25.12.04, 17:44
u mojego 2 miesiecznego synka nadal wystepuje sapka - zapchany nosek- 2 razy
był już odśluzowywany gdyż lekarz stwierdził że nie był dobrze odśluzowany po
porodzie ale nie przyniosło to zamierzonego efektu bo cały czas mam wrażenie
że utrudnia mu to oddychanie przez co często płacze i niespokojnie śpi. nie
wiem jak długo to jeszcze potrwa i jak moge mu pomóc oprucz tego że nawilżam
mu nosek sterimarem- woda morska bardzo proszę o informacje na ten temat
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: sapka 26.12.04, 18:39
      Po użyciu Sterimaru(po 1 razie w każda dziurkę 3 razy dziennie) należy dzidzię
      połozyc na 5-10 minutek na brzuszek, wtedy smarki z daleka wejda do noska.
      Potem odwrócić dziecko i gruszka wyciągnąć smarki. Przez kilka dni można też po
      w/w "zabiegach" zakropić nosek lekiem Nasivin 0,01%. Ja tak robiłam córci 2-
      miesięcznej przez 14 dni Sterimarem, a Nasivinem tylko kilka dni i przeszło!!
    • renata_s2 Re: sapka 27.12.04, 11:38
      U mojego synka lekarz stwierdził sapkę, natomiast jak skonsultowałam to z innym
      okazało się, że ma wrodzoną wiotkość krtani, co mu oczywiście przeszło,
      natomiast stosowanie kropli jest po prostu w takiej sytuacji bezpodstawne.
      Pozdrawiam
      • bea-ta Re: sapka 29.12.04, 10:13
        Sterimar nie zaszkodzi, nawilżaj powietrze w miejscu w który przebywa dziecko
        szczególnie kiedy grzeją kaloryfery. Sprawdż jakie używasz kosmetyki do
        pielęgnacji - ostatnio dość często zdarza się, że jest to reakcja na oliwkę np.
        Mój maluch ma 6 miesięcy odwiedziłam laryngologa bo często zdarza mu się
        posapywać, a do tego miał katar przez 3 tygodnie - stwierdził wąskie przewody
        nosowe - normalne u dzieci w tym wieku i pocieszył mnie, że przejdzie maluchowi
        jak zacznie siadać i więcej sią poruszać.
        Jak był młodszy psikałam sterimar i układałam na brzuszku - wychodziły czasem
        wielkie "kozy" nawet nie wiem jak to mu się tam mieściło.Teraz jest
        zdecydowanie lepiej.Nawilżam powietrze w pokoju, a na mokrą pieluchę położoną
        na łóżeczku kropie olejek olbas - ułatwia oddychanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka