Dodaj do ulubionych

czy podawalyscie fluor???

27.10.04, 09:15
hej,
poradzcie prosze czy podawac 7 miesiecznemu dziecku fluor, wiem ze najlepiej
spytac lekarki, ale jestem ciekawa jak jest/bylo u Was i czy przez to ząbki
byly zdrowsze. Moja córeczka ma juz dwa ząbki na dole.

dzięki i pozdrawiam wszystkie Mamy i Tatusiowsmile
Obserwuj wątek
    • agahad Re: czy podawalyscie fluor??? 27.10.04, 10:40
      Witaj.
      Mój synek też ma 2 ząbki na dole (8-mcy) i mój pediatra kazał mi dawać 4
      kropelki zymafluoru dzienne, więc daję. A co do efektu to sama bym się chętnie
      dowiedziała czy to pomaga?
      Pozdrawiam Aga
    • hania07 Re: czy podawalyscie fluor??? 27.10.04, 11:16
      My po konsultacji z pediatra fluor podajemy dziecku od urodzenia. Ale z fluorem
      nalezy bardzo uwazac. Po pierwsze jezeli podajesz dziecku wode z kranu udaj sie
      do sanepidu i popros o wyniki wody w twoim miescie. Jezeli w wodzie jest fluor
      nalezy ustalic w jakim stezniu. Z tymi wynikami idz do pediatry i razem
      podejmijcie decyzje co do fluoru. Podobnie zrob jak dziecko zacznie uzywac
      pasty do zebow. Wyniki wody + pasta, z tego oblicza sie stezenie fluoru i
      okresla dawke jaka dziecko powinno (lub tez nie) przyjmowac. Jezeli lekarz bez
      powyzszych danych przepisuje dziecku fluor "na oko" to lepiej od razu zmienic
      pediatre.

Pozdrawiam
      • julia2004 Re: czy podawalyscie fluor??? 27.10.04, 14:38
        dziekuje za odpowiedzi.
        Ja mieszkam na Slasku i my tu mamy podobno mało fluoru, ale rzeczywiscie to
        dobry pomysl zeby zbadac wode.
        pozdrawiam
    • gocha0107 Re: czy podawalyscie fluor??? 27.10.04, 20:58
      Ja podawałam zymafluor (4 krople) synkowi od 7-go m-ca życia. Teraz synek ma
      trzy latka i zdecydowałam fluor odstawić (po przeczytaniu kilku artykułów na
      temat tego pierwiastka). Młodszemu synkowi (ma 3 m-ce) nie będę podawać go w
      ogóle.
      • agakaiserka Re: czy podawalyscie fluor??? 27.10.04, 22:31
        Ja podaje mojemu 8 miesiecznemu synkowi od urodzenia preprat D-Fluoretten 500 na
        zlecenie lekarza pediatry.Jest to preparat zawierajacy i witD i Fluor w
        jednym.Wygodna postac tabletek kt blyskawicznie rozpuszczaja sie w buzi maluszka
        i maja dobry smak.Nie wiem czy one sa na rynku polskim(klikamy z Niemiec) ale
        jezeli tak to polecam.Tu wszystkie niemowleta to przyjmuja no i wystarczy
        spojrzec na uzebienie Niemcow.....Pozazdroscic! Wiec chyba warto...
        Pozdrawiamy
        • doktorus Re: czy podawalyscie fluor??? 28.10.04, 11:32
          Dziewczyny w tym fluorem to sprawa dyskusyjna. Jestem chemikiem więc wiem, że
          jest on toksyczny, ale z drugiej strony zapobiega próchnicy. Ja radziła się 3
          pediatrów i odradzali bez wcześniejszego zbadania wody, gdyż grozi to fluorozą,
          czy przebarwieniami na zębach. Jedynie analiza wody pozwala na dokładne
          wyliczenie dawki , ktorą ewentualnie należy podawać. Poradzono mi, że lepsze
          będzie lakierowanie ząbków u dziecka, odpowiednie nawyki higieniczne i
          żywieniowe. Może w Niemczech woda jest badana i stąd lekarze zapisuja fluor w
          tabletkach. Fakt jest faktem, że Polaka można poznać po zębach)NIESTETY).
    • julia2004 musze zapytac pediatry 28.10.04, 12:50
      dziewczyny!!!! Widze tu tak rozne glosy ze naprawde nie wiem co robic.
      Tak mi zalezy na tych jej ząbkach, zeby nie cierpiala u dentysy tak jak ja sie
      wycierpialam i balam jak bylam dzieckiem...to byl dla mnie najwiekszy horror
      wizyta u dentysty i borowanie....
      Zapytam na pewno naszej pani doktor, wydaje sie byc rozsadna i mam do niej
      zaufanie.
      Dzieki za wszystkie Wasze opinie.
      Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka