patimal 01.02.05, 11:08 Moja Dorotka (3 miesiące) spi najchętniej w foteliku samochodowym - czy taka pozycja jest dla niej zdrowa ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jk3377 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 11:14 Rozumiem ze mowisz o foteliku - nosidełku, tym poczatkowym (tyłem do kierunku jazdy). Moj Szymus tez ok 3 m-cy jeszcze w rożku czesto zasypiał w w nim, szczególnie w nocy gdy on sie budzil a my z brakiem sił na zmiane go bujalismy. Ale i tak nie jest to najlepsza pozycja dla malutkiego kregosłupa. Podkładalismy poduszki zeby było jak najprosciej. Problem znika gdy chociaz z pomocą ale dziecko juz siedzi. Ukochany Szymuś Odpowiedz Link Zgłoś
optymistka7 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 11:42 dziecko nie powinno przebywac w foteliku samochodowym dluzej niz 1,5 godz. dziennie. Jesli tego przestrzegasz to jest ok, ale radzilabym Ci jednak szybko przenosic go do lozeczka kiedy usnie. Kregoslup sie dopiero ksztaltuje i jest podatny na skrzywienia w tym wieku, ktore potem trudno zwalczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
malaika7 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 11:48 Podobno nie powinno się na to pozwalać, ale nasz Iwo też czasem śpi w foteliku, np. gdy wracamy od lekarza, on nadal śpi, a my nie chcemy go budzić, zostawiamy go tak, dopóki nie obudzi się sam. Ale to sporadyczne sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
buzinka1 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 14:22 Mam podobny problem. Moja córcia 2,5 m-ca,od samego początku uwielbia przebywać w foteliku, nie lubi być sama więc wszędzie ją przenoszę. Jednak żeby nie doszło do skrzywienia kręgosłupa podłożyłam jej "w nogach" poduszkę, żeby leżała bardziej płasko. Kiedy próbowałam przełożyć ją do łóżeczka, natychmiast się budziła i było po spaniu. Czasami jednak mi się to udaje. Poza tym lekkie bujanie w foteliku bardzo ją uspokaja. Myślę, że przebywając w różnych miejscach w mieszkaniu, szybciej pozna ten świat i będzie się dobrze rozwijać. Bo ileż można leżeć w łóżeczku.. Pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
sara751 Re: Spanie w foteliku samochodowym 01.02.05, 21:35 A ja wiem od pediatry że pozycja fotelikowa jest w świetle najnowszych badań najbardziej zalecana przez neurologów! Potwierdzaliśmy tę wiadomość także u innych lekarzy, bo córcia tylko taką pozycję uznawała w pierwszych miesiącach życia. Mało tego - nawet w nocy tylko tak chciała sypiać. Przeszło jej, chociaż muszę przyznać, że troche nad tym pracowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
patimal Re: Spanie w foteliku samochodowym 02.02.05, 14:30 Dziękuję bardzo za odpowiedzi - choć przyznam że najbardziej za odpowiedź sary bo moja malutka mimo moich licznych zabiegów takie spanko sobie upodobała. Nie oznacza to oczywiście ze nie mam zamiaru z tym walczyc ale póki co to niech sobie tak drzemie Odpowiedz Link Zgłoś
beata303 Re: Spanie w foteliku samochodowym 02.02.05, 15:11 Moja Miśka też tak spała. Ok. 4 miesiąca sama doszła do wniosku, że można spać wygodniej, np. w wózku choć tylko na spacerze. Nie martw sie nic nie będzie Twojej Dorotce, to w końcu pozycja jeszcze dla niej najbardziej naturalna. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś