moniapuk 23.12.04, 19:49 Mam proźbę wpiszcie jaka macie temperature w pokoju swoich pociech i czy przesypiaja cała noc czy nie.dziękuje i wesołych świat zyczę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aitee Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 23.12.04, 20:02 Na razie sypialnia dziecka to i nasza sypialnia. Mamy wyłączone ogrzewanie w nocy i rozszczelnione okno. Temperatura 18-19 stopni (w zimne noce spada do 17- 18). Mała przesypia całe noce od dawna (śpi od 19 do 7-8 rano). Odpowiedz Link Zgłoś
smallwitch Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 23.12.04, 20:23 Hej u nas podobnie. W nocy rozszczelnione okno i zamknięte grzejniki: ok 17-18 stopni. Choć ostatnio mój mąż stwierdził, że jest tylko 15 Tomek budzi się raz lub dwa razy w nocy. Śpi od 20 do 7 rano. W dzień w pomieszczeniach gdzie przebywa Tomek mamy ok 20 stopni, tylko w łazience 24, ale tam jest ogrzewanie podłogowe i zawsze sie mocno nagrzewa... pozdrawiam serdecznie smallwitch z Tomeczkiem (24.04.04) Odpowiedz Link Zgłoś
anias01 Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 23.12.04, 20:46 Przyznam, że trochę mnie niepokoi kwestia temperatury. Nasz maluch urodzi się za kilka tygodni, w pokoju, w którym będzie spał temperatura waha się w granicach 24-28 stopni. Wiem, że to za dużo, powietrze jest strasznie suche (trzeba będzie pomyśleć o nawilżaczu) i nawet mi ciężko się oddycha. Mamy centralne ogrzewanie, kaloryferów nie można "zakręcić", pozostaje regulowanie temperatury poprzez otwieranie okna. I tu mamy z mężem różne zdania - ja bym z chęcią utrzymywała maksymalnie 22 stopnie, ale przewrażliwiony tatuś nie chce słyszeć o "zamrożeniu" dziecka. I co mam zrobić? W dzień sobie poradzę, bo on będzie w pracy. Jestem jednak przekonana, że na noc temperaturę będzie podnosił... Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aitee Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 23.12.04, 21:25 Przede wszystkim niech poczyta o śmierci łóżeczkowej. Wszędzie jest podkreślane, że temperatura podczas snu dziecka ma ogromne znaczenie. Nie wiem jak jest w Polsce (mieszkam poza), ale tutaj wyraźnie zaznacza się, że najlepsza temperatura w nocy w pomieszczeniu gdzie śpi dziecko to 18-20 stopni. I przy takiej temperaturze dziecko może spać tylko w pajacyku bawełnianym i śpiworku lub pod kocykiem (nie kołderką). Wysoka temperatura (a taką macie w domu) powoduje wysuszenie śluzówek i większą podatność na infekcje dróg oddechowych. Dodatkowo w przypadku niemowlęcia powoduje zatkanie noska, a niemowlę oddychać tylko ustami nie potrafi (plus spróbuj oddychać przez zatkany nosek i ssać pierś jednocześnie). Wysoka temperatura powoduje przegrzewanie, pocenie, koszmary senne, problemy ze snem, bóle głowy, rozbicie. Nie ma kaloryferów na które nie można założyć regulatorów. Postaraj się o nie, naprawdę ułatwiają życie Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 23.12.04, 21:32 U nas całą dobe równo-ok.21 stopni. Na kaloryferze w sypialni -naszej i dzidzi- nawilżacz z wodą. Dzidzia spi ok 20 do ok.7 rano-budzi sie raz lub dwa na jedzonko. Odpowiedz Link Zgłoś
moniapuk Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 25.12.04, 14:31 u mnie chynba było za ciepło dzisiaj skrecam kaloryfery na 18.19stopni i moze tylko przyktryje kocykiem bo była pod kołdra spi tez w pajacyku zobaczymy jak bedzie dzisiaj pozdrawiam wesołych świat. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 26.12.04, 12:08 ok. 19 - 20. Okna otwierane. Dzieciaczek 3 m-ce, po zapaleniu płuc jeszcze się rozkopuje. WCALE nie choruje. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
patee1 Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 23.12.04, 21:33 Ide sprawdzic 19.6 za goraco. Otworzylam okno i zakrecilam jeden grzejnik. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 23.12.04, 21:38 O rety. Ja nie ma termometra w pokoju i robię to na wyczucie. Jeśli mała (4,5 miesiąca) ma chłodne łapki, wiem, że jest jej za zimo (choć mnie wydaje się ok). Gdybym jej wtedy bardziej nie przykryła obudzi się. W takiej sytuacji mam gdzieś jaka jest temperatura, bo wiem, że jej jest zimno (czytałam wiele artykułów o temperaturze, że ma być co najwyżej 21 st, ale teoria zawsze będzie tylko teorią).99% nocu przesypia (budzi się między 6 a 8). Renata Odpowiedz Link Zgłoś
jan28102004 Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 23.12.04, 23:19 ja tez zawsze sprawdzam kark synka, czy jest cieply. spi w pizamce, lekko przykryty kocykiem, ktory zreszta skopuje. w pokoju kaloryfer nie chodzi, ale pokoj jest cieply, jakies 20 stopni. staram sie wietrzyc regularnie. maly ma 2 miesiace, spi od 21.30 do 5-6 rano. Wesolych Swiat,A Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 24.12.04, 09:05 Max 20 stopni - więcej nie potrzeba. Okno cały czas otwarte - już drugie dziecko chowam w takiej temperaturze i jest dobrze. A łapki mają prawo być chłodne, tak samo jak stópki - sprawdza się na karku, czy maleństwu nie jest za chłodno. Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
beatka74 a jaki ubior do spania? 24.12.04, 10:44 moja spi w body z dlugimi rekawkami i spodenki przykryta kocykiem, wystarczy? temp. 20 stopni ale dzisiaj obudzila sie z rekami zimnymi jak z lodowki,ale karczek byl cieply, nie goracy tylko cieply?ma 3 miesiace, myslicie ze dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: a jaki ubior do spania? 24.12.04, 11:16 Julenio też śpi w body, krótkie rękawki i krótkie nogawki. Często ma lodowate stópki i protestuje, gdy go przykrywam - ten typ tak ma Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
mama_debiutantka Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 24.12.04, 22:53 23-24 stopnie, bo młoda tak lubi i w nosie ma teorię dotyczącą idealnej temperatury (jak i wiele innych...) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 25.12.04, 03:18 16-18, dodatkowo jak nie ma mrozu częste wietrzenie, mała śpi w śpiworku i czasem dodatkowo przykryta cienką kołedrką,. Wszyscy goście u nas w domu marzna ale my tak lubimy,ja przez 7 ostatnich lat męczyłam sie w dusznym, suchym mieszkaniu gdzie najniższa temp to 22stopnie, i powiedziałam sobie nigdy wiecej. Bo non stop miałam podrażnione śluzówki, odkąd jest mała i zmieniliśmy mieszkanie mamy zimno i wreszcie można sie porządnie wyspać Dziecko przesypia całe noce od początku nie budzi sie nawet na karmienie. No i jak dotąd nie chorowała Odpowiedz Link Zgłoś
ania800 Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 25.12.04, 23:11 u nas maly spi w sypialni w nocy jest ok 18 stopni jak jest cieplej to maly strasznie sie kreci a ubietam go w body na dlugi rekaw i spioszki i przykrywam kolderka albo kocykiem chyba dobrze?? jak myslicie Odpowiedz Link Zgłoś
roxi_hart Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 26.12.04, 18:32 22-23 st. Odpowiedz Link Zgłoś
moniapuk Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 28.12.04, 12:08 skręciłam i spanie bez zmian niestety @ Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigora1 Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 28.12.04, 12:09 Temperatura w pokoju 19-20 stopni. Igor od dwóch miesięcy przesypia noc od 20 do 7... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lidki Re: WPISZCIE JAKĄ MACIE TEMPERATURE W POKOJU MALU 28.12.04, 12:28 Ja utrzymuje temp. okolo 22 st. i Lidka przesypia noce roznie, jedna nocka to budzi sie co 3 h do cycka, a inna nocka co 1,5 h. A co do temp. to samam muszisz wyczuc w jakiej tepm. Twoja dzidzia spi najlepiej. Ale jedno jest pewno trzeba wietrzyc pokoj dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś