Dodaj do ulubionych

ciemieniucha

06.04.05, 20:54
Drogie mamy! Jak pozbyłyście się ciemieniuchy u swoich dzieci? Ja stosuję u
swojego 3 miesięcznego synka Elocom przepisany przez lekarza, ale jest
strasznie gęsty i rozmazuje się tylko po włoskach. U starszego syna
stosowałam inną maść, ale nie pamiętam nazwy. Będę wdzięczna za rady. Dodam
tylko, że oliwka nie pomaga!!
Obserwuj wątek
    • s.ivona Re: ciemieniucha 06.04.05, 20:58
      Elocom na ciemieniuche? to dosc silna masc i z tego co pamietam to zawiera
      sterydy.
      u nas podzialala tylko masc nagietkowa. smarowalam malemu gruba warstwa na pol
      godziny przed kapiela. potem energicznie wyczesywalam szczoteczka i mylam
      mydlem z serii nivea baby. na koniec plukalam czysta woda a nie ta z kapieli.
      pomoglo po dwoch dniach. juz nie powrocila.
      zrobisz jak zechcesz ale ja bym odstawila elocom!!
    • emi73 Re: ciemieniucha 06.04.05, 21:01
      Hmmm... ja Elocomu bym nie stosowała w żadnym wypadku, bo to bardzo silna maść
      sterydowa (krem jest niby nieco słabszy, no ale nie dla niemowlaka...)
      Polecam "Olejek na ciemieniuszkę" Skarbu Matki. Mojemu synkowi przeszła
      ciemieniucha (a była paskudna) po dwóch smarowaniach - nie została nawet ślad i
      jak na razie wszystko jest nadal ok.
      • married Re: ciemieniucha 06.04.05, 21:14
        Hej emi!
        Czy to można w aptece kupić?
    • izia30 Re: ciemieniucha 06.04.05, 21:08
      jeżeli lekarz zalecił ci elocom na ciemieniuchę to czas zmienić na lekarza a
      tego wysłac do szkoły żeby trochę sie douczył. jeżeli oliwka nie daje efektu to
      użyj Sebodermu , z apteki.
    • married Re: ciemieniucha 06.04.05, 21:13
      No właśnie sama się zdziwiłam, Ze lekarka Elocom przepisała, ale pomyślałam, że
      w końcu jest kompetenta. Dziękuję za wszystkie rady. Dostosuję się.
      Pozdrawiam smile
    • zine.af Re: ciemieniucha 06.04.05, 23:24
      My też mielismy ten okropny problem,nie skutkowało nic,zupełnie nic.Lekarka
      równiez przepisała elocom-poskutkowało,ale na krótko.(Zauwazyłam,że tutaj na
      forum bardzo krytykowana jest ta maść,ale jednoczesnie bardzo wielu lekarzy ja
      przepisuje...troche to dziwne.Czy macie może jakieś złe doswiadczenia z ta
      maścia,czy pojawiły się jakies efekty uboczne u waszych dzieciaczków?)
      Poszłam wreszcie do dermatologa-bo to paskudztwo rozprzestrzeniło sie juz nawet
      na uszka,dostalismy masć hydrocortisonum i poskutkowało, uzywaliśmy tez krótko
      za poleceniem lekarza i na razie czekam czy bedzie jakis nawrót...Jesli
      bedzie ,to pewnie dostaniemy cos silniejszego,ale nie mam pojęcia co jeszcze
      może być silniejsze niż np. elocom.Pozdrawiamy-Aga I Kubuś.
      • patrycjaa21 A u nas jest dużo gorzej!! 06.04.05, 23:27
        Po posmarowaniu główki Nadii oliwką wyczesałam co trzeba było ale krótko po tym
        pojawiły sie potworne strupki. Mała okropnie zaczęła się drapać po główce i nie
        wiem co teraz zrobić. Czy ktoś miał podobnie???
        • hm1976 Re: A u nas jest dużo gorzej!! 07.04.05, 06:26
          U mojego synka nie powiem ze ciemieniucha zniknęła od razu,ale z tydzień i jej
          nie było.
          Na początku gdzies 2 godziny przed kąpielą wyczesywałam z włosków,leciały
          wielkie płaty podobne do łupieżu,potem grubo smarowałam oliwką i zakładałam
          czapeczkę. W trakcie kąpieli myłam mu główkę szamponem OILATUM SOFT (świetne
          kosmetyki bardzo polecam,na różnego rodzaju dolegliwości skórne)Główkę płukałam
          czystą wodą. Potem znowu oliwiłam głowę i zakładałam czapeczkę.Ale jak synek
          zasnął to ją ściągałam. Rano wyczesywałam.
          Pomogło,a miał na całej główce.
          Pozdrawiam.
          • emi73 Re: A u nas jest dużo gorzej!! 07.04.05, 07:14
            Do married: olejek, o którym wspominałam można kupić w aptece, albo w innym
            sklepie z kosmetykami dla dzieci. Jest ziołowy, smarowałam nim nawet brwi.
            Do zine.af: elocom jest super - ja sama czasami używam i bardzo sobie chwalę,
            ale po prostu dla niemowlaków jest chyba mocny. Po co używać maści sterydowej,
            skoro jest tyle innych bezpiecznych i skutecznych środków?
    • handi Re: ciemieniucha 07.04.05, 07:21
      Linomag, tylko to nam pomogło, wysmaruj gruba warstwą główkę i wyczesz,
      rewelacyjnie upora się z ciemieniuchą!!!
    • numom Re: ciemieniucha 07.04.05, 07:52
      Dokladnie dzien temu pozbylysmy sie ciemieniuchy z pomoca 'Olejuszki' z serii
      Skarb Matki. Wszystko trwalo dokladnie dwa dni. Polecam.
    • doloress2 Re: ciemieniucha 07.04.05, 11:13
      A; propos - gdzie mozna w Łodzi dostać kosmetyki Skarb Matki? Czytałam już o
      nich wiele dobrego, a w kilku aptekach nawet o tym nie słyszeli. Dziękuje z
      góry za odpowiedź.

Miłego dnia życzę
      Dorota
    • lapestkaa Re: ciemieniucha 29.12.15, 12:48
      Polecam wpis na blogu na temat walki z cieminuchą www.lapestka.zone/2015/12/ciemeiniucha.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka