nie widzę powodu zeby dopiero od roczku(!!?) dawać soczki??Dla mnie to
      bzdura...smile
      Ważne jest tylko to żeby nie zastępowac soczkami podstawoych posiłków a dawać
      je między nimi.
      • kjasja Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 10:19
        Moje menu, prosze powiedz czy jest oki;
        6.30 mleko bebiko
        ok10,bebiko z kaszka
        ok 12-oczek
        13obiadek
        15deserek
        13-15 czasami sciagne resztki mojego to wypije ok50ml
        17-bebiko z kaszka
        20 bebiko

łaczna ilosc mleka to ok650-700ml

pozdrawiam

p.s. Czy cos mam zmienic?

pozdrawiam

aha soczek podaje tez w ciagu całego dnia
        • magda1711 Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 10:57
          Myślę , ze jak najbardziej jest ok.smile A zawsze gdybyś miała jakieś wątpliwości
          to najlepiej pytać pediatry(ja tak robię przy każdej wizycie kontrolnej co
          miesiąc).
          A jeżeli mogłabym Ci coś doradzić , to mleczko zagęszczone (np kaszką)
          najlepiej podawać na noc(czyli w Twoim przypadku o 20), bo dzidzia wtedy lepiej
          śpi w nocy, Ma bardziej nasycony brzuszkek na noc.No chyba że Twoje Maleństwo
          ładnie śpi w nocy i raczej sie nie budzi często(lub wcale) to myśle że nie ma
          potrzeby tego zmieniaćsmile

Serdecznie pozdrawiam!
          • kjasja Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 11:24
            Dzieki Wszystkim za odpowiedz, i rady, pozdrawiam serdecznie
    • pelka69 Re: Czy mozna dac 2Xdziennie kaszkę? 01.10.04, 10:06
      też mam ten problem i czasami mam wątpliwości co do menu mojej 6,5 miesięcznej
      córy.U nas to wygląda tak:
      5-6 cycuś(raczej dla mlaskania, bo mam już resztki pokarmu)
      ok 9 bebilon z odrobiną kaszki(bobovita-różno smakowe)
      12-ZUPKA(zjada dwa słoiczki zupki albo dań obiadowych(pytałam na portalu
      bobovity jak podawać zupki a jak dania obiadowe-odpowiedzieli że do 10 miesiąca
      jedno albo drugie, od 10 można na obiadek podawać i zupkę i danie)
      ok 14-deserek(oh ale walka z tym deserkiem-więcej krzywienia i prób wymiotnych
      niż samego jedzenia)
      a potem(popołudniu) to czasami brakuje mi pomysłu co jej dać do jedzenia
      zazwyczaj dostaje jeszcze bebilon "z" lub "bez" kaszki(o 16 i 20 przed snem)
      Nie wiem czy dobrze obliczyłam, ale mój mały głodomorek je co 2,5 godziny więc
      tego bebilonu pewnie wypada więcej(czasami popołudniu zamiast bebilonu próbuje
      dać pierś)
      SOCZKI-be!-(każdorazowa próba podania soczku kończy się okropnym wykrzywianiem
      buzi i awanturą)
      Jeżeli macie jakieś ciekawe pomysły jak karmić 6-7 miesięczniaka to napiszcie
      aha a ile butli zjadają? Bo moja co 2,5 godziny dostaje ok 210-230 ml.(waży 8
      kilo)
      pozdrawiam
      PS. A co do kaszki-czy przygotowujecie na wodzie czy tylko na mleku?
      • magda1711 Do Pelki69 01.10.04, 10:12
        >ok 14-deserek(oh ale walka z tym deserkiem-więcej krzywienia i prób wymiotnych
        >niż samego jedzenia)

A może spróbuj dawać banana rozgniecionego widelcem?Jest pycha , a mój Mały
        wcina go aż się uszy trzęsą, jest słodki i większość bobasów lubi taki
        smak.Czasami wsypuję do banana troszkę kaszki kukurydzianej, czasami zetrę
        mniejsze (też słodkie) jabłko, a czasami dolewam do tego banana jakiegoś
        gęstszego, przecierowego soczku-bobo fruta(pychotka!)smile
        A co słoiczków , to mój Bobas też się czasami krzywił na niektóre, może kupuj
        takie , które są bardziej słodkiesmile

Pozdrawiam!

Ps.6,5m-cznej dzidzi spokojnie możesz dawać bananasmile
        • pelka69 Re: Do Pelki69/magdy 01.10.04, 10:20
          hehe pasowałby czat a nie forum- bo wiele z nas siedzi na necie na bieżącowink
          Banan?no to mnie zdziwiłaś.Myślałam że cytrusy to dopiero od ukończenia 1 roku.
          taki 11 miesięczny Kacperek to fajna sprawa-chodzicie już?
          pzdr
          • magda1711 Re: Do Pelki69 :) 01.10.04, 10:52
            Co do czata to pasowałby , tylko że mi niestety z gaety czat nie działasad((I
            nie wiem czemu?sad
            No a co do banana jeszcze, to mozna je dawać już od 5 m-ca bodajże (jako jedyny
            taki owoc cytrusowy), są one również dobre na trawienie smileTakże spróbuj , bo
            może będzie ładnie jeśćsmile
            A Kacperek jeszcze nie chodzi sam, drepta sobie przy meblach, za rączki, no i
            raczkuje jak szalonyyyysmile)) No i już nie mozemy sie doczekać kiedy będziemy z
            nim chodzić za rączke na spacery big_grin
            Ps.Tak uwielbia banany , zę jak chcę to pokazuje paluszkiem i mówi po swojemu
            coś w stylu:nanan (hihi)
        • margarettka Re: Do Pelki69 01.10.04, 10:26
          wiecie co...a moj synek nie lubi banana...nie wiem o co chodzi bo taki az
          odruch wymiotny ma, tak jakby mu konsystencja nie odpowiadala, jakby sie
          dlawil. Ja mu na papke to rozgniotlam i nie chce, nawet jak mu do kaszki
          dodalam, tez nie chcial...dziwny jakis wink
          • magdan_23 jadlospis i kaszka 01.10.04, 15:16
            Ja też czasem mam wątpliwości, czy daję córci to co trzeba. A jeśli chodzi o
            kaszkę, to daję 2 razy dziennie. Jeśli chodzi o samo mleko to tylko NAN R.
            Innym bez kaszki się nie najada. Nawet HA, które jest gęstsze. Oprócz tego
            zupki, obiadki, soczki i deserki. Mam nadzieję, że nie robię źle. Córcia jest
            pogodna i zdrowa a to przeciez najważniejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka