ania800 07.11.04, 12:36 Dziewczyny może wy macie jakieś sposoby na kiolkę mojej koleżanki córeczka ma straszną. Karmi piersią lekarz przepisał jej jakiś Debrilat czy coś takiego ale to nic nie działa dziewczyna jest załamana. Dzieki z góry Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamarcysi Re: Kolka!!!! 07.11.04, 13:08 Ja ze swojego doświadczenia mogę plecić picie naparu z kopru włoskiego(z apteki) przez mamę. Córeczce też dawałam po parę łyżeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa505 Re: Kolka!!!! 09.11.04, 13:18 Drogie mamy; Ja proponuję ogrzewać brzuszek płaczacego maluszka podmuchem ciepłego powietrza ze suszarki do włosów. Zdaję sobie sprawę, że to śmiesznie brzmi, ale DZIAŁA!. Kiedy urodziłam synka, poznałam w szpitalu dziewczynę, która stosowała tą metode u swojego pierwszego dziecka.Wtedy wydawało mi się to śmieszne, ale kiedy mój synek płakał w niebogłosy i żadne inne metody nie przynsiły oczekiwanej poprawy.....spróbowałam "suszarki"...I ku mojemu zdziwieniu Dominik zaczął się uspakajać, my cały czas masowalismy jego brzuszek i oczywiście ogrzewalimy suszarką. Po kilkunastu minutach zasnął . Drogie mamy, jeśli będziecie próbowały tej metody, uważajcie, żeby nie oparzyć swojej kruszynki. Pozdrawiam i życze powodzenia. Mama Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
ewa505 Re: Kolka!!!! 09.11.04, 13:24 Jeśli spróbujecie metody z suszarka, którą opisałam wcześniej....bardzo proszę o podzielenie sie ze mną efektami. Czy Wasze dzieci również uspakajają się? Chciałabym wiedzieć, czy mogłam swoją radą pomóc choćby jednej mamie. Czekam na odzew. Mama Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
luzix Re: Stosuje te metode 10.11.04, 10:51 ale niestety działa krótko i musze powtarzac cały ten procesOd trzech dni moja 3tyg córeczka nie daje nam spokoju ani w dzień ani w nocy... HELP!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lmamet Re: Kolka!!!! 07.11.04, 17:43 my tez stosowaliśmy Infacol. pomagało. nie szkodzi dzieciom, rozbija duże bąble powietrza na małe pęcherzyki, z którymi bobas już sobie poradzi. poza tym jak już bolał brzuszek to szybko robiliśmy gorącą kąpiel, i w wanience czasem dzidziuś usnął. tam mu było dobrze i brzuszek przestawał boleć... powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewso1 Re: Kolka!!!! 07.11.04, 20:39 Mój syn miał potworne kolki. Również zaczęłam stosować Debridat (zapisany przez pediatrę z przychodni) jednak dziecko dalej zanosiło się płaczem itd. Skonsultowałam się z drugim pediatrą który stwierdził nietolerancję na białko mleka krowiego (NAN HA 1)i natychmiast kazał karmić młodego Nutramigenem, poza tym podawać doraźnie przy dużych atakach esputicon (bez recepty). Debridat pozostał (podobno narazie). Cała akcja zaczęła się 4 dni temu, teraz jest dużo lepiej. Nie wiem czy to Ci coś pomoże. Zastanowiło mnie to, że są tak różne opinie na temat kolek - w gazetach pojawiają się artykuły typu "jak przetrwać kolkę" a niektórzy pediatrzy twierdzą, że kolka to patologia i nalezy jej przeciwdziałac a nie czekać na to aż samo przejdzie. Ponieważ to opinia pediatry mojego syna, a zmiana mleka pomogła to pozostaje mi wierzyć w tą opinię. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
dorota751 Re: Kolka!!!! 08.11.04, 09:55 Ja polecam też okład z ciepłej pieluch (po przeprasowaniu lub z grzejnika), fotel bujamy - siadamy na fotelu, dziecko w pozycji półleżącej kładziemy na kolanach i bujamy delikatnie, a rewelacją jest jazda samochodem. Ale to oczywiście pod warunkiem że to kolki. W moim przypadku debridad nie pomagał, spowodował jedynie ulewanie i tak małemu zostało do teraz (7 m-cy). Acha, no i nie zawsze to była kolka, bo... był "przesunięty" czy jak to zwą, i trzeba było go rozmasować, po czym nie było kolek ani innych boleści. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
anulka13k Re: Kolka!!!! 08.11.04, 18:02 Moja córka też cierpiała z powodu kolki. Dawałam jej kwas mlekowy - Lacidofil, który pomagał w trawieniu. A także Esputicon oraz Gripe Water, czyli wodę koperkową. Myślę, że wprowadzenie wody koperkowej było najskuteczniejsze. Minęły kłopoty z bólem brzuszka a także ze zrobieniem kupki (z tego powodu też dużo płakała). Pozdrawiam serdecznie Ania i Emilka Odpowiedz Link Zgłoś
asia.kreg Re: Kolka!!!! 09.11.04, 13:32 ja przetestowałam już wszystkie leki dostępne w naszych aptekach na kolki, łącznie ze sprowadzonym z Niemiec sab simplexem. pomogło wprowadzenie mleka bebilon pepi. metoda z suszarką jest bardzo dobra i masowanie brzuszka.teraz mała ma prawie 4 miesiące i kolki pojawiaja się sporadycznie. kiedyś Gosia płakała cały dzień. potworność!!! Odpowiedz Link Zgłoś
azosiolek Re: Kolka!!!! 09.11.04, 13:34 W naszym przypadku Gripe Water zdzialal cuda, doslownie z dnia na dzien kolki przeszly. Odpowiedz Link Zgłoś
figa74 Re: Kolka!!!! 09.11.04, 16:25 Naszej małej suszarka bardzo pomagała. Później już wystarczył sam dźwięk suszarki. Poza tym dostawala Debridat i Esputicon. No i bardzo pomocne bylo tez lezenie na brzuszku na cieplym termoforku (tylko trzeba czuwac przy dziecku przez caly czas). Dobre jest tez noszenie maluszka na tzw samolot (brzuszkiem w dół, głowa w zgięciu łokcia, a dłoń między nóżkami). Mój maluszek do tej pory często robi kupki w tej pozycji Odpowiedz Link Zgłoś