Dodaj do ulubionych

zasypianie 2m

04.01.05, 10:25
Mój synek przesypia 12 godzi z jedną pobudką, już od jakiegoś czasu (5.01
kończy dwa miesiące). Wszystko byłoby świetnie, tylko że ten sen przypada
pomiędzy północą a południem smile. Jesteśmy tym bardzo zmęczeni. Chodzi spać
bardzo późno a jak się budzi to o terj porze roku ciężko zdążyć ze spacerem i
innymi rzeczami.
Mały jest kąpany po 19 potem je i grzecznie idzie spać. Niestety po jakiejś
godzinie snu budzi się gotowy do zabawy. Nie Świecimy w jego pokoju światła
nie bawimy go, wyjmujemy z łóżeczka wszystkie zabawki... Nic to nie daje.
Mały obserwuje światełko małej lampki, bawi się rączkami i wesoło do nas
guga. Co zrobić, by przesunąć mu godziny snu ? A może jeszcze za wcześnie na
takie ruchy i trzeba zwyczajnie przeczekać ?
Obserwuj wątek
    • nesla Re: zasypianie 2m 04.01.05, 16:47
      Mamy ten sam problem. Podobno to wynika z tego, ze niemowle jest przyzwyczajone
      do rytmu dnia ktory mialo w brzuszku, czyli jak mama odpoczywala po ciazkim
      dniu to dziecko zaczynalo swoje zabawy smile My tez probujemy przestawic rytm
      dnia na normalniejszy, ale to wymaga czasu, na razie nie za bardzo nam wychodzi
      i miedzy 20-ta a polnoca nie ma mowy o spaniu, ale trzeba konsekwentnie
      probowac, a w koncu dziecko sie nauczy. Powodzenia!
    • rybalon1 Re: zasypianie 2m 04.01.05, 19:14
      Witam, mój synek tez 5,01 konczy 2 m-ce smile))) i tez mam ten problem pózno
      chodzi spac ok 24- tej a budzi się o 9-tej rano tylko z przerwami na jedzonko.
      Ostatnio tak mu zmienilam godziny jedzenia, że wieczorem daje mu o 22 godz i
      karmie juz w ciemnym pokoju i jak przysypia kłade do łozeczka i jest lepiej ...
      z tym że on baardzo mało śpi w dzien i ja chciałabym aby w dzien więcej spał bo
      nieraz jest zmeczony a za nic na swiecie nie da się go w dzien uśpic ....myśle
      że z tego wyrośnie moze musimy jeszcze z miesiąc poczekać , pozdrawiam
    • zduno2 Re: zasypianie 2m 04.01.05, 23:09
      moja myszka kończy dwa mies 10 stycznia i ostatnio przestawiła się na czas
      amerykański tzn śpi w dzień a rozrabia w nocy.wczoraj a właściwie dzisiaj
      usnęła dopiero o 8.30 rano(nie spała od 21)nie zdarza się to często ale i tak
      mnie wykańcza.nie wiem jak mam ją przestawić,problem polega na tym że to że nie
      śpi w dzień nie oznacza wcale że prześpi noc.wcześniej nie było
      problemów,dopiero po wyjeżdzie na święta tak się przestawiła-nie wiem dlaczego
      bo tam staralismy się utrzymać normalny rytm dzienny.myślałam że zaraz będę
      wracać do pracy ale w takiej sytuacji to chyba nie dam rady.jeśli macie jakieś
      pomysły jak przesypiać noc będę bardzo wdzięczna.po takiej nieprzespanej nocy
      nie mam na nic siły i moja niunia na tym niestety traci.pozdrowionka magda i
      nikolinka
      • igutka szczesciara krolik 80!!!!! :) 05.01.05, 03:00
        Zazdroszcze bardzo.
        moja malutka 7 stycznia skonczy 2mc, a o tak dlugiim snie moge tylko
        pomarzyc!!! najdluzej jej sie zdazylo 5 godzin ale to byl wyjatek.
        mam pytanko...karmisz piersia czy butelka????? i co ile godzin?????? i tez
        ile wazy twoja dzidzia???? mi by taki tryb od 24-12 bardzo pasowal smile
        serdecznie pozdrawiam i gratuluje i powodzenia w zmianie godzin snu.
        • krolik_80 Re: szczesciara krolik 80!!!!! :) 05.01.05, 10:40
          Karmię piersią na żądanie. Kuba je przed północą (zmęczony walką o niespanie),
          o 7 rano i po 12 w południe. Pozostałe 2 lub 3 posiłki różnie, mniej więcej
          koło 16, 20 i 22, ale bywają też inne pory. Waży teraz 5800. Pozdrawiam.
        • ania747 Re: szczesciara krolik 80!!!!! :) 05.01.05, 17:51
          SZczesciara-moj Kubus ma 3 m-ce i budzi sie w nocy co 2 godziny!!!
    • vikingowa1 Re: zasypianie 2m 05.01.05, 17:46
      Ja również miałam ten problem. Teraz mój bąbel ma 5 miesięcy i godziny sie
      troche przesunęły, kiedy ustabilizował sie dzień. Jedyne co mi przychodzi do
      głowy to to, zebys spróbował wybudzać delikatnie synka wcześniej. Powiedzmy
      codziennie o 5 - 10 min wcześniej. Na poczatku na pewno będzie troche osowiały,
      ale pewnie za kilka dni się przestawi. Myślę też, że trzeba zacząć jak
      najwcześniej, bo ponoć im później tym trudniej. Niestety to tylko moje
      spekulacje, bo sama tego nie robiłam. Moja córka chodziła spać o 11- 12 i
      wstawała o 9 z kilkoma nocnymi pobudkami, wiec ja spałam z nia, zeby jak
      najwiecej odespać. Teraz jest lepiej, bo często zasypia juz o 20, ale budzi sie
      do 12 ze 3, 4 razy. Ja konsekwentnie usypiam ją znowu, nie zwracam uwagi na
      uśmiechy i to jakoś pomaga. Myślę, że możesz spróbować jeszcze wychodzić z
      pokoju, kiedy mały jest spokojny i zajrzeć kiedy zacznie płakać. Spróbuj też
      poszukać czegos na temat zaklinaczki na forum to moze wiele pomóc. Pozdrawiam i
      życzę sukcesów w przestawianiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka