Dodaj do ulubionych

7 miesięczniak - uwielbia chleb

25.11.04, 12:31
Witam mam pytanko czy dajecie swoim dzieciom chleb?? Mój synek ma 7miesięcy i
po prostu uwielbia, jak jem sniadanie to poprostu musze mu dać bo zwaraca
uwage na siebie aby mu dać a jak dostanie to strasznie sie cieszy. Czy
podajecie dzieciom chlebek ?? Dziękuje za kazda odpowiedż
Obserwuj wątek
    • anna39 Re: 7 miesięczniak - uwielbia chleb 25.11.04, 12:37
      witaj moja mało bedzie miec siedem miesiecy dopiero w7 grudnia ale chlebek lubi
      nie daje jej całej sznytki tylko troszeczke i chetnie je .
      • maggs1 Re: 7 miesięczniak - uwielbia chleb 25.11.04, 12:51
        Witam
        moj Niunio ma 9 msc, a chlebek uwielbia od conajmniej 2 miesięcy. Najpierw
        dawalam mu troszeczke z mojej kromki, a teraz juz zjada swoją całą - tylko z
        bułki ukrojoną, posmrowaną masełkiem. Nie wiem czy dobrze robię, bo niby do
        roku nie powinno się dawać produktów z glutenem, ale nic mojemu Mikołajkowi nie
        jest, a tak w ogóle to jest raczej niejadkiem, więc się cieszę, jak się smieje
        do tego pieczywka.
        Pozdrawiam Madzia i Mikołaj
    • driadea Re: 7 miesięczniak - uwielbia chleb 25.11.04, 12:50
      Ja podalam córce pierwszy raz chleb, gdy skończyla 10 miesięcy, nie polubiła
      go, ale chętnie je razowca.
      Nie polecalabym podawania produktów glutenowych dzieciom poniżej 11. miesiąca,
      ze wzgledu na możliwość wystąpienia, nieuleczalnej skądinąd, celiakii, ale nie
      chcę się wymądrzać.
      Pozdrawiam, Agnieszka
    • olga50 nie wolno!!!!! 25.11.04, 13:00
      Popełnaisz wielki błąd podajac swojemu dziecku chleb przed ukończeniem przez
      nie 10m życia.NIE WOLNO - to produkt zawierający gluten, a dziecka układ
      pokarmowy nie jest jeszcze na to gotowy!!!Może okazać sie, że Twoje dziecko
      bedzie "bezglutenowcem", a wówczas będziesz miała wielki problem - dieta itp.
      Wstrzymaj sie wiec z podawaniem chlebka do ukończenia przez dzecko 10m życia
      • karin31 Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 13:12
        Witam! Moj syn ma prawie rok a chlebek wcina tez od 7 miesiaca i nie widze w
        tym nic zlego, jak mial 7-8 miesiecy dawalam mu truskawki i poziomki z dzialki
        i wcinal ze smaczkiem.Teraz praktycznie je wszystko co my jemy i nie ma żadnych
        wysypek i toreluje wszystko.Jakos dzieci wychowane 20 - 30 lat temu dostawały
        od 2 miesiaca soczki , zupki itd. a teraz to tylko mleko matki jak
        najdłużej.Pozdrawiam.
        • paulina62 Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 13:20
          No właśnie - też się zastanawiam, dlaczego niby te dzieci urodzone 20 lat temu
          miały bardziej dojrzały układ pokarmowy niż te urodzone teraz. Swoją drogą
          jakbym nie dała córci chleba (jak widzi, że ja jem ) to dostałaby
          histerii.Zaczęlam mniej wiecej jak miała 8 miesięcy, teraz ma 10.
          • kaja5 Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 13:36
            paulina62 napisała:
            dlaczego niby te dzieci urodzone 20 lat temu
            > miały bardziej dojrzały układ pokarmowy niż te urodzone teraz.

A kto twierdzi , ze miały?Wcale nie miały i dlatego kiedyś długosć życia była
            krótsza.Dzięki temu, że teraz wiemy co można a czego nie, ludzie żyją dłużej!
            Nie twierdze, ze ktoś przez gluten bedzie żył dłużej czy krócej, tylko uważam ,
            że powinniśmy cieszyc sie, że teraz tak wiele sie wie i , że powinniśmy starac
            sie tą wiedzę wprowadzać w życie. Po co narażać dziecko na
            bycie "bezglutenowcem" tylko dlatego , że ktos tam urodzony 20 lat temu od
            drugiego miesiaca jadł to i tamto...Nie wszystkike dzieci, które jedzą produkty
            z glutenem przed ukończeniem 10m zachorują, jednak jakaś cześć na pewno. i kto
            wie czy to akurat nie bedzie Twoje dziecko (twu, twu, odpukać-to tylko
            przykład).Dlatego też ja nie kusze losu i swojemu dziecku nie dam nic z
            glutenem przed 10m.Zresztą wszystkie prod., które można kupić dla dzieci
            (słoiczki, kaszki itd.)sa bez glutenu, jeżeli sa przeznaczone dla dzieci
            poniżej 10m życia.Wole nie ryzykować kosztem zdrowiem mojego dziecka!A Wy
            jeżeli chceie to możecie dawać swoim dzieciom wszystko, to Wasze dzieci i Wasze
            sumienie!
            • paulina62 Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 13:48
              Nie twierdzę, że należy dawać produkty glutenowe w 2 czy 3 miesiącu, ale nie
              sądzę, żeby to musiał być taki rygor, że 10 miesięcy i ani dnia wcześniej. Dla
              przykładu jeszcze jedna wątpliwość - czym różnią się amerykańskie czy
              niemieckie dzieci od polskich? - bo tam gluten,mleko krowie czy czekolada jest
              polecana wcześniej niż u nas.
            • paulina62 Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 13:53
              jeszcze coś - dlaczego piszecie, że do ukończenia 10 miesięcy - obejrzałam
              kilka poradników i schematów żywienia i we wszystkich pisze,że gluten można
              wprowadzić po ukończeniu 9 miesiąca
              • driadea Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 13:57
                A czy te poradniki nie są tak czasem sprzed 20 lat?
                Nie bardzo rozumiem ten pretensjonalny ton, przecież możesz podawać swemu
                dziecku co chcesz i kiedy chcesz, to Twoje dziecię.
                Pozdrawiam, Aga
                • paulina62 Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 14:10
                  To nie jest pretensjonalny ton - mówię, co myślę i co czytałam, a poradniki to
                  schematy żywienia wg Hippa, Nestle, i te, które dostałam po porodzie. Staram
                  się wychowywać moje dziecko wg zaleceń współczesnych (bo wg dawnych to dałabym
                  grysik na mleku krowim już w czwartym miesiącu), ale nie chcę popadać w
                  przesadę. A wszystkim dzieciaczkom życzę zdrowia.
                  • driadea Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 14:20
                    Yhm, wlaśnie przejrzałam owe poradniki i stwierdzam z całym przekonaniem, że,
                    cytuję, "ma około 10 miesięcy/(...) ma 10-12 miesiący/po 10 miesiącu" na pewno
                    nie oznacza dziecka dziewięciomiesięcznego. Ale co tam tongue_out
                    Pozdrawiam, Aga
                    • buka222 Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 15:24
                      Chyba niestety nie masz racji, przypominam że stosowany na większości produktów
                      i w większości poradników termin "od 10 miesiąca" oznacza dokładnie "po
                      ukończeniu 9 miesięcy", tak samo jak "od pierwszego miesiąca" to znaczy od
                      urodzenia. Ale co tam...
                      • driadea Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 17:55
                        Chyba jednak mam rację, bo "od 10 miesiąca" a "ma 10 miesięcy" to,
                        przypominam, nie to samo, moja droga. O ile z pierwszym stwierdzeniem masz
                        niewątpliwie rację (sama zresztą kiedyś to tłumaczyłam niejednej młodej
                        mamusi), o tyle "ma 10 miesięcy" oznacza nic innego, jak to, że dziecko ma 10
                        miesięcy. Ma - czyli skończyło, ma "na koncie". Nic innego.
                        Nie trafilam na poradnik, który proponuje gluten "od 10 miesiąca".
                        Pozdrawiam, Agnieszka
            • paneta75 Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 15:26
              Ja daje od 7 miesiaca. Mieszkam w Holandii i tutaj dzieciom daje sie zboza od 7
              miesiaca. Tak samo jest w Anglii i innych krajach. I tutaj ludzie zyja dluzej
              niz w Polsce , wiec wczesniejsze podawanie dzieciom glutenu niz przed
              ukonczeniam roku w niczym nie przeszkadza i nie skraca zycia.
              Pozdrawiam, aneta
        • driadea do karin31 25.11.04, 13:46
          Dobre, dobre!
          Widzialaś kiedyś truskawki z glutenem??? A soczki?
          Celiakia czasem pojawia się później, już po fakcie. Tak też było z tymi sprzed
          20 lat. Dieta bezglutenowa w pierwszych 10-12 miesiącach życia ma na celu
          zapobieżeniu rozwoju choroby, która jest, powtarzam,
          nieuleczalna!
          Pozdrawiam, Aga
        • arras-k Re: nie wolno!!!!! 26.11.04, 11:47
          karin31 napisała:

> Witam! Moj syn ma prawie rok a chlebek wcina tez od 7 miesiaca i nie widze w
          > tym nic zlego, jak mial 7-8 miesiecy dawalam mu truskawki i poziomki z
          dzialki
          > i wcinal ze smaczkiem.Teraz praktycznie je wszystko co my jemy i nie ma
          żadnych
          >
          > wysypek i toreluje wszystko.Jakos dzieci wychowane 20 - 30 lat temu dostawały
          > od 2 miesiaca soczki , zupki itd. a teraz to tylko mleko matki jak
          > najdłużej.Pozdrawiam.

Kiedyś mi lekarz powiedział, ze mam iść do pracy w 8m ciąży (a mam prace
          fizyczną, b.cieżką), bo 20 lat temu to kobiety pracowały do ostatniej chwili i
          czasem na polu rodziły.Gdy napisałam o tym na forum, to wszyscy sie oburzyli,
          że jak lekarz mógł tak powiedzieć, że 20 lat tmu....I wszyscy zgodnie
          twierdzili, to były inne czsy, że teraz są inne itd...Jestem pewna że gdyby
          tobie tak lekarz powiedział, to też byłabyś oburzona, że ci lekarz wytyka jak
          rodzono 20 lat temu.Jednak do tego że dzieci żywiono 20 lat temu nieodpowiednio
          to nie masz pretensji i sama sie tym sugerujesz.Ciekawa jestem czy tak jak to
          było 20 lat temu pracowała byś ciężko, fizycznie bedąc w 9m ciąży.
          >
          > wysypek i toreluje wszystko.Jakos dzieci wychowane 20 - 30 lat temu dostawały
          > od 2 miesiaca soczki , zupki itd. a teraz to tylko mleko matki jak
          > najdłużej.Pozdrawiam.
      • aitee Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 15:13
        Mieszkam i wychowuję swoją 7 miesięczną córeczkę w Anglii. Tutaj również nie
        wolno podawać glutenu zbyt wcześnie, jednak zbyt wcześnie oznacza PRZED
        ukończonym 6 miesiącem. I nie mówię tu o zaleceniach producentów żywności
        dziecięcej, którzy poniekąd obiektywni nie są, ale mówię o zaleceniach
        oficjalnych. Od ukończonego 6 miesiąca podaje się i gluten i praktycznie
        wszystko poza miodem, orzechami.
        I celiaklia w Anglii nie szaleje wink i nie podejrzewam, by było więcej chorych
        niż w POlsce. A oba kraje znajdują się nie tak bardzo daleko od siebie smile
        • buka222 Re: nie wolno!!!!! 25.11.04, 15:27
          Dokładnie, w Polsce w przypadku podejrzenia celiakii też gastrolodzy pytają,
          czy obciążenie glutenem nie nastąpiło zbyt wcześnie, to znaczy w pierwszym
          półroczy życia dziecka. Co nie znaczy że chleb ma być podstawą diety
          siedmiomiesieczniaka. pozdrawiam.
    • mamakubka Re: 7 miesięczniak - uwielbia chleb 25.11.04, 13:42
    • paulina62 Re: 7 miesięczniak - uwielbia chleb 26.11.04, 10:47
      Jeszcze do Driadea w celu wyjaśnienia wątpliwości.
      Poradnik Instytutu Matki i Dziecka dla rodziców "Pierwszy rok razem" 2003 rok
      podaje (str.53): "Uważa się, że błony śluzowe przewodu pokarmowego niemowlęcia
      powyżej 9. miesiąca życia dojrzały już na tyle , że stały się mniej
      przepuszczalne dla antygenów pokarmowych. Dlatego jest to okres wprowadzania
      glutenu (pieczywo, kaszki, mąka)".
      Schemat żywienia niemowląt wg Nestle - można sprawdzić na stronie Nestle, a w
      ofercie "od 10 miesiąca" są: kaszka 8 zbóż (m.in. pszenica, żyto), Misiowy
      sad - mus ze zbożami i inne.
      Hipp "po 9 miesiącu" (czyli "od 10 miesiąca"): Kaszka mleczno - owsiana Jabłka -
      Gruszki, Kaszka mleczno - pszenna czekolada, Kaszka mleczno - pszenna Owoce
      południowe - Jogurt, Kaszka manna z mlekiem i owocami, Kaszka manna z mlekiem i
      czekoladą, Kleik z pełnego ziarna zbóż z owocami.
      Jest jeszcze parę przykładów, ale myślę, że to wystarczy. Nie chce nikomu
      udowadniać, że nie ma racji, tylko pokazuję jakie są zalecenia (współczesne -
      zaznaczę). Myślę, że jak ktoś ostrożnie wprowadza nowe produkty i widzi, że
      dziecku nic nie dolega, to kilkutygodniowa tolerancja nic nie zmieni, zwłaszcza
      że (jak Dziewczyny wyżej pisały)w innych krajach można wprowadzać wcześniej.
      Pozdrawiam.
      • eklon Re: 7 miesięczniak - uwielbia chleb 26.11.04, 13:49
        Prawdą jest, że wprowadzenie glutenu zaleca się od 10.miesiąca życia dziecka.
        Jeżeli dziecko jest alergikiem, nie toleruje np. białka mleka krowiego, laktozy
        i sacharozy zaleca się nie wprowadzanie glutenu do ukończenia pierwszego roku
        życia.
        Objawy nietolerancji glutenu nie muszą się ujawnić od razu a na początku
        choroba może mieć przebieg łagodny (np. kolki, biegunki, słabe przybieranie na
        wadze)
        U córki mojej koleżanki celiakia została zdiagnozowana dopiero w wieku 3 lat.
        Tak jak już było to napisane powyżej jest to choroba nieuleczalna (nie jest to
        alergia z której można wyrosnąć). Aby organizm osoby chorej prawidłowo się
        rozwijał dietę bezglutenową trzeba utrzymywać rygorystycznie przez całe życie!
        Ja swojemu synowi nie podam glutenu dopóki nie ukończy 9 miesięcy, chociaż
        zaczynam się zastanawiać, czy nie poczekać do ukończenia roku, bo syn jest
        alergikiem.
        Jeśli chcecie dowiedzieć się coś więcej dlaczego nie powinno się podawać
        glutenu zbyt wcześnie proponuję www.celiakia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka