Dodaj do ulubionych

ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!!!!!!!

07.01.05, 20:53
Witam serdecznie.jestem mama tygodniowego synka.Waży 4.100 i ma 60 cm.Mam
pare pytań. To moja pierwsza noc w domku dzisiaj wyszłam ze szpitala a więc :
1. MÓJ SYNEK ŚPI GODZINKE JAK MNIE PRZY NIM NIE MA TO ZA MAŁO PRAWDA ??
2. JAKA POWINNA BYĆ JEGO KUPKA ?( MYSLĘ ŻE JEST ZA RZADKA,JEST JASNO-BRĄZOWA )
3. JE CO GODZINĘ ( CHYBA ZBYT CZĘSTO)???
4. CO DO PICIA (MLEKO NIE WYSTARCZA)
nie wiem sama co mam mysleć,rozumiem że to duże dziecko,pediatrzy dają mój
miesiąc a nie tydzień ale on chyba za mało śpi a za dużo je. BARDZO DZIEKUJE
ZA ODPOWIEDZI.POZDRAWIAM mama tygodniowego Adrianka smile
Obserwuj wątek
    • joasiiik25 Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:01
      karmisz piersia czy modyfikowanym?
      • ewcialinka Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:04
        Karmie piersią, ale dokarmiam go butlą bo za mało mam jeszcze pokarmu.on
        strasznie się denerwuje jak nic nie leci.pozdrawiam EWCIALINKA
        • afryka11 Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:13
          po 1) jesli dokarmiasz butlą - nie będziesz miała więcej pokarmu. wydaje Ci
          się że nic nie leci. Pokarm się "robi", gdy dziecko często ssie, nigdy samo!!
          wiem, sama dokarmiałam, ale gdy synek skończył 3 mies
          po2) z piersi maleństwo na początku może chcieć jeść co chwile - ja miałam
          wrażenie, że je non stop
          po3) kupka, już nie pamiętam dokładnie, ale tak, była bardzo miękka i żóława
          o co jeszcze pytasz?
          • afryka11 Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:16
            jeśli dokarmiasz, podaj czasem np herbatkę rumiankową z hipp, a sama pij
            herbatkę dla karmiących - daje doskonałe efekty. A nejlepiej odstaw butlę,
            często podawaj pierś i nic więcej. Dzieci szybko przyzwyczajają się do butli.
            Mój synek chce pierś tylko w nocy. Ma 5,5 mies.pozdrawiam anna mama Igora
        • nataliamackowiak Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:40
          Najważniejsze-nie dawaj butelki. Oliwka ur. 4690g, 59cm-niepotrzebnie w drugim
          tyg. dałam jej parę razy butlę-butelka zakłóca karmienie piersia.
          Pamiętaj-masz dobre mleko, masz dosyc mleka w piersiach-często przystawiaj-na
          początku co godzinkę to normalka. Z jednaj piersi co najmniej 15-20 minut.
          Głowa do góry!
          A Oliwka też mało spała od urodzenia.
          pa.
    • meg241 Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:02
      Spokojnie, bez paniki. Nie napisalas najwazniejszego tzn. czy karmisz piersia
      czy mieszanka. jesli piersia to wszystko jest w porzadku. Mały jest duzy wiec
      potrzebuje duzo jedzonka a ze ma mały zoładeczek nie moze sie najesc na zapas.
      Ja tez mam Adrianka który teraz ma 8 miesiecy ale jak był taki mały jak Twój to
      jadł co 1,5 godziny. A Twoj synek budzi sie tak czesto bo jest głodny.Do picia
      nie podawaj nic, kobiece melko starcza.
      Jesli zas karmisz mieszanka to ja sie nie wypowiem bo nie wiem jak byc powinno.

pozdrawiam

Magda
      • ewcialinka Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:06
        a co z tą kupka ,jaka powinna być??
        • joasiiik25 Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:08
          jest prawidlowa.
          na poczatku dzieci robia kupki po kazdym karmieniu.
          nie martw sie
        • katklos Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:08
          Kupka jest ok, jeśli karmisz piersią, kupki najprawdopodobnej będą baardzo
          rzadkie, ale to normalne.
          • ewcialinka Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:10
            Jesteście kochane !! uspokoiłam sie. mój Adrianek smacznie spi...(przez
            godzinkę).a obok tata. Pozdrawiam smile
    • wiktorria odnośnie kupki! 07.01.05, 21:11
      Ma być właśnie taka jak piszesz - mniej wiecej jak musztarda, jasno-brązowa smile
      Wszystko OK. Reszta parametrów - spanie, jedzenie też w normie. Do picia -
      pierś.Pozdrawiam smile
      • katklos Re: W razie czego... 07.01.05, 21:27
        W razie czego gg 3006429. Kasia
        • ewcialinka Re: W razie czego... 07.01.05, 21:36
          Jutro odezwę się na gg. teraz spadam,mały się obudzi zaraz,dobranoc Kasiu !!
    • jastrzebiowski Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:27
      Witam. Jestem tatą tygodniowej Lidki. Dziewczyny wróciły do domu w poniedziałek
      3 stycznia. Lidzia po urodzeniu ważyła 3700 gdy opuszczała szpital spadła do
      3560. Jak jest obecnie z jej wagą nie wiem. Co do kupek, to na mleku mamusi
      kupki są i będą rzadkie i takie żółto-zielono-brązowe.Bez obaw. Co do snu.
      Muszę przyznac że ma pani szczęście! Lidka wczoraj i dziś spała-(nie wiem czy
      można tak napisac) góra 30 min. I to był sukces. Z regóły 10-20 minut. Za
      każdym razem płacz i jeść! Błędne koło. Położna życzyła nam siły, abyśmy to
      przetrwali, po 2-3 tygodniach powinno się unormować. Mamy nadzieję. gdy
      wychodziliśmy ze szpitala powiedziano nam że będziemy musieli dokarmiać.
      Przyznamy się bez bicia że tak zrobiliśmy. W nocy gdy budziła się co 30-50
      minut jadła i znowu zasypiała, myśleliśmy że nie dojada i o 04:15 podaliśmy jej
      butelkę ze sztucznym-wypiła 100ml, i spała 3,5 godziny. Następnej nocy było tak
      samo, znowu skończyło się na sztucznym tym razem ograniczyłem porcję do 50 ml.
      mała spała 4 godziny i nie mogliśmy jej dbudzić. Tego dnia przyszła położna i
      okazało się że żona ma zastój w prawej piersi, zrobiła masaż i odblokowała
      kanaliki. Tego dnia Mała zasnęła w dzień na 3 godziny, byliśmy w szoku. Dziś
      decydująca noc, postanowiliśmy nie dopajać jej sztucznym i walczyć, najwyżej
      będziemy chodzić na rzęsach ale to się kiedyś skończy, chyba. Gratulujemy
      dorodnego potomka, myślę że trzeba pozostać na naturalnum. Te pierwsze tygodnie
      są poligonem doświadczalnym gdzie obie strony próbują na co stać tę drugą.
      Powodzenia. Ale się rozpisałem.
    • anikost Re: ŚWIEŻO UPIECZONA MAMA MA PARĘ PYTAŃ !!!! 07.01.05, 21:39
      Ewcialinko,
      Ja mam co prawda 5,5 miesięcznego synka, ale myślę, że moje doświadczenia w
      czymś może Ci pomogą. Mój synuś do ukończenia 5 m-cy nie znał nic poza moim
      cycuszkiem. (nadal karmiłabym go wyłącznie piersią, ale niestety trzeba wracać
      do pracy....).
      W ciągu pierwszych trzech miesięcy ssał praktycznie co 1,5 godz. a nawet i
      częściej(po tym okresie jakoś się unormowało i teraz to ja muszę mu przypominać
      o jedzeniu). Nie ukrywam, że było to trochę męczące (biust prawie cały czas na
      wierzchu, karmienia w różnych miejscach), ale warto to przeżyć. Najważniejsze
      jest postanowienie,że chcesz karmić piersią i dać swemu dziecko to co
      najlepsze, wtedy na pewno się uda.
      Jeśli masz wrażenie, że jest za mało pokarmu, to połóż się na dzień do łóżka i
      dawaj pierś na żądanie albo próbuj odciągac pokarm w przerwach między
      karmieniami (nawet jeśli nic nie leci). Nie dawaj nic innego poza piersią bo
      zaburzysz laktację i dziecko może stracić odruch prawidłowego ssania. Pamiętaj
      o piciu dużej ilości płynów, możesz pić herbatkę dla karmiących.
      Co do kupki to bym się nie przejmowała ani kolorem ani rzadkością - przy
      karmieniu piersią to normalne.
      Jeżeli chodzi o spanie, to chyba każde dziecko najchętniej sypia z mamą, bo
      czuje się wtedy bezpiecznie. Zobaczysz wszystko się wkrótce unormuje u Ciebie i
      Twojego malucha. Moje dziecię najchętniej sypiało i sypia na świeżym powietrzu.
      Być może spacerki pomogą.

Pozdrawiam,
      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka