Dodaj do ulubionych

nie chce butelki!

11.03.05, 12:43
moj synek skonczył juz 13 miesiecy i mysle ze czas juz skonczyc karmic piersia
i przejsc na butelke. tylko na razie jak widzi butle z mlekiem to ja od razu
wyrzuca. Drogie e-mamy! macie jakies sposoby na odstawienie dziecka od
piersi??? prosze pomozcie mi. musze sie wyrobic z tym na poczatek maja bo z
mezem wybieramy sie na weselesmile.Wiec moj szkrab bedzie na dyzurze u
babcismile...wiec butla musi juz bycsmile.
Obserwuj wątek
    • gohas Re: nie chce butelki! 11.03.05, 12:47
      acha!zapomnialam dodac ze w dzien mleczka juz nie dostaje. pije tylko wieczorem
      przed spaniem i rano.smilesmile
    • tootoja Re: nie chce butelki! 11.03.05, 12:51
      Ja miałam ten sam problem z córką. Do butelki przekonała ją niania, zupełnie
      obca osoba, której już pierwszego dnia opieki nad małą udało się ją nakarmić z
      butelki. Może dziecko wyczuło, że to obca osoba i bało się protestować? Ani
      mnie, ani mojej mamie, ani innym osobom z rodziny ta sztuczka się nie udała.
      Dopiero po kilku razach od niani mała zaczęła jeść z butelki i od innych osób.
      A jeżeli chodzi o butelkę, to testowałam rózne, z różnymi smoczkami i z róznych
      firm i najchętniej jadła i je z butelki Nuby ze smoczkiem z wypustkami (on
      przypomina pierś kształtem i jest miękki). Powodzenia
    • dentystka2 Re: nie chce butelki! 11.03.05, 13:04
      Jesli nie chce butelki, to po co zmuszac?Sprobuj z kubkiem z dziobkiem (np.
      Avent-niekoniecznie niekapek, moze byc ze sztywnym dziobkiem lub dowolny inny
      kubek z dziobkiem). Niektore dzieci chetnie "zasysaja" przez slomke.Moze
      pomalutku uda sie nauczyc malego pic nawet z normalnego kubeczka? To wymaga
      cierpliwosci z poczatku, ale przynajmniej odpadnie problem z ostawianiem od
      smoczka, zmniejszysz ryzyko prochnicy i wad zgryzu. Sprobuj, zwlaszcza, ze z
      Twojego postu wynika, ze jeszcze karmisz, wiec mozna cwiczyc z innymi napojami,
      pomalutku uczac dziecko "doroslego" picia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka