Dodaj do ulubionych

mam goraczkę ratunku !!!

15.02.05, 09:16
jestem swierzo upieczona mama minela wlasnie 10 doba , a od wczoraj mam
goraczke ponad 39 stopni , prawa piers mam strasznie ciezka i brodawka jest
pogryziona przez mojego synka.Mam bardzo duzo pokarmu i staram sie go
odciagać laktatorem , prosze o rade , pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • yvona79 Re: mam goraczkę ratunku !!! 15.02.05, 09:30
      Miałam podobną sytuację gdy moja mała miała 2 tyg. Prawa pierś ciężka, bolesna,
      no i twarda. Do tego gorączka, zimne dreszcze i osłabienie. Nie czekałam na
      lekarza, tylko sama zdiagnozowałam początek zapalenia piersi. Od razu wzięłam
      paracetamol (Apap, Panadol, Codipar) na zmniejszenie gorączki. Chorą pierś
      rozgrzewałam tuż przed karmieniem (ciepły prysznic, poduszka elektryczna) i jak
      najczęsciej przystawiałam małą właśnie do tej chorej piersi. Po karmieniu
      dobrze jest ochłodzić pierś przykładając zimne liście kapusty. Do tego pod
      prysznicem delikatnie rozmasowywałam to stwardnienie w piersi. Wejdź na forum
      Karmienie piersią i wpisz w wyszukiwarkę "zapalenie piersi". Zacznij działać
      jak najszybciej, nie doprowadź do konieczności brania antybiotyku. I jak
      najczęsciej przystawiaj synka do chorej piersi. Odciągaj laktatorem tylko tyle,
      aby przyniosło Ci to ulgę, bo duże ilości odciągane na tym etapie laktacji
      spowodują jeszcze większy nawał pokarmu.

Pozdrawiam,
      Iwona
      • nikita333 Re: mam goraczkę ratunku !!! 15.02.05, 10:42
        Ja robiłam podobnie jak Yvona - jak najczęściej przystawiałam malucha do
        piersi, a jak najmniej laktatora. Przed karmieniem - rozgrzewanie i leciutki
        masaż (czasem odciągałam troszeczkę mleka, żeby się mały nie zakrztusił, bo
        ciśnienie było spore), po karmieniu - liście kapusty (dobrze jest podziabać
        widelcem, wtedy ładnie puszczają sok), bardzo często zmieniane na świeże.
        Pilnuj tego, żeby nie porobiły Ci się stwardnienia, bo w skrajnych przypadkach
        trzeba je usuwać chirurgicznie (a znam takie przypadki). Nie chcę Cię
        oczywiście straszyć, po prostu trzeba o to zadbać, zgrubienia trzeba delikatnie
        rozmasowywać w stronę brodawki, ale tylko przed karmieniem. Jak Ci nie
        przejdzie po paru dniach, idż do lekarza na wszelki wypadek.

pozdrowienia
    • moniaweg Re: mam goraczkę ratunku !!! 15.02.05, 11:32
      Polecam Ci forum karmienie piersia - jest tam nr tel do doradcy laktacyjnego,
      ktory napewno udzieli Ci fachowej porady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka