Dodaj do ulubionych

Cesarka a rozwój dziecka

04.01.05, 17:33
Cześc Mamuśki.
Moje słoneczko jest cudne ale za 5 dni skończy 7 miesięcy i (jak pisałam już
kilka razy) nie siada, nie raczkuje, nie przewraca się na brzuszek, za to
chce stać i chodzić, wychodzą jej górne jedynki i gaworzy radośnie. Ostatnio
spotkałam dziewczynę, która tak jak ja urodziła swoje maleństwo przez
cesarskie cięcie. I okazało się, że jej mały w ogóle nie raczkował, późno
usiadł sam i wstał ale jak już wstał to zaczął sam chodzić. Teraz ma 3 latka
i jest żywym, bardzo sprawnym fizycznie dzieciaczkiem Jak myślicie czy ma to
związek z sposobem przyjscia na świat? Jak było u Was?
Pozdrawiam. Ania
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • akocz Re: Cesarka a rozwój dziecka 04.01.05, 17:39
      Witam.
      Moja Zuzia urodziła się 30 czerwca 2004r przez cesarskie cięcie. Jak miała 4
      mies zaczęła przekręcać się na boczki a w 5 mies na brzuszek i zaczęła pełzać.
      30 grudnia skończyła 6 mies. a 1 stycznia zaczęła raczkować. Siadać dopiero
      zaczyna z pozycji na czworaka.
      Tak jak widzisz nie jest standardem to co piszesz.
      Pozdrawiam
    • kpanda Re: Cesarka a rozwój dziecka 04.01.05, 17:52
      Witaj,
      moja cora 9 stycznia konczy 7 miesiecy. Tez rodzila sie przez cesarke. Siedzi
      podtrzymywana, podejmuje pierwsze proby samodzielnego siedzenia, nie raczkuje,
      z pleckow na brzuszek przewrocila sie pierwszy raz 10 dni temu. Zeba nie ma
      zadnego, o wstawaniu jeszce nie mysli a ja sadze, ze nie ma to nic wspolnego z
      cesarka. Po prostu ten typ tak masmile
      • samoski Do kapandy 04.01.05, 23:03
        Nasze córeczki urodziły się tego samego dnia. Dzięki, że mi odpisałaś bo już
        się zaczynałam troszkę martwić czytając o tym co potrafią dzieci 7 miesięczne.
        Pozdrawiam
        • driadea Re: Do kapandy 04.01.05, 23:38
          Moja córka też jest z cesarki, rozwija się raczej normalnie, hociaż jak na swój
          wiek to dość dużo mówi (ma 15 miesiecy).
          Pozdrawiam, Aga
        • bea-ta Re: do samoski 05.01.05, 07:44
          Mój synuś urodził się tez przez c.c i miał 7 pkt. apgar i jak narazie jest ok.
          Naprawde mniej trzeba się przejmować,chociaż jak już pisałam wiem co czują inne
          mamy gdy czytam , że dziecko ma 6,5 m i sam siada, raczkuje, czy stoi , a
          mojemu Igorowi daleko do tego choć jest w tym samym wieku.Cierpliwości - ja też
          stale się jeszcze jej ucze.Napewnio trzeba mieć oczy szeroko otwarte, ale nie
          można popadać w paranoje.
      • antuanetb Re: Cesarka a rozwój dziecka 05.01.05, 11:35
        witam
        Mój synek też się urodził przez cesarskie cięcie, 10-go stycznia kończy 5
        miesięcy i siedzi już sam a ząbki już mu się przebijają, natomiast z brzuszka
        na plecki dopiero zaczyna się przewracać więc myślę,że sposób przyjścia na
        świat nie ma z tym nic wspólnego, każde dziecko jest idndywidualne i też się
        tak rozwija ...
        pozdrawiam !
    • lidek0 Re: Cesarka a rozwój dziecka 05.01.05, 07:50
      Rodzaj porodu nie ma związku z rozwojem dziecka.
    • kpanda do samoski 05.01.05, 11:48
      napisal do ciebie na priva
    • krukowska2 Re: Cesarka a rozwój dziecka 05.01.05, 15:07
      hej,
      Moje bliźnięta też przyszły na świat przez cc w 36tc. Mowiono mi, że jako
      bliźniaki i wcześniaki mogą rozwijać się wolniej-okazało się, że przegoniły
      nawet swoich rówieśników (mają 9 m-cy).Także nie wierz żadnym bzdurom, że
      cesarka powoduje opóźnienie rozwoju dziecka.
      pozdrawiam
    • basias82 Cesarka a rozwój dziecka 06.01.05, 11:31
      Kuba tez urodzil sie przez cesake 10.04.2004 r. Dostal 10pkt. Apgar. Mial sie
      urodzic normalnie ale pepowina owinela mu sie wokol szyjki i ramionek. Rozwija
      sie NORMALNIE tak jak dzieci urodzone silami natury. No troszke szybciej mu
      moze wszystko przyszlo: szybko zaczal siedziec sam, raczkowac, teraz rwie sie
      do chodzenia. Wczoraj pojawil sie pierwszy zabek (jeszcze sie nie przebil do
      konca, ale juz go widac i stuka w lyzeczke). Sama widzisz cesarka nie ma wplywu
      na gorszy rozwoj dziecka.
      Pozdrawiam
    • ela.30 Re: Cesarka a rozwój dziecka 06.01.05, 12:18
      Mój Kubuś urodził sie przez cesarkę 22.04.04 podobnie jak synek mojej
      poprzedniczki w ostatniej chwili, był owinięty pępowiną. Rozwija się normalnie
      a nawet może szybciej niż jego brat w jego wieku. W tej chwili raczkuje, siedzi
      i zaczyna wstawać trzemając się poręczy łóżeczka nie można go zostawić bez
      opieki bo zaraz co zmaluje. Myślę iż zależy z jakich przyczyn jest cesarka
      jeżeli jest to wcześniaczek to może wolniej się rozwijać ale z drugiej strony
      przecież każdy dzidziuś jest inny. Pozdrawiam ela
    • ela.30 Re: Cesarka a rozwój dziecka 06.01.05, 12:19
      to jeszcze ja zapomniałam ma 6 ząbków
      • samoski Dzięki 07.01.05, 02:30
        Dzięki Wam za odpis. POzdrawiam. Ania
    • hratli Re: Cesarka a rozwój dziecka 07.01.05, 12:12
      ja nie slyszalam o tym, ze cesarka wplywa na rozwoj dziecka. ja rodzilam przez
      cc i jasko bardzo dobrze sie rozwija.
    • blondie69 Re: Cesarka a rozwój dziecka 07.01.05, 19:31
      Hej!
      Moja dwójka dzieci: córeczka 6 lat, chłopczyk 10 miesięcy, urodziły się przez
      cc. I dzięki Bogu, bo gdyby miałyby urodzić sie normalnie, pewnie by tego nie
      przeżyły lub miały porażenie mózgowe. Były strasznie pookrecane pępowiną.

Córeczka w okresie niemowlęcym rozwijała się genialnie, synek już prawie chodzi.

A co do umiejętności które nabywa dziecko, to ( jak mówi moja genialna pani
      doktor, która ma 70 lat i jeszcze zdobywa wiedzę i jeździ w tym celu po
      świecie )każde jest indywidualna istotą, rozwija się w swoim rytmie i nie można
      porównywać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oczywiście jeśli nie przekracza max
      ustalonych norm MEDYCZNYCH .
      I powtórze za nią słowa: NIE CZEPIAĆ SIĘ DZIECKA ! I NIE PORÓNYWAĆ !!!
      tRZYMAJ SIĘ, NA PWENO Z TWOIM MALUSZKIEM JEST WSZYSTKO W PORZĄDKU !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka