draconi1 30.01.05, 22:10 moj synek 27 skonczyl 3 miesiace, zauwazyla ze zaczyna sam siadac, jeszcze hwiejnie ale potrafi z lezacego podniesc sie pionowo poczym po 3 sekundach pada na bok, czy to normalne? pozwolic mu siadac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wingus Re: 3cm siada... 30.01.05, 22:26 Witaj, masz bardzo silnego synka skoro juz sam sie dzwiga do gory. Moja corka 19 skonczyla 3 miesiace i tez sie dzwiga, ale jeszcze nie do pelnego siadu. Pediatra powiedziala, ze to normalne, bo tez jest silna, ale dziecko siadac z podporka moze dopiero okolo 6 miesiaca, teraz go nie sadzaj. Powszechnie mowi sie, ze to niezdrowo dla zeberek bo za duze obciazenie i moga "wyjsc", chodzi pewnie o to, ze beda wystawaly jak za wczesnie zacznie siedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
big_daddy Re: 3cm siada... 31.01.05, 01:06 1. Fajny temat 2. Jeśli sam z siebie chce usiąść to pewnie uznał, że już pora najwyższa coś ze sobą zrobić. Ja bym mu nie zabraniał. Nasza córcia też szybko zaczęła próby. Ważne byś to nie Ty inicjowała te siadanka, na razie też nie sadzaj go opartego o jakieś poduszki czy inne rzeczy. Niech się *sam* ćwiczy i rośnie w siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
ezagraj Re: 3cm siada... 31.01.05, 08:15 Moja Emilka jutro skończy 10 tygodni ona już od jakiegoś czasu jak trzymamy ja na rękach to z 45 stopni jak ja trzymamy to sama potrafi się podnieść i siąść tyle że mały cwaniak opiera sie o nas. Ale i tak sądzę że to sukces bo ona jest mniejsza. Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
jagulec Re: 3cm siada... 31.01.05, 08:33 > zauwazyla ze zaczyna sam siadac, Tzn. CO dokladnie on robi? JAK zaczyna sam siadac? > potrafi z lezacego podniesc sie pionowo Z lezenia na plecach potrafi sie SAM podniesc do siadania??? Jesli tak, to gratulacje (niektorzy dorosli nie sa w stanie tego dokonac...) a jesli jest podciagany za rece, to nie uzywalabym okreslenia, ze SAM siada i przestalabym go podciagac. > po 3 sekundach pada na bok Jesli SAM siada, to oczywiscie pozwalac, chociaz powyzsze swiadczy raczej, ze nastapilo jakies nieporozumienie nomenklaturowe... Dziecko, ktore samo siada, raczej nie pada po 3 sekundach. Odpowiedz Link Zgłoś
draconi1 Re: 3cm siada... 31.01.05, 14:13 > Tzn. CO dokladnie on robi? JAK zaczyna sam siadac? za raczki go nie podciagam, sam napina sie tak ze siada i tak sie chwile utrzymuje a potem jak sie rozluznia pada, przewaznie na ktorys bok, to przypomina robienie brzuszkow przez doroslego a to chyba kazdy dorosly potrafi.. dodam tez ze nic go nie boli ze sie tak napina a to wyglada jak siadanie... Odpowiedz Link Zgłoś
jagulec Re: 3cm siada... 31.01.05, 23:42 Kurcze, ze tak powiem dziwa nad dziwami... Moze kladz go czesciej na brzuchu - naturalna droga rozwoju umiejetnosci ruchowych wiedzie 'przez brzuch', do siadania rowniez. A i na kregoslup to dobrze wplynie, i na miesnie grzbietu. Co do 'brzuszkow', to od reki moge wygenerowac dluga liste doroslych, ktorzy nie sa w stanie ich wykonac Odpowiedz Link Zgłoś
ika_71 Re: 3cm siada... 10.02.05, 23:04 To wcale nie jest takie dziwne. Moja córka też w tym wieku zaczynała siadać. Lapała się za boki wózka i podciągała do góry i potrafiła tak długo siedzieć. Mając 7 msc stała sama w łóżeczku a mając niecałe 9 zaczęła chodzić. Czasami tak się zdarza. Jednak zgadzam się z Tobą, że nie należy dziecka zmuszać do niczego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda123451 Re: 3cm siada... 01.02.05, 14:14 tu akurat się bym nie zgodziła. Moja córka w szóstym miesiącu zaczęła siadać bez umiejętności siedzenia (najpierw zaczęła raczkować). Ale w ciągu tygodnia siedziała już w miarę pewnie, chociaż ja byłam na początku przerażona, bo cały czas upadała (i to nawet nie po trzech sekundach). W ósmym miesiącu zaczęła wstawać, więc całe dnie spędzam na asekuracji mojego "maleństwa" Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: 3cm siada... 31.01.05, 12:12 tez mi sie zdaje ze raczej SAM nie siada przyznaj sie ze go podciagasz za rączki? to dobrze gdy podciagane dziecko trzyma główkę, mozna tak ćwiczyć ale nie za często i w żadnym wypadku nie sadzaj go sama jesli sie chwieje na boki albo do przodu,tyłu to znak ze kregosłup nie jest jeszcze gotowy do siedzenia wiem ze mamy chcą aby dziecko bylo samodzielnie, ja tez tego chcialam, gdy mój Julek zaczął się podciągać do siedzienia w wieku 3 mcy ale lekarz mi powiedział, że dziecko w tym wieku ma słaby kregosłup na odcinku lędźwiowym i każde zachwianie na bok może mu ten kregosłup nieodwracalnie wykrzywić dlatego ćwiczyć podciąganie mozna ale sadzać samodzielnie absolutnie nie dziecko powinno miec podparcie pod kręgosłup, moze siedziec np na kolanach mamy oparte pleckami o brzuch mamy i trzymane by nie chwialo sie na boki Odpowiedz Link Zgłoś
nejmlez Re: 3cm siada... 31.01.05, 14:05 w przypadku dziewczynek bardzo wazne jest to zeby za wcesnie nie sadzac, bo moga miec potem tylozgiecie macicy a to oznacza bardzo bolesne miesiaczki i klopoty z ciaza... Odpowiedz Link Zgłoś
klara29 Re: 3cm siada... 31.01.05, 23:53 No to chyba jakiś zabobon! Nie wiem czy siadałm wcześnie czy nie, musze zapytać mamy, ale mam tyłozgięcie macicy a miesiączek raczej nie odczuwałam i w ciążę też zaszłam bez problemów zbytnich, pzreszłam ją modelowo a nawet więcej niż modelowo: bez mdłości, opuchniętych kostek, z wzorcową morfologią itd , więc... Odpowiedz Link Zgłoś
moniko25 Re: Tyłozgięcie..... 01.02.05, 11:10 Witam,ja jestem doskonałym przykładem kobiety z tyłozgięciem macicy a mama mnie sadzała wcześniej siadłam w odpowiednim czasie i co z kąt te tyłozgięcie?Fakt że miałam bolesne miesiączki ale w ciąże zaszłam bez problemu z mężem staraliśmy się o dziecko 1,5mc.A tam na dole jest dowód.Dodam że moja córka siedziała sama bez rzadnych poduszek bez podparcia jak skończyła 5mc.a wstawała jak skończyła 6mc.i musieliśmy obniżyć łużeczko ale raczkować zaczeła jak miała 8mc.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniko25 Re: Tyłozgięcie..... 01.02.05, 11:30 chciałam tam się poprawić to z pospiechu-MAMA MNIE NIE SADZAŁA pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mkonkol Re: 3cm siada... 01.02.05, 10:48 Amelka ma również prawie 3 m-ce i zachowuje się bardzo podobnie! Podnosi się bardzo wysoko. Jeszcze nie do pełnego siadu ale niewiele jej brakuje. Nie pomagamy jej, nie zachęcamy jej do tego. Wręcz staramy się by tak nie szalała. Skutek jednak jest odwrotny. Z uśmiechem na twarzy, cała ośliniona i brudna od ulewania, stęka przez dzień cały próbując usiąść ))))) Od początku była bardzo silna. Jak miała 4 tygodnie i jak kładłam ją na brzuszku to głowe podnosiła do góry jak żyrafa, bez oznak zmęczenia czy wysiłku na twarzy Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: 3cm siada... 01.02.05, 13:22 nie chcę cię straszyć ale czy byłaś może ze swoim dzieckiem u neurologa? sztywne podnoszenie głowy w pierwszym miesiacu nie jest czymś czym należy się chwalić to nie jest naturalne poczytaj o wzmożonym napięciu mięsniowym i poobserwuj swoje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
mkonkol Re: 3cm siada... 01.02.05, 14:32 Dziecko jest CAŁKIEM normalne! Rozwija się prawidłowo i wszyscy lekarze są po wrażeniem jakie jest silne. Dlatego bardzo się tym cieszę i pragnę podzielić z całym światem! Także dziękuję za troskę ale w tym przypadku jest niepotrzebna. Pozdrawiam! PS. Dlaczego gdy dzieci wykazują pewne zdolności szybciej niż inne każdy doparuje się w tym choroby??????? Przecież to nienormalne????? Świadomy rodzic, jak tylko widzi, że jego dziecie zachowuje się dziwnie, w te pędy biegnie do lekarza! To chyba oczywiste! Odpowiedz Link Zgłoś
luscinia Re: 3cm siada... 06.02.05, 00:49 Moja córka również zaczęła próbować siadać, gdy miała tak ok 2,5 miesiąca. Zaczęła podnosić wysoko głowę i aby utrzymać równowagę podnosi również nogi. Trochę postęka i z okrzykiem niezadowolenia opada na plecki Kiedy podciągam ją za rączki to przyciąga brodę do klatki piersiowej i za wszelką cenę próbuje usiąść. Nie zachęcam jej jednak... boję się o jej kregosłup. Lekarz nie stwierdziła u niej żadnych nieprawidłowości, no może poza tym, że jest jak to stwierdziła "nadrozwinięta" ) Odpowiedz Link Zgłoś
mmgromacka Re: 3cm siada... 06.02.05, 17:17 Ja mam ten sam "problem" z moim synkiem (2m-ce i 1t). z leżenia na pleckach robi właśnie takie brzuszki i wygląda jakby chciał usiąść, podnosi się do 30-45 stopni i opada. nigdy nie podciągałam go za rączki, sam to wymyślił. w czwartek idziemy na szczepienie, to zobaczę, co powie na to lekarka. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: 3cm siada... 06.02.05, 17:45 obyś miala rację przepraszam jesli sie niepotrzebnie wtracalam sama przez to przeszlam dlatego uczulam inne mamy, ale widac niepotzrebnie Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: 3cm siada... 06.02.05, 17:47 to bylo do mkonkol nie wiem czemu wpisalo sie na koncu Odpowiedz Link Zgłoś
krobka Troche nie na temat 06.02.05, 19:06 Piszesz o wzmozoznym napieciu miesniowym... Czy mozesz napisac o tym cos wiecej albo podeslac jakis link????? Byl;abym bardzo wdzieczna, wczoraj szukalam w goglach ale nie znalazlam nic sensownego.... A moja corcia zaciska prawa raczke czesciej niz lewa i neurolog kazala mi ja obserwowac..... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenka o siadaniu cd. 06.02.05, 20:12 Moja wtedy 2,5 miesieczna Helena zachowywała się identycznie jak opisujecie, podnosiła się około 45 stopni do siadania (zupełnie sama, z płaskiego), ale okazało się ze to tylko ćwiczenie aby w wieku niespełna 3 mies. przekręcać się na brzuszek. Wydawała mi się "zbyt" silna i podejrzewałam wzmozone napięcie mięsniowe. Oczywiscie udałam sie na konsultacje do neurologa, który na szczęście rozwiał me wszelkie wątpliwości i pogratulował świetnie rozwijającego się dziecka. Mimo wszystko radzę każdej mamie bardzo pilnie obserwować dziecko i o wszelkich wątpliwościach informować pediatrę...co oczywiście zapewne każda z tutejszych mam czyni. Pozdrawiam - Alex Odpowiedz Link Zgłoś
mmgromacka Re: o siadaniu cd. 10.02.05, 17:33 byliśmy dziś u lekarza- wszystko w porządku! jeśli dziecko samo się podnosi bez żadnego przymuszania to jest to po prostu ćwiczenie, które je wzmacnia i nie ma się czym martwić. mam nadzieję, że wasze maluszki też są zdrowe i robią brzuszki dla własnej przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: 3cm siada... 10.02.05, 20:04 dziewczyny! czytam i ma przed oczami moje dziecko ...robi to samo..jak go karmię opartego o łokieć w pozycji pólleżacej to on się podnosi jakby chciał właśnie siadać , robi tak od tygodnia a 5 lutego skończył 3 m-ce on tez urodził sie bardzo silny i juz w 1 m-cu podnosił wysoko głowe - na brzuszku a teraz jak go noszę to juz prawie nie muszę asekurowac główki bo ją sam sztywno trzyma tylko czasem mu sie kiwnie jak chce się za szybko popatrzec w drugą stronę , bylismy tak kontrolnie u neurologa powiedział że synek pięknie się rozwija i jest bardzo żywy i ciekawy świata i ze takie dzieci szybko się rozwijają ...... o matko co to bedzie dalej )) a i zaznacze, tez nie podciagam go za rece bo uważam że to za wczesnie , pozdr Odpowiedz Link Zgłoś