Dodaj do ulubionych

mleko krowie???

08.12.04, 15:47
Czy któras z Was zdecydowała sie podawać dziecku mleko krowie? Pytam, bo moj
prawie 11-miesięczny synek nie chce już mojego mleka, a modyfikowanego nigdy
nie znosił (nawet kaszki na nim!). Poza tym po odrobinie sztucznego mleka od
razu ma brzydkie, luźne kupki. Lekarka oczywiscie poleca mleko modyfikowane,
a na moje pytanie o mleko krowie odpowiedziała dyplomatycznie " pani
pozostawiam decyzję o eksperymentowaniu z mlekiem krowim". Tak więc
zastanawiam się co dalej, bo najwyraźniej mleko modyfikowane tez mojemu
dziecku nie służy. Czy i Wy macie podobny problem? Pozdrawiam, Kasia
Obserwuj wątek
    • justinka_23 Re: mleko krowie??? 11.03.14, 19:55
      witam.ja karmie miesieczna córke mlekiem krowim 3,2 na 100ml daje 20 ml wody i witaminy.straciłam swój pokarm a mleka modyfikowane to sama chemia,czytał ktos skład???? uwazam ze krowie mleko jest zdrowsze,ja sama wychowałam sie na takim mleku i jakos nic mi nie jest,tak samo kiedys dzieci w wiekszosci byly karmione tym mlekiem i zyja... pozdrawiam
      • kw0 Re: mleko krowie??? 11.03.14, 20:06
        Justinka -ja na krowie bym się nie zdecydowała. Czytałaś o tym? www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,7470068,Mleko_dla_dzieci__krowie_czy_modyfikowane_.html

miesięczne dziecko jest tylko na mleku, więc krowie mleko nie zawiera wszystkich niezbędnych składników.

Kasiu, a próbowałaś różnych mlek modyfikowanych? może inna marka mu podpasuje.
        A jeśli nie to rzeczywiście w delikatny sposób podawałabym jogurty itp
    • aaaniula Re: mleko krowie??? 11.03.14, 20:02
      Nie musisz dawać mleka "na czysto". Możesz dawać przetwory- kefiry, jogurty, twaróg. Są bardziej lekkostrawne. I często bardziej lubiane. Myślę, że jeśli dziecko nie jest alergikiem, to w wieku jednego roku możesz próbować powolutku wprowadzić, ale jeśli maluch ma brzydkie kupy po mm to zrób to bardzo powoli i ostrożnie.
      • kasiak37 Re: mleko krowie??? 11.03.14, 20:10
        sprobuj mleko Junior od 12 miesiaca zycia. Ja dawalam corce mleko Hipp.
      • olewka100procent Re: mleko krowie??? 11.03.14, 20:10
        kiedyś nie było mlek modyfikowanych i każdy dostawał krowie. No więc sama sobie odpowiedz na swoje pytanie.
        • lidek0 Re: mleko krowie??? 11.03.14, 20:48
          Kiedyś nie było mlek modyfikowanych i my dziś jako dorośli odczuwamy tego skutki. Poza tym co takiego dobrego jest w mleku w płynnej postaci skoro polecasz?
          • olewka100procent Re: mleko krowie??? 15.03.14, 12:29
            a to ciekawe , a konkretnie jakie to skutki ? bo jakoś po sobie i swoich znajomych nie zauważam żadnych ułomności smile
        • justinka_23 Re: mleko krowie??? 14.03.14, 16:27
          no dokłanie i wszyscy zyja a ja wole dawac krowie mleko bo jest napewno zdrowsze niz te modyfikowane..tam to dopiero chemia.
    • alinalen Re: mleko krowie??? 11.03.14, 20:34
      w tym wieku podawałam już dawno jogurty sery, kefir, i zaczęłam niewielkie ilości mleka bo mój po skończeniu kp mm nie chciał sie chwycić. zjada tak ok 200ml w ciągu dnia głównie z owsianką, mleka samego nie pije bo nigdy nie przepadał
    • mja-15 Re: mleko krowie??? 11.03.14, 21:04
      Wg najnowszych badań, krowie mleko powinno podawać się dzieciom po skończeniu 2 roku życia, a najlepiej 3. W drugim półroczu można podawać niewielkie ilości mleka krowiego, ale nie może ono być podstawą diety. Podobno mleko krowie może potencjalnie uczulać, powodować otyłość, nadciśnienie i cukrzycę, gdy podaje się je zbyt małym dzieciom i mleko krowie zawiera znikome ilości żelaza, a zasoby, z którymi dziecko się urodziło wyczerpują się, dlatego tak ważne jest kp lub mm.
      • ilianna Re: mleko krowie??? 11.03.14, 21:22
        mja-15 napisała:

> Wg najnowszych badań, krowie mleko powinno podawać się dzieciom po skończeniu 2
        > roku życia, a najlepiej 3.

Jakich badań? Konkrety poproszę.
        • mja-15 Re: mleko krowie??? 11.03.14, 21:33
          Komitet ds. Żywienia przy Europejskim Towarzystwie Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
          Wygoogluj sobie.
          • cor.fu30 Re: mleko krowie??? 12.03.14, 15:49
            A slyszalam,ze dzoecko po skonczeniu roku moze byc na mleku krowim tylko i wylacznie.
            Moje dziecko nie toleruje mieszanek, do tej pory byl na pepti,ale ono nie zaspakajalo jego potrzeb-efekt-dopominal sie ciagle o mleko,nawet w nocy,mimo,ze juz nie jadl w nocy. To co jadal bezmlecznego rowniez nie zaspakajalo glodu. A dziecko mam duze i ledwo przybierajace.
            Mm probowalismy wprowadzac przez kilka miesiecy-nie moglam kp,a kp spozywalam nabial i bylo wszystko ok. Po kazdym mm mial kolki, biegunki lub zaparcia,wil sie z bolu. Stanelo na pepti,przynajmniej brzuch nie bolal. A wyprobowalismy kazde mleko,do kazdego mial czas sie orzyzwyczaic. W pewnym momencie zaczal odrzucac i pepti,a przetworow jadl niewiele i wlasnie ok.11 miesiaca zaczal dostawac mleko krowie i przyjal sie swietnie. Poczatkowo niewielkie ilosci,potem pelna porcje. Pozniej zaczal znow pic pepti,ale butelka krowiego zostala i przestalo mu starczac to co pije i chcial tylko mleko i mleko,w nocy tez. Przez pewien czas udalo sie ograniczyc ilosc mleka na rzecz innych produktow,ale na krotko,znow zaczal budzic sie glodny w nocy. Przeszlismy na zwykle mm,ze moze juz bedzie ok,w koncu dziecko ma rok i znow cyrki. Rozwolnienie,bole brzucha,krecenie sie w nocy. Pozostaje mi albo dawanie prawie litra mleka pepti nawet w nocy albo przejsc tylko na krowie. Nabialu nie zjada tyle by pokryc zapotrzebowanie na wapn.
      • justinka_23 Re: mleko krowie??? 14.03.14, 16:31
        wg badan???? a zycie pokazuje calkiem co innego...
    • jugutka Re: mleko krowie??? 12.03.14, 19:09
      mam w domu prawdziwego mlekopijca, krowie 3,2% zaczęłam podawać po skonczeniu roku.
      • kopiko-lol jugutka 13.03.14, 20:25
        Bardzo proszę o zmniejszenie sygnaturki do 4 regulaminowych linijek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka