Dodaj do ulubionych

karuzela czy mata

21.03.05, 20:08
mała moja ma 7tyg i zastanawiam sie co wybrać muszę czymś ją zainteresować i
zachęcić do spania w łóżeczku, ale czytałam na tym forum że karuzela bardzo
szybko zaczyna się nudzić i pomaga tylko mata, czy to nie za wcześnie proszę o
poradę pozdrawiam aha jeśli ktoś ma tą uspokajającą muzykę na dobranoc to
niech mi prześle bo ja napisałam adres ale jeszcze nie dosta łam mój adres:
irmyna@tlen.pl dzięki
Obserwuj wątek
    • lucynalew Re: karuzela czy mata 21.03.05, 21:04
      Jesli mozesz kup jedno i drugie. Karuzela interesuje dzieci do pol roku (potem
      tez, ale ma dziecko juz za dlugie i chwytne raczki, wiec wszystko wyciaga i
      placze) i wg madrych ksiazek wplywa bardzo korzystnie na rozwoj emocjonalno-
      ruchowy, czy jakis tam, w kazdym razie jest polecana smile Mata sie przydaje, aby
      dziecko nie musialo ciagle przebywac tylko w lozeczku. Sa tam szeleszczace
      rzeczy, lusterka, cos wisi, jest kolorowo itp. Ja corki prawie w lozeczku nie
      trzymam, tylko w pokoju tzw. goscinnym, gdzie spedzamy wiekszosc czasu - na 2
      kocykach (nie mam dywanu) i na macie. Mala przewraca sie tam, zaczyna
      raczkowac... i jest z nami caly czas, a nie w osobnym pomieszczeniu.
    • triss_merigold6 Re: karuzela czy mata 21.03.05, 21:19
      U mnie karuzela jest w łóżeczku i dziecko (4 miesiące) interesuje się nią
      właściwie tylko wieczorem. Matę ma rozłożoną w dużym pokoju gdzie spędza
      większość dnia. Jedna uwaga - dla mojego dziecka mata ze wszystkim naraz
      (zabawki, migające kwiatki z muzyką) to stanowczo za dużo, woli jak mu dawkować
      atrakcje.
      • magdalena1811 Re: karuzela czy mata 21.03.05, 22:10
        Mój mały nie ma ani karuzeli ani maty a żyje i rozwija sie świetnie. Czasem mi
        sie wydaje że te wszystkie nowoczesne zabawki rodzice kupują dla siebie a nie
        dla dzieci.
        • juskapl Re: karuzela czy mata 22.03.05, 05:35
          ja ma jedno i drugie i mata malej sie bardzo szybko nudzi i musze ja zabawiac
          czyms innym ale o dziwo karuzelke nad lozeczkem zawsze traktuje jak nowa
          zabawke az piszczy z radosci jak ja wlaczam.Tez mate mam rozlozona w goscinnym
          pokoju bo tam bawimy sie wink)
          • grzalka Re: karuzela czy mata 22.03.05, 07:36
            Gdybym musiała wybierać, wybrałabym matę. Ale warto jedno i drugie. Moi chłopcy
            mają 5 m-cy i nadal lucia karuzelke, a na macie jeszcze dłuuugo się pobawią.
    • nataliamackowiak Re: karuzela czy mata 22.03.05, 07:58
      Oliwka dostałam matę Tiny Love Zoo Deluxe jak miała półtora miesiąca. 7 tygodni
      to odpowiedni moment na matę. Najpierw dziecku podoba się muzyczka z pozytywki,
      wiszące kolorowe zabawki, itp Potem jest etap dotykania zabawek, patrzenia w
      lusterko które jest też na macie itp
      Teraz Oliwka ma 5 mies. i dalej uwielbia matę-ciągnie już ostro zabawki, kula
      się po macie, przewraca z brzuszka na plecy i odwrotnie, patrzy w lusterko,
      cieszy ją to, że widzi tam kogośsmile))
      Mata to super sprawa. Ważne jest to, jaka to mata-koleżanka kupiła zwykła za 90
      zł i żałuje, bo dziecko sie tak nie bawi tamta matą jak tą Tiny Love, nie ma
      tam też pozytywki, lusterko amłe, leżące, zabawki całkiem inne, koleżanka jak
      widzi u mnie Tiny Love to żałuje że kupiła zwykłą.
      Cena nowej 200zł, używane dostaniesz od 130 zł takie.
      Polecam~!!!!!
      Natalia
      • moniaweg Re: karuzela czy mata 22.03.05, 08:47
        Gdybym musiala wybierac wybralabym mate edukacyjna, ale dobra. Moja corcia
        dostala mate - misia, na ktorej sie wogole nie bawila (za wysokie palaki, malo
        atrakcji na samej macie). Zastanawialam sie dlugo i po watku, ktory zalozylam
        (wlasnie o matach edukacyjnych) zakupilam mojej 4 m-cznej wowczas corci mate
        Tiny Love Zoo (zdecydowanie nr 1 wsrod innych mat). Warto bylo wydac 200 zl -
        mala lezy na niej sama 0.5 - 1 godz (jest to jedyne miejsce, gdzie zgadza sie
        byc sama) i swietnie sie bawi.
        Oprocz fotelika samochodowego, w ktorym lubi siedziec, mata jest miejscem gdzie
        w ciagu dnia spedza najwiecej czasu.
        Mata ma kilkanascie atrakcji, ale dawkuje je stopniowo w mysl zasady: "co za
        duzo, to nie zdrowo".
        Oczarowana firma Tiny Love dokupilam corci jeszcze luk z zabawkami, ktory mozna
        zamontowac np. w foteliku samochodowym - rowniez swietnie sie sprawdza smile
        Karuzele corcia odziedziczyla po swoim starszym bracie, ale interesuje sie nia
        tylko przez pare minut (moze dlatego, ze to stary model, bez dodatkowych
        atrakcji).
        Uwazam, ze edukacyjne akcesoria dla niemowlat nie sa niezbedne, ale napewno
        ulatwiaja zycie nam i naszym maluchom. Jesli mozesz sobie pozwolic na dodatkowy
        wydatek mysle, ze warto zainwestowac smile
        Pozdrawiam Monika
    • yvona79 Re: karuzela czy mata 22.03.05, 08:30
      Mamy jedno i drugie. Córcia (3,5 miesiąca) zasypia przy karuzelce i uwielbia
      gadać sobie do wiszących na niej zwierzaczków. Matę kupiliśmy dopiero 2
      tygodnie temu i uważam, że to był dobry moment, dzidzia potrafi się już
      zainteresować kolorowymi zabawkami, usiłuje chwytać i widać, że jej się podoba.
      Ja na etapie Twojej córeczki zaczęłabym od zakupu karuzelki.
    • kajaaa Re: karuzela czy mata 22.03.05, 08:56
      Wysłane, sprawdź skrzynkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka