delmisia 29.01.05, 13:30 Czy myjecie swoim dzieciom buśki w środku? Często mojemu dziecku zostaje tam troszkę mleczka lub pojawia się "sereczek" i tak się zastanawiam w jaki sposób mu to wyczyścić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inia25 Re: Higiena jamy ustnej? 29.01.05, 18:50 mozesz wilgotna pieluszka tetrowa owinieta na palcu. my np kupilismu silikonowa szczoteczke zakladana na palec jak naparstek i sama woda mylismy podniebienie , jezyczek i dziaselka. teraz juz szczotkujemy pasta dwa zeby))) Odpowiedz Link Zgłoś
sylvi2 Re: Higiena jamy ustnej? 30.01.05, 10:40 Kinga, z tego co zauważyłam, Twoja Oleńka ma 10mcy--a pasty(bez fluoru)powinno się używać po ukończeniu roczku. Jeżeli jest inaczej-badz dostalam inne zalecenia od lekarza-napisz prosze. Moja Blanka ma 7,5mca-obecnie 4zeby-pierwszy wyrósł Jej w wieku 3,5mca)-- martwię się o higienę ząbków a pasta byłaby najlepsza.. Pozdrawiam,S. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Higiena jamy ustnej? 30.01.05, 10:59 Pasty bez fluoru używamy do roczku, po 12 miesiącu zmieniamy pastę na taką, która zawiera 250ppm fluoru. Jeśli dziecko ma zęby należy je myć pastą! Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
nicole369 Re: Higiena jamy ustnej? 30.01.05, 15:54 A co zrobic, jak dzidzia nie daje wlozyc sobie sczcoteczki do buzi. Po prostu nienawidzi mycia zebów, a ma ich juz 6 i ida kolejne. Dodam, ze próbowalam róznych szczoteczek patyczków itp. Jak bede z nia walczyc, to juz zupelnie sie zniecheci. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Higiena jamy ustnej? 30.01.05, 17:14 Daj maluchowi szczoteczkę i niewch się z nią oswaja. Niechaj ją sobie gryzie, ssie i co tam jeszcze. Możesz pokazać malcowi jak się myje zęby, na misiach, na sobie. Popróbuj. Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś