Dodaj do ulubionych

problemy ze snem 9 mc

23.05.17, 00:26
Czesc

Blagam o pomoc. Mam 9mc coreczke. Od okolo 3 miesiecy mamy ogromny problem ze spaniem.
Budzi sie w nocy co godzine. Czasem sa lepsze dni i udaje jej sie przespac 2h.Pare razy udalo sie jej spac 4h. Budzi sie z krzykiem. Jedne co ja uspokoi to piers. Nie wiem co mam robic. Umieram z przemeczenia. Ciagle karmie ja piersia. Na poczatku myslalam ze to zabki. Przebil sie jeden, potem drugi a ze spaniem zadnej poprawy. Jak moge jej pomoc? Moze polecicie jakas metode, ksiazke, cokolwiek? Jaki moze byc powod jej pobudek? Ratunku sad
Obserwuj wątek
    • carmelita81 Re: problemy ze snem 9 mc 23.05.17, 08:09
      A próbowałaś dać butelkę? Moja też piersiowa ale przed spaniem dostaje butlę z mm i przynajmniej pierwszą cześć nocy przesypia.
    • mama_mil Re: problemy ze snem 9 mc 23.05.17, 08:38
      Wiele dzieci budzi się w tym okresie co godzinę... Poczytaj wcześniejsze wpisy. To są bardzo gorące miesiące dużo się zmienia, wychodzą pierwsze zęby, dziecko ma skoki rozwojowe. Na jakość snu w nocy wpływa też dobry sen w ciągu dnia - regularne drzemki. W wieku Twojej córki pewnie ma dwie w ciągu dnia. Jest metoda zwana samodzielnym zasypianiem ale osobiście nie polecam. Dużo płaczu i nie każde dziecko da się nauczyć.
    • rulsanka Re: problemy ze snem 9 mc 23.05.17, 09:47
      Moi chłopcy też w tym okresie źle spali. Sprawdziło się spanie z dzieckiem i podawanie piersi na pierwsze kwęknięcie. Dzięki temu dziecko się nie rozbudzało (i ja też nie) i karmienie było krótkie.
      • mama_mil Re: problemy ze snem 9 mc 23.05.17, 09:54
        U mnie ten sposób też sprawił, że łatwiej było mi znieść nocne karmienie, tylko, że przeniosłam się do syna dopiero gdzieś koło 11 miesiąca. Wcześniej chodziłam do niego, ale budził się 2 razy, kiedy stosowałam metodę samodzielnego zasypiania, później jednak zaczął znowu budzić się częściej i nie chciałam już stosować tych metod. Do tej pory śpię z nim i jestem bardzo zadowolona.
        • malaporannakawa Re: problemy ze snem 9 mc 23.05.17, 09:59
          Czyli mowicie ze to normalne? Juz od dawna spimy razem w lozku bo mala nie dala sie polozyc do lozeczka. Byl krzyk i placz. Probowalam dac jej butle ale nie dalo rady. Mysle ze sprobuje z innym mlekiem.
          Kiedy to minie?
          W dzien ma dwie drzemki okolo godzinne. Jesli poloze sie z nia i poprzytulam to czasem uda jej sie spac 2h.
          • rulsanka Re: problemy ze snem 9 mc 23.05.17, 10:41
            U nas po 10 miesiącu było trochę lepiej, ale po 13-14 znowu gorzej. W wieku 22 miesięcy starszak budził się raz, a w wieku 2 lata już się nie budził na karmienie, tylko ssał rano i wieczorem. Za 2 miesiące się odstawił. U młodszego dłużej to trwało, ale też minęło. Tak czy inaczej wiek 9-10 miesięcy był chyba najgorszy jeśli chodzi o spanie.
            Co do butli to bym nie dawała, po mm trzeba umyć zęby.
          • mama_mil Re: problemy ze snem 9 mc 23.05.17, 22:10
            Tak to raczej normalne. Mój syn też miał takie okresy, że budził się z głośnym płaczem, a czasem na spokojnie. Kiedy to minie? U mnie nie było nigdy tak, że ciągle były tak częste pobudki, ale były okresy nasilenia i spokoju. Ale już moja siostra wspomina, że jej dwoje dzieci budziło się co godzinę aż do odstawienia od piersi w 15 miesiącu. U nas się ostatnio uspokoiło nawet nie wiem ile razy w nocy karmię, chyba w ogóle tylko gdzieś koło 23 a potem rano koło 6-tej. Ale tak jest dopiero od jakiegoś czasu gdzieś po skończeniu 13 miesiąca... Także tego... ;P trzymaj się ciepło. No tak to już jest, że niektóre dzieci o mało matki nie wykończą ;PPP!
    • nietypowy_tata Re: problemy ze snem 9 mc 25.05.17, 10:44
      Dzięki Bogu za cudownego, spokojnego synka 😍
      Ma 8 miesięcy i już od dwóch przespia spokojnie całe noce 😎 (oczywiście zdaży się pobudka od czasu do czasu) Myślę, że metoda karmienia w stałych porach zamiast na żądanie zdała rezultat...
      Wytrwałości mamuśki 😙
      • mama_mil Re: problemy ze snem 9 mc 25.05.17, 12:43
        No nie powiem zazdroszczę smile Niektórzy rodzice to mają szczęście ! A innym się trafi taki wykańczający model, że nawet jeśli planowali dużą rodzinę to się odechciewa ... Hehe.
    • malaporannakawa Re: problemy ze snem 9 mc 01.06.17, 18:58
      Dzieki wielkie za odpowiedzi. Czyli musze po prostu przeczekac. smile
      Jeden pozytyw to mloda zaczela jesc troche lepiej w dzien i nie budzi sie co godzine a co dwie smile Wiem ze to moze byc dla niektorych dziwne ale ja juz sie lepiej czuje i bardziej wysypiam smile
      A nietypowy_tata zazdroszcze bardzo!A syn na piersi chowany? smile
      • mama_mil Re: problemy ze snem 9 mc 05.06.17, 18:40
        Fajnie, że już u Ciebie lepiej! Ja coraz częściej słyszę od mam, które mają kilkoro dzieci, że ich dzieci różnie spały. Jedne lepiej inne gorzej. Na szczęście wszystkie wyrosły z tego, że budzą się w nocy smile! Grunt to dobre nastawienie. Jeszcze parę miesięcy i u was zacznie się trochę poprawiać smile tylko nie polecam za szybko przechodzenia na 1 drzemkę w ciągu dnia (czyli przed ukończonym 14 miesiącem, bo może się to odbić na śnie w nocy. Oczywiście pewnie są wyjątki, które na jednej drzemce w ciągu dnia dobrze funkcjonują w dzień i śpią w nocy, ale to raczej wyjątki.
      • nietypowy_tata Re: problemy ze snem 9 mc 09.06.17, 13:13
        Tak, na piersi około 22 tygodnia życia zaczął dostawać butelkę na noc.
        Po 27 tygodniu zaczęły się problemy z mlekiem mamy i w ciągu tygodnia sie tak odzwyczaił, że już nie wrócił do niej, choć plan był żeby jeszcze troszkę podjadał w ten sposób, przecież nie ma nic lepszego dla bobasa😀
        • kora.bez.loginu Re: problemy ze snem 9 mc 09.06.17, 13:57
          I na pewno "problemy z mlekiem mamy " nie miały nic wspólnego z podaniem butelki i karmieniem na godziny zamiast na żądanie, o którym piszesz wyżej? Taaa...
          Wasze dziecko, Wasz wybór, ale udzielając innym takich rad, możesz namieszać w karmieniu piersią wbrew ich woli.
          • nietypowy_tata Re: problemy ze snem 9 mc 10.06.17, 01:00
            To nie są rady moja droga, tylko odpowiedź na wcześniejsze pytanie.
            Karmiony był od urodzenia "na godziny" i od urodzenia śpi w swoim pokoiku; taką podjąłem decyzję i z problemami ale przekonałem też do tego żonkę...
            Problemy z laktacja występowały już i w 8 tygodniu, w 14 i 21, gdzie o butelce nie było jeszcze mowy.
            Każdy postępuje ze swoim małżeństwem jak uważa za najbardziej słuszne i ja się tu nie wyróżniam, i uważam że podjąłem słuszne decyzje jak dotąd.
            P.S żeby nie było za moment komentarzy, że jak Tak można, że bezduszny, że to maleństwo to od razu napiszę że zdażyło się do tej pory kilka razy przespać pół nocy z młodym (ze zwykłej wygody, lenistwa - nie chciało się po prostu wstawać) jak i sporadyczne odstępstwa od wyznaczonych pór karmienia (w końcu to tylko dziecko nie komputer)
            • nietypowy_tata Re: problemy ze snem 9 mc 10.06.17, 01:56
              *ze swoim maleństwem....
            • kora.bez.loginu Re: problemy ze snem 9 mc 10.06.17, 16:14
              Chylę czoła, jaki ludzki z Ciebie pan, doprawdy...
              Dziewczyna pyta o problem ze snem, zachwalasz konsekwencję i karmienie na godziny jak przed 30 laty, więc tak, udzielasz rady, która może poskutkować odstawieniem "się " dziecka, tak jak u Was. Swoją drogą, jak zdiagnozowaliście te problemy z laktacją? Dziecko spadło z wagi? Nie moczyło pieluch? Czy może, o zgrozo!, domagało sie piersi częściej niż przewidywała "Twoja decyzja"? Ech...
              Sama nie miałam wiedzy o karmieniu piersią i gdybym na początku uwierzyła takim poglądom jak Twoje, na pewno nie udałoby mi się karmić już 20 miesiąc.
              • nietypowy_tata Re: problemy ze snem 9 mc 10.06.17, 19:23
                Jakakolwiek rozmowa z Tobą pani kora.bez.loginu mija się z celem....
    • kora.bez.loginu Re: problemy ze snem 9 mc 09.06.17, 14:07
      Tak jak dziewczyny napisały zwróciłabym uwagę na sen dzienny i brak przemęczenia.
      Poza tym pobudki z krzykiem też by mnie chyba niepokoiły. Próbowałaś podać coś przeciwbólowego, czy po leku będzie lepiej? Żel na dziąsła może by pomógł? Gdzieś czytałam, że rosnące zęby najbardziej dają się we znaki, gdy ich jeszcze nie widać wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka