Dodaj do ulubionych

5 m-cy niska waga

03.01.05, 16:06
Cześć.
Moja 5 miesięczna córeczka waży 5580 na moje oko wszystko jest ok,
ale wciąż słyszę komentarze - drobniutka, malutka.
Przez te uwagi zaczynam sie zastanawiać i denerwować czy wszystko ok, waga
urodzeniowa 3080.
Czy ktoś ma takie drobniutkie dziecko w tym wieku??
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: 5 m-cy niska waga 03.01.05, 16:22
      Moja mała też do najgrubszych nie należy. Waży ok. 6500 (dopiero jutro idzemy
      się zważyć, kiedy miała 4 m. było to prawie 6 kg). Kiedy czytam, ile ważą
      dzieci w jej wieku, to zaczynam się zastanawiać, czy nic jej nie jest. Ale je w
      miarę normalnie. Oczywiście miewa dni, gdy na na widok butelki zaciska buzię.
      Faktem też jest, że nie chce jesc 5 razy dziennie mleka, dostaje je więc 4 razy
      oprócz tego jakaś zupka (z oporami), jabłuszko, marchewka, ale to wszystko od
      niedawna.
      Nie mogę w takim razie powiedzieć, że je mało. Nie wiem, jak karmisz swoją
      malą. Ja z moją jestem od drugiego miesięca jej życia na butelce. Kiedy
      nachodzą ją gorsze dni jedzeniowe zapisują ile zjada. W ostatnim tygodniu
      wahało się to od 490 do 900 (plus deserki). Kiedyś jej pediatra powiedział mi,
      że dziecko w jej wieku powinno zjadać 10-15% swojej wagi, póki się w tym mieści
      nie martwię się. Chyba taka jej uroda i Twojej córci pewnie też, ale ja na
      Twoim miejscu (profilaktycznie) skonsultowałabym to z innym pediatrą. Mam
      fajnego pediatrę w CZD (niestety prywatnie), który bardzo rozsądnie podchodzi
      to takich spraw, zawsze mi mówi, że dziecko to nie automat i każde ma własną
      osobowość i charakterek. Ponieważ widział mój niepokój kazał zrobić badanie
      moczu (wyszło ok) i krew (tego na razie nie zrobiłam)
      Pozdrawiam serdecznie (oczywiście Twoją córeczkę również) i nie martw się na
      zapas
      • renata28 Ps 03.01.05, 16:23
        Zapomniałam dodać, że waga urodzeniowa mojej małej to 2800 i 53 cm.
    • nelka1313 Re: 5 m-cy niska waga 03.01.05, 19:42
      WITAM.
      Moje maleństwo dzis kończy 8 miesiecy a na liczniku ma 7700g.Malutka drobniutka
      iskierka z niej więc jeśli dziecko jest zdrowe to nie ma sie co
      przejmować.Takie "utuczone" maluszki maja o wiele "ciężej" wink.

pozdrawiamy
      • afryka11 Re: 5 m-cy niska waga 04.01.05, 11:41
        mój maluszek (teraz 5,5) dwa tyg temu ważył jakieś 8,5 i 74cm.urodził się 3kg
        53 cm . Twoje dzieciątko jest drobniejsze. I cóż z tego. Jeśli mieści się w
        normie jest ok. Ja jestem drobna 160cm 48 kg ale mój mąż za to jest całkiem
        spory. Z stąd synek urodził się "zwykły" a teraz jest spory jak na swoje
        urodzeniowe wymiary. Nie patrz ile inne dzieci ważą. Każde dziecko jest
        przecież inne. pozdrawiam. mama Igusia
    • mynia0 Re: 5 m-cy niska waga 04.01.05, 13:05
      moja córcia też drobniutka, w wieku 5 miesięcy ważyła niecałe 6 kg, przy masie
      urodzeniowej 3300. lekarz mówi, ze taka jej uroda i najważniejsze jest to, ze
      stale przybiera na wadze.
      • madeyowa Re: 5 m-cy niska waga 04.01.05, 15:48
        Jeżeli Twoje dziecko rozwija się prawidłowo i pediatra nie przyczepia się do
        jego wagi to czym Ty się przejmujesz?
        • arleta.kamilek Re: 5 m-cy niska waga 04.01.05, 16:30
          Mój synek ma teraz 4,5 miesiaca i waży prawie 5900. urodził się z wagą 3070.
          też każdy mówi że drobny, szczupły. je mi średnio. Pije moje mleko oraz
          sztuczne. Ok. 750 ml na dobę. oprócz tego uczę go jeść marchewkę, pić soczki.
          jesli dziecko jest wesołe, nie płacze, dobrze śpi i jest ruchliwe to nie ma się
          czym martwić.
          pozdrawiam
          Arleta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka