enigma75 21.10.04, 20:00 Moja córcia nie do końca odwodzi nogi, mam szeroko pieluchować małą i kłaść na brzuszku, tylko jak to zrobić, jak ona od razu wrzeszczy jak ne wiem co. Strasznie się martwię, nie chcę, żeby się to pogłębiło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penelina Re: Słabo odwodzi nogi.. 21.10.04, 21:02 Enigma,myślę,że powinnaś pójść z córcią do dobrego ortopedy,który zaleci odpowiednią rehabilitację,ewentualnie dobierze sprzęt(poduszka,rozwórka itp.).Co do skuteczności tzw.szerokiego pieluchowania-zdania są podzielone.Jedni mówią,że jest to dobry sposób na ewentualne problemy z biodrami,inni twierdzą,że to absolutnie nic nie daje,poza utrudnianiem rodzicom i dziecku życia. Możesz jeszcze zrobić USG bioder-będzie dokładnie wiadomo,co się dzieje z bioderkami i jaka jest ewentualna wada. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
coral123 Re: Słabo odwodzi nogi.. 21.10.04, 23:24 Jak dziecko śpi w ciągu dnia koniecznie kładź je na brzuchu (także w wózku). Co do spania niemowlaków na brzuchu w nocy zdania są podzielone (są zwolennicy i przeciwnicy). My także mieliśmy problem z bioderkami, ale po spaniu na brzuchu (bez podwójnego pieluchowania) wszystko się ułożyło jak należy. Życzymy poprawy ). Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigora1 Re: Słabo odwodzi nogi.. 22.10.04, 09:14 nasz Igor tez słabo odwodzil nogi i nie chciał wcale leżec na brzuszku - od razu ryczał w niebogłosy. Ograniczylismy sie do podwójnego pampersa i po skończonych 6 m-cach sprawa sie wyklarowała - stawy biodrowe na Ia Odpowiedz Link Zgłoś
enigma75 Re: Słabo odwodzi nogi.. 22.10.04, 11:37 Na razie jakoś mi się udaje kłaść ją na brzuszku. Poztaram się jeszcze zrobić USG. Dzięki bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś