Dodaj do ulubionych

NIEMOWLE W SAMOCHODZIE

15.03.05, 16:18
Pytanie może trochę z innej beczki ale dla mnie ważne...
Urodziło nam sie dziecko 3 tygodnie temu! Poruszam się prawie
wszędzie samochodem i chce zabierać malucha ze sobą! Mamy nosidełko i fotelik
samochodowy więc niby nie ma problemu. Ale mam różne opinie na temat jazdy
dziecka w aucie! Otóż przodem czy tyłem do kierunku jazdy? Na przednim
siedzeniu czy na tylnim? Co do nosidełka to słyszałam że na przednim
siedzeniu tyłem do kierunku jazdy a jeśli chodzi o taki fotelik samochodowy z
wkładką dla niemowlaka? Też tyłem? W instrukcji pisze że tyłem na przodzie i
z tyłu ale ja jeszcze nie widziałam żeby ktoś tak jeżdził. A jak mówią
przepisy? Proszę poradzcie bo mam mętlik w głowie!

Obserwuj wątek
    • 1jagienka Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 15.03.05, 16:22
      hej, nie wiem jak wygląda kwestia fotelika z wkładką, ale sama zastanawiałam
      się, czy można wozić synka w foteliku z przodu (z wyłączoną poduszką).
      Zadzwoniłam po prostu na Komendę i pan powiedział, że dziecko w foteliku TYLKO
      z tyłu i nie ma żadnej innej opcji. A nosidełko może być z przodu, tyłem do
      kierunku jazdy.
      pozdr.
      • ewa1715 Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 15.03.05, 16:30
        podpisuje sie obiema rękoma pod jagienką
        dodam tylko ze z przodu musi byc wylaczona poduszka powietrzna i w nosidelku
        wozimy zawsze tylem do kierunku jazdy - chroni to kregoslupek dzidziusia przed
        urazem
        pozdrawiam
    • bubu27 Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 15.03.05, 21:44
      nosidełko zawsze tyłem do kierunku jazdy, może byc z przodu bez poduszki
      powietrznej, a fotelik dla malucha do 8 miesiaca (około) też tyłem do kierunkum
      jazdy (wzgląd na kręgi szyjnesmile
    • sonnja1 Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 16.03.05, 06:49
      Jezus Maria, kobitki, dziecko z przodu , tylem do kierunku jazdy i z wlaczona
      poduszka to cholernie niebezpieczna rzecz, nie wolno tak!
      • baytus Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 16.03.05, 10:26
        A większy fotelik taki od 9-18kg mozna na przednim siedzeniu? Nosidełko mam
        niby do 13kg ale ten nasz długas nie zmieści się tam za moment mimo, że do 13kg
        nam jeszcze troszkę. Jak jadę sama to nie jestem w stanie podać małemu smoczka
        i wogóle nie wiem co się tam dzieje, bo go nie widzę. Miałam nadzieję, że po
        zmianie fotelika jeździłby z przodu, ale chyba nawet przepisy nam nie sprzyjają.
        • sonnja1 Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 16.03.05, 16:40
          Z tylu jest bezpieczniej niz z przodu. Ponadto najlepiej jesli dziecko jest
          zwrocone tylem do kierunku jazdy az do 4 roku zycia.

• zzz12 Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 16.03.05, 20:42
        przeciez wlasnie wszyscy podkreslaja, ze poduszka powietrzna musi byc WYLACZONA
        lub najlepiej zeby jej w ogole nie bylo.
      • irenka_n Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 17.03.05, 08:58
        dziewczyny pisały: z WYŁĄCZONĄ poduszką
        z włączona oczywiście wozić z przodu nie wolno
    • olamatu Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 16.03.05, 11:00
      A naszego fotelika - leżaczka (Deltim) nie da się zamontować tyłem na tylnym
      siedzeniu. Po prostu się nie mieści mimo, że nasz samochód jest całkiem spory,
      a pasy są za krótkie, coby go zamontować. No i Mała jeździ przodem.
    • zzz12 Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 16.03.05, 20:44
      Bodajze do 8-9 kg wagi dziecka wylacznie TYLEM do kierunku jazdy. Wiekszosc
      fotelikow, nawet tych do 18kg da sie tak montowac (z przodu o tyle latwiej, ze
      w przypadku krotkich pasow mozna przesunac fotel i odpowiednio dopasowac).
      • zivona Re: NIEMOWLE W SAMOCHODZIE 16.03.05, 21:50
        Hej
        Ja woziłam Kubusia, teraz Marysię (6 mies) z przodu zawsze z wyłączoną poduszką
        tyłem do kierunku jazdy - formlanie ta opcja jest "legalna", żadnych prawnych
        przeciwskazań nie ma (pan na komendzie, albo forumkowiczę zbył, albo nie miał w
        tej kwestii zielonego pojęcia). Zgadzam się, że najbezpieczniej jest wozić
        dziecko z tyłu , najlepiej jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy (w Skandynawii
        dzieci jeżdżą tak do kilku lat), ale każda mama rozważa sama opcję jazdy i
        pewnie ma swoje powody. Prawo jedynie reguluje kwestię , że poduszka ma być
        bezwzględnie wyłączona. Ten wątek był już w zeszłym roku mocno wałkowany, sama
        go napisałam, dlatego wiem smile
        Pozdrawaiam iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka