Dodaj do ulubionych

DZIECKO 4 MIES.-WAGA

28.11.04, 21:42
2 grudnia mój syn skończy 4 miesiące i waży 5730, waga urodzeniowa 3070. Nie
wiem czy to prawidłowa waga, ale nie martwiłam się, bo karmię tylko piersią.
Niestety na ostatnim ważeniu okazało się, że Szymonek przez 6
tygodni "przybrał" tylko 130g. Proszę napiszcie czy istnieją jakieś normy jak
powinno przybierać na wadze dziecko w tym wieku??
Pediatra skierował nas na badania MARTWIĘ SIĘ! sad(((((((((((((((((
Obserwuj wątek
    • dvcky Re: DZIECKO 4 MIES.-WAGA 29.11.04, 10:56
      Moja córeczka 10 grudnia skończy 4 miesiące, a teraz waży ok 5,5 kg (zależy
      kiedy ważona, waga waha się +/- 200g. Urodziła się 3220. Już się boję co
      powiedzą na kontrolnej wizycie. Lekarka powiedziała mi, że mała powinna podwoić
      wagę urodzeniową do następnej wizyty (będzie miała wtedy 4,5 misiąca), ale wg
      mnie nie ma szans (musiałaby w ciągu trzech tygodni przybrać ponad kg). Ale
      dziecko jest zdrowe, wesołe, usmiechnięte. Wydaje mi się, że je sporo (karmię
      piersią), poza tym po pieluchcach widać, że ma niezły metabolizmwink
      A na jakie badania skierowali twojego synka?
      • petrofilia Re: DZIECKO 4 MIES.-WAGA 29.11.04, 11:04
        Moja gwiazda ma 3 miesiace i 10 dni urodziła się 2900 a tera waży ponad 6 kgsmile
        Jedziemy tylko na cycku+herbatkę z koperku włoskiego. Mama ma bardzo dobre
        mleko. Pomijam fakt że Maja mogłaby jeść 24 na dobę
    • milenamilena Re: DZIECKO 4 MIES.-WAGA 29.11.04, 11:07
      Nie przejmujcie się. Jezeli dziecko jest uśmiechnięte i skore do zabawy i
      chudziak, to taka jego natura.
      Mój synek skończone 4 miesiące waży na pewno ponad 6 kilo (w środę sprawdzimy
      dokładnie), waga urodzeniowa 2150g (wcześniak). Karmię piersią (ale średnio co
      1,5godziny w dzień).
      Sprawdźcie na siatkach centylowych.
      www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=642
      Mój jest dokładnie po środku.
      Wydaje mi się, że lepiej żeby dziecko było szczupak (jeżeli zdrowe), niż żeby
      był grubas.

Pozdrawiam
      Milena i Antek
      • mama_szymka Re: DZIECKO 4 MIES.-WAGA 29.11.04, 13:50
        Dostałam skierowanie na badanie moczu i morfologię krwi(czy nie ma anemii).
        Dziś byłam z wynikami i wszystko jest dobrze. Za tydzień mam przyjść na kolejne
        ważenie wtedy zobaczymy. Dodam, że syn w ostatnim czasie bardzo urósł (70cm
        pzry urodzeniu 51), dlatego tak mały przyrost wagi jest niepokojący. No cóż
        zobaczymy, zastanawiam się czy może częściej go karmić? Teraz je co 2-2,5
        godziny w nocy przerwa nawet do 8 godzin. Sama nie wiem, częściej nie upomina
        się o karmienie, ale jak dam pierś to zawsze ciągnie.
        DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZI I POZDRAWIAM
        • emilka2004 Re: DZIECKO 4 MIES.-WAGA 29.11.04, 13:59
          CZEŚĆ ,MÓJ PEDIATRA zawsze mówi że minimum na miesiąc to pół kilo moja córcia
          też niezbyt przybiera na wadze je bebilon myślę że jest poprostu niejadkiem
          pozdrawiam mama Emilki
      • mama_szymka Re: DZIECKO 4 MIES.-WAGA 29.11.04, 13:58
        Milenko dziękuję za link, sprawdziłam wzrost 70 cm dla dziecka 4 miesięcznego
        wykracza poza 97 centyl, chyba jednak go źle zmierzyła. Z resztą pielęgniarki w
        mojej przychodni zawsze podkreślają zeby nie sugerowac się długością ciała jaką
        zmierzą, bo jest to tylko "mniej-więcej" mierzą centymetrem , a dziecko w tym
        czasie wierzga.
        Jednak waga ciała mojego Malca jest między 10, a 25 centylem sad(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka