Dodaj do ulubionych

przekrzywiona szyjka

10.10.04, 12:51
Jesteśmy rodzicami 4 miesięcznej Julitki. Od pewnego czasu zauważyłam że mała
przekrzywia główkę bardziej w prawą stronę. Czy też miałyście z tym problem?
I czy skończyło się rehabilitacją? Może można to jakoś ćwiczyć w domu?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: przekrzywiona szyjka 10.10.04, 13:20
      1. zapytaj swoją mamę i swoją teściową, czy wy, jak byliście dziećmi, nie
      przekrzywialiście tak główki 2. przyuważ, czy mała nie ma prawego oczka mniej
      otwartego. Moja córunia przechylała główkę w lewą stronę i miała lewe oczko
      wizualnie mniejsze, bo nie tak szeroko otwarte jak prawe. Mój mąż, jak się
      urodził miał ponoć to samo, a mała jest kubek w kubek do niego podobna. Wczoraj
      moja córcia skończyła 2 latka, nie przechyla główki, oczka ma równo otwarte,
      więc chyba to było związane z jakmś nerwem, ale samo przeszło. Oczywiście, żeby
      się uspokoić możesz iść do lekarza, ale może to tak jak u mojej normalne?
      Pozdrawiam
    • kamkap Re: przekrzywiona szyjka 11.10.04, 08:53
      Moja Ada tez przechylala glowe na jedna strone. Nie byl to na szczescie krecz
      szyi, tylko nawyk. Przez pare miesiecy jezdzilismy na masaze raz w tygodniu, no
      i oczywiscie w domu sama jej masowalam. Teraz jezdzimy raz w miesiacu i jest
      lepiej. Poza tym staralismy sie zeby odwracala glowe wlasnie w te "chora"
      strone, zeby rozruszac miesnie. Teraz Ada ma 14 miesiecy , od 2 miesiecy chodzi
      i glowa jej sie obraca na wszystkie strony. Czasami jak sie zapomni, to jeszcze
      przechyla glowke na ta jedna strone, ale to sporadycznie.
      Najlepiej porazdz sie pediatry. Najwyzej da wam skierowanie na rehabilitacje.
      Pozdrawiam.
    • hubgosia Re: przekrzywiona szyjka 11.10.04, 13:41
      mój synek również miał kręcz szyi - zauważył to pediatra, po konsultacji u
      chirurga dziecęcego dostaliśmy skierowanie na masaże - wystarczyła seria 20
      masaży (co 2-gi dzień), potem jeszcze przez miesiąc masowałam małego w domu - i
      kręcz ustąpił. Możesz masować małą w domu, ale fachowiec musi Ci pokazać, jak
      to robić. Poza tym uważam, że jednak powinien to robić specjalista, a Ty w domu
      możesz masowac córeczkę dodatkowo - bo im częściej, tym lepiej. Fachowiec po
      prostu wyczuwa ten napięty, przykurczony mięsień i jest w stanie zauważyc
      poprawę, a my, laicy, nie.
      Zyczę powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka