Dodaj do ulubionych

jak podać witaminę D3

05.02.05, 20:00
Jak podać witaminę D3 noworodkowi, który często ulewa?jak to robiłyscie ze
swoimi bobasami?
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: jak podać witaminę D3 05.02.05, 20:25
      Witaminę D podajemy od kiedy córcia skończyła 1 miesiąc. Zawsze na lyżeczkę
      nabieraliśmy trochę przegotowanej wody albo mleka i wkrapialiśmy witaminę. Szło
      bez problemów, potrzeba tylko trochę wprawy.
      Powodzenia
      • ewa_sk Re: jak podać witaminę D3 05.02.05, 22:09
        Wit. D3 (Vigantol) podaję córce odkąd skończyła 2,5 tygodnia. 2 kropelki
        zakraplam jej bezpośrednio do buzi. Też dużo ulewała (zwłaszcza na początku) ale
        podawałam tylko raz i miałam nadzieję, że zdązyla sie wchłonąc zanim Dzidzia
        ulała. I chyba tak było bo teraz ma 5 miesięcy i wszystko jest ok.
      • olapp Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 17:29
        fakt, masz rację.dzis wypróbuję,ale dla pewności szybko wcisne cysia.
        A tak na marginesie to ile ma Twoje dziecię?też nie lubi monia?Moja ma 3 tyg i
        ciągle wisiałaby na piersi i dlatego postanowiłam dac jej uspokajacza.Działa na
        chwile i to nie zawsze.A jak to u Ciebie wygląda?
    • gosia023 Re: jak podać witaminę D3 05.02.05, 22:51
      Ja podaje wit.D3 od 4 tyg życia niuni. Podczas karmienia odchylam troszkę pierś
      i tam wpuszczam 2 kropelki. Zazwyczaj witaminka ląduje na styku buzia-pierś i
      podczas ssania niunia ja zjada. Nie wiem czy dobrze robie i czy całe 2 kropelki
      połyka, ale na piersi nic nie zostaje. Ale moim zabezpieczeniem jest to,że daje
      min 100 ml sztucznego mleczka codziennie, a tam jest dużo witaminek no i D3.
    • capribb Re: jak podać witaminę D3 06.02.05, 08:41
      Na lyzeczke pokarmu wkraplam jedna kropelke witaminki.
      Lekaz przepisal na pierwszym szczepieniu.
      • kubek04 Re: jak podać witaminę D3 06.02.05, 10:09
        ja przy kąpieli - bezpośrednio do buzi.Mały ma teraz 4,5 mies i już sam otwiera
        buzię do kropelek
    • olapp Re: jak podać witaminę D3 06.02.05, 10:29
      dziękuję bardzo za podpowiedzi.Wczoraj poradzilismy sobie jakoś z tą wit.Na
      łyżeczce zmieszalismy kroplę z mlekiem i wpakowaliśmy do paszczy Małej, szybko
      zatykając gębulkę ukochanym cysiem.
    • janka741 Re: jak podać witaminę D3 06.02.05, 11:58
      HEj! Ja podaję wieczorem przed kąpielą bezpośrednio na języczek (zakraplaczem
      kupionym w aptece). Po kąpieli jest jedzonko, więc witamina już zdąży się
      wchłonąć.
      Pozdrawiamy.
    • brzoskwinka1977 Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 00:23
      Ja daje Juleczce dwumiesiecznej kropelke na smoczek i do buzi.Patent
      znakomity,lekko potrzymasz soczek w pyszczku i gotowe.
    • olapp Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 16:48
      Bardzo dobra metoda, ale moja mała nie lubi jescze smoczków,więc u nas to
      odpada,ale bardzo dziekuje za podpowiedź.pozdrawiam.
    • brzoskwinka1977 Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 17:09
      Ale smoczek wsadzasz tylko na sekunde zeby go oblizala.Juleczka ma dawke jednej
      kropelki dziennie wiec tylko wsadzam smoczek do dzioba zeby liznela.Potem go
      wypluwa..
      • olapp Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 17:32
        fakt masz rację.dziś wypróbuje.A ile ma Twoje dziecię?tez nie lubi monia?Moja
        ma 3 tyg iciągle wisiałaby na piersi i dlatego postanowiłam dac jej
        uspokajacza,ale działa tylko na chwile i nie zawsze.A jak to wygląda u Ciebie?
        • brzoskwinka1977 Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 23:39
          MOja Juleczka ma 2 miesiące a smoczki lubi ale tylko NUK'a-są leciutkie i
          prawie ich nie czuje a poza tym są anatomiczne i silikonowe.Daje je jej na noc-
          żeby się nie denerwowała.W dzień przeżuwa smoczki-gryzaczki lub smoczki-
          uspokajajace NUBY.Ale od 5 dni niestety żuje własne paluszki i jak tylko
          próbuję wyjąć je jej z pyszczka to podnosi lament.Nie wiem o co chodzi tej
          małej szczeżuji...ktoś wie?
          • olapp Re: jak podać witaminę D3 10.02.05, 11:36
            Moja Natka czasami pozwala sobie na Nuka,ale widać,że po kilku cmoknięciach
            jest zdegustowana,że rodzice robią ja w konia i daja do pyska jakies sylikony a
            nie naturalnego cysia.Przez sen staramy sie włożyć jej monia,żeby przechodząc
            ze snu lekkiego w głęboki nie płakała i nie wierciła się ,ale oczywiście
            nieudolne cmokanie powoduje wypadanie.jednym słowem Mój cycek dobry na wszelkie
            zło tego świata,tylko zastanawiam sie jak ja wrócę w czerwcu do pracy????
    • inessa7 Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 22:14
      Ja podawalam na lyzeczce i nie zawsze wszystko wypijal moj Skarb ale teraz
      sprobuje podawac z odrobona mleka, mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie.
    • iwo777 Re: jak podać witaminę D3 10.02.05, 12:03
      ja za radą połażnej daje przed kąpielą prosto na języczek, po kąpieli cyc i
      ulewanie, ale do tego czasu witaminka się już wchłonie.Szymon sam już otwiera
      buzie i czeka na kropelke D3, położna odradzała mi podawanie na łyżece z
      mlekiem, lub podawanie na piersi ponieważ nigdy nie mamy pewności np; ile płynu
      zostaniena brzegach łyżeczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka