olapp 05.02.05, 20:00 Jak podać witaminę D3 noworodkowi, który często ulewa?jak to robiłyscie ze swoimi bobasami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renata28 Re: jak podać witaminę D3 05.02.05, 20:25 Witaminę D podajemy od kiedy córcia skończyła 1 miesiąc. Zawsze na lyżeczkę nabieraliśmy trochę przegotowanej wody albo mleka i wkrapialiśmy witaminę. Szło bez problemów, potrzeba tylko trochę wprawy. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: jak podać witaminę D3 05.02.05, 22:09 Wit. D3 (Vigantol) podaję córce odkąd skończyła 2,5 tygodnia. 2 kropelki zakraplam jej bezpośrednio do buzi. Też dużo ulewała (zwłaszcza na początku) ale podawałam tylko raz i miałam nadzieję, że zdązyla sie wchłonąc zanim Dzidzia ulała. I chyba tak było bo teraz ma 5 miesięcy i wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
olapp Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 17:29 fakt, masz rację.dzis wypróbuję,ale dla pewności szybko wcisne cysia. A tak na marginesie to ile ma Twoje dziecię?też nie lubi monia?Moja ma 3 tyg i ciągle wisiałaby na piersi i dlatego postanowiłam dac jej uspokajacza.Działa na chwile i to nie zawsze.A jak to u Ciebie wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia023 Re: jak podać witaminę D3 05.02.05, 22:51 Ja podaje wit.D3 od 4 tyg życia niuni. Podczas karmienia odchylam troszkę pierś i tam wpuszczam 2 kropelki. Zazwyczaj witaminka ląduje na styku buzia-pierś i podczas ssania niunia ja zjada. Nie wiem czy dobrze robie i czy całe 2 kropelki połyka, ale na piersi nic nie zostaje. Ale moim zabezpieczeniem jest to,że daje min 100 ml sztucznego mleczka codziennie, a tam jest dużo witaminek no i D3. Odpowiedz Link Zgłoś
capribb Re: jak podać witaminę D3 06.02.05, 08:41 Na lyzeczke pokarmu wkraplam jedna kropelke witaminki. Lekaz przepisal na pierwszym szczepieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek04 Re: jak podać witaminę D3 06.02.05, 10:09 ja przy kąpieli - bezpośrednio do buzi.Mały ma teraz 4,5 mies i już sam otwiera buzię do kropelek Odpowiedz Link Zgłoś
olapp Re: jak podać witaminę D3 06.02.05, 10:29 dziękuję bardzo za podpowiedzi.Wczoraj poradzilismy sobie jakoś z tą wit.Na łyżeczce zmieszalismy kroplę z mlekiem i wpakowaliśmy do paszczy Małej, szybko zatykając gębulkę ukochanym cysiem. Odpowiedz Link Zgłoś
janka741 Re: jak podać witaminę D3 06.02.05, 11:58 HEj! Ja podaję wieczorem przed kąpielą bezpośrednio na języczek (zakraplaczem kupionym w aptece). Po kąpieli jest jedzonko, więc witamina już zdąży się wchłonąć. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinka1977 Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 00:23 Ja daje Juleczce dwumiesiecznej kropelke na smoczek i do buzi.Patent znakomity,lekko potrzymasz soczek w pyszczku i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
olapp Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 16:48 Bardzo dobra metoda, ale moja mała nie lubi jescze smoczków,więc u nas to odpada,ale bardzo dziekuje za podpowiedź.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinka1977 Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 17:09 Ale smoczek wsadzasz tylko na sekunde zeby go oblizala.Juleczka ma dawke jednej kropelki dziennie wiec tylko wsadzam smoczek do dzioba zeby liznela.Potem go wypluwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
olapp Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 17:32 fakt masz rację.dziś wypróbuje.A ile ma Twoje dziecię?tez nie lubi monia?Moja ma 3 tyg iciągle wisiałaby na piersi i dlatego postanowiłam dac jej uspokajacza,ale działa tylko na chwile i nie zawsze.A jak to wygląda u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinka1977 Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 23:39 MOja Juleczka ma 2 miesiące a smoczki lubi ale tylko NUK'a-są leciutkie i prawie ich nie czuje a poza tym są anatomiczne i silikonowe.Daje je jej na noc- żeby się nie denerwowała.W dzień przeżuwa smoczki-gryzaczki lub smoczki- uspokajajace NUBY.Ale od 5 dni niestety żuje własne paluszki i jak tylko próbuję wyjąć je jej z pyszczka to podnosi lament.Nie wiem o co chodzi tej małej szczeżuji...ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
olapp Re: jak podać witaminę D3 10.02.05, 11:36 Moja Natka czasami pozwala sobie na Nuka,ale widać,że po kilku cmoknięciach jest zdegustowana,że rodzice robią ja w konia i daja do pyska jakies sylikony a nie naturalnego cysia.Przez sen staramy sie włożyć jej monia,żeby przechodząc ze snu lekkiego w głęboki nie płakała i nie wierciła się ,ale oczywiście nieudolne cmokanie powoduje wypadanie.jednym słowem Mój cycek dobry na wszelkie zło tego świata,tylko zastanawiam sie jak ja wrócę w czerwcu do pracy???? Odpowiedz Link Zgłoś
inessa7 Re: jak podać witaminę D3 08.02.05, 22:14 Ja podawalam na lyzeczce i nie zawsze wszystko wypijal moj Skarb ale teraz sprobuje podawac z odrobona mleka, mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwo777 Re: jak podać witaminę D3 10.02.05, 12:03 ja za radą połażnej daje przed kąpielą prosto na języczek, po kąpieli cyc i ulewanie, ale do tego czasu witaminka się już wchłonie.Szymon sam już otwiera buzie i czeka na kropelke D3, położna odradzała mi podawanie na łyżece z mlekiem, lub podawanie na piersi ponieważ nigdy nie mamy pewności np; ile płynu zostaniena brzegach łyżeczki Odpowiedz Link Zgłoś