Dodaj do ulubionych

Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w nocy!!

26.04.05, 09:24
postanowilam zakonczyc z wstawaniem o 5:30 i karmieniem mojego 8 miesiecznego
syna w nocy co godzine. Moje dziecko probuje mnie chyba wyprawic na tamten
swiat z wyczerpania. Zauwazylam jednak, a bardziej maz, ze moje
dziecko stalo sie bardzo niegrzeczne. Wszystko dostaje od razu i w zwiazku z
tym jak tylko mama sie z czyms spoznia to sie zlosci. Rano o 5:30 mamy sie
bawic, chodzic, itp. inaczej jest tupanie, rzucanie smokiem i zabawkami.
KONIEC, basta. Dodatkowow, dzis mnie w zlosci tak mocno ugryzl w piers, ze
sie poplakalam z bolu. Od dzis zmiany. Rano dziecko zostaje w lozeczku, a
karmienie w nocy redukujemy do 2razy (narazie). NO i juz mi troche lepiej jak
sie wygadalam....
Obserwuj wątek
    • hanka13 Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 26.04.05, 09:34
      Witaj,
      bedzie trudno ale popieramsmile
      Jak maluszek calkiem Cie wykonczy, nie bedziesz miec sily i cierpliwosci do
      zabawy itd, a to przeciez najgorsze co moze go spotkac..
      Kiedy zauwazylam, ze moj synek tez stara sie uzyskac wszystko natychmiast,
      zaczelam celowo go przetrzymywac- najpierw 3 minuty marudzenia bez wyciagania z
      lozeczka/fotelika/maty, potem -5, itd...
      na kaszke czeka siedzac w foteliku, i patrzy jak te kaszke robie - czasem
      marudzi, piszczy albo warczy (! -tak tak) z niezadowolenia, ale wie, ze musi
      poczekac, az kaszka bedzie gotowa...
      tyle ze Kubus na szczescie tylko marudzil, bo nie wiem, co zrobilabym, gdyby tak
      serio plakal...
      hanka
      • awa32 Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 27.04.05, 11:32
        witam!mam dokladnie ten sam problem z moim 7mies.synkiem i zupelnie nie wiem
        jak odstawic go od cyca w nocy.moj syn je rowniez co 2 godz. i budzi sie skoro
        swit ale obawiam sie ze nie potrafie go tego oduczyc.dlateg prosze napisz jak
        sobie radzisz i podpowiedz sposoby jak walczyc z nocnym glodomorem..bo jestem
        juz wykonczona. awa
    • shiraze Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 26.04.05, 11:58
      no właśnie, mam ten sam problem z moja małą. ale jak nie dam jej w nocy cyca,
      to mi się tak wydrze, że aż się dziwię, jak z takiego szkraba, taki głos może
      się wydobyć. ostatnio mi nawet sąsiadka powiedziała, że ją słychać u niej na 4
      piętrze, a my mieszkamy na 1, hm...i co tu robić. karmię od 3 do nawet 6 razy w
      nocy. padam na twarz i chcę z tym skończyć, ale to nie jest chyba najlepszy
      moment, bo Maja znów ząbkuje, a ja nie mam serca, żeby jej odmawiać cyca.
      • moniaweg Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 26.04.05, 20:58
        Moja Maja przez ostatni m-c (zabkuje) zaczela budzic mnie nawet po kilkanascie
        razy w nocy sad a to na jedzenie, a to na picie, a najczesciej bo smoczek wypadl
        z buzi. powiedzialam dosc i wyrzucilam smoka, ktory sluzyl mojej pszczolce do
        zasypiania. 3 dni - horror, marudna, placzliwa, nie mogla zasnac, budzilasie z
        krzykiem, za to noce piekne - z kilkunastu razy zostaly dwa na mleczko. Dzis
        mija 5 dzien bez smoczka i jest naprawde niezle.
        Zaczekam az wyrzna sie Jej dolne jedynki (idadwie naraz) i eliminuje 1 nocne
        karmienie.

Napisz koniecznie jak u Ciebie przebieglo redukowanie nocnych karmien
        • juskapl Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 27.04.05, 05:34
          kurcze to sie zaczynam martwic bo mojej malej lada chwila wyjdzie lewa
          jedynka ,i co ja zrobie jak ona zacznie tak plakac?,w dzien tez wkurza sie jak
          czegos nie dostanie albo jak sie nudzi ale ja wtedy mowie do nie
          spokojnie ,powtarzam aby przestala .az nieraz widze ze ja ten moj spokoj
          jeszcze bardziej denerwuje,no ale co zrobie nie bede ja nosic przez caly dzien
          na rekachsmile)
    • isa2 Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 27.04.05, 08:29
      --------------------------------------------------------------------------------
      Wczorajszej nocy, dawalam Michalkowi tylko wode + 1x cycuszka.
      Dzisiejszej nocy obudzil sie juz tyko raz (uff, od kilku miesiecy) i to o tej
      porze o ktorej poprzedniej nocy byl cycus. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci.
      Aha, pozatym obudzil sie o 7rano nie o 5:30 jak zwykle i lezal sobie po
      przebraniu i nakarmieniu jeszcze do 7:40. Ale poprzedniego dnia 'hartowalam' go
      i biedak plakal z godzine albo i dluzej. Pewnie pamietal, ze to nic nie da i
      mama nie wezmie. Moze to wszystko zbieg okolicznosci i jutro koszmar powroci sad.
    • sarabi1 Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 27.04.05, 09:27
      Na pewno musisz juz uczyc malucha regularnego trybu zycia i tego,ze czasem
      trzeba poczekac na kaszke.Moj tez sie ciagle budzi w nocy i wiem jakie to
      uciazliwe.Ale 8-miesieczne dziecko NIE JEST ZLOSLIWE.Nie wmowisz mi,ze
      swiadomie jest niegrzeczne bo nie dostalo czegos natychmiast.To wasza
      interpetacja.A co do gryzienia to maluch nie zdaje sobie sprawy ze swojej
      sily,tez bylam pogryziona i poszarpana.Wtedy delikatnie ale stanowczo karcilam
      i to troche pomaga(juz nie gryzie)A chec poznawania swiata jest bardzo silna
      • isa2 Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 27.04.05, 09:52
        Nie twierdze, ze maluch jest zlosliwy, tylko, ze ugryzl mnie w zlosci i w
        nerwach. Skoro w zlosci potrafi rzucac przedmiotami to potrafi tez ugryzc.
        Musze dodac, ze Michalek jest bardzo dobrze rozwiniety intelektualnie (uff,
        alez to brzmismile, za to fizycznie ma spore tyly. JEstem pewna, ze rozumie bardzo
        duzo, skoro umie pokazac tate, zegar, pieska, gitare i bajke w TV itp. Potrafi
        zrobic 'indianinka' jak go poprosze by zrobil. Nasza pani dr. powiedziala, ze
        jest rozwiniety jak roczne dziecko.
      • agusia_o cierpliwości i miłości .... 27.04.05, 14:37
        Wam życzę..... niestety będąc rodzicami doświadczamy tych dobrych i słabych
        stron rodzicielstwa.. trzeba sie uzbroić i cieszyc, że mamy zdrowe dzieci,które
        wstają, chodzą, ciesża sie itd.Wiem że jest to ogromny wysiłek, ale to tylko
        przejściowe. Małe dziecko w 8 miesiąu nie jest w stanie wiedzieć, czy cos robi
        dobrze czy xle, czy mocna złapało czy słabo. Mój syn ma 1 i 6 miesięcy i
        dopiero od miesiąca przesypia całe noce, od 3 miesięcy nie je w nocy od 11
        miesiąca życia oduczyłam go od cyca (tzn, sam sie odstawił) ja nie chciałam,
        ale tak to już jest, za to jest zdrowy, nie choruje, pieknie rośnie etc.
        pozdrawiam wszystkich nie wyspanych
    • nataliamackowiak Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 27.04.05, 10:59
      Gratulujęsmile
      Natalia
    • ivonne2 Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 27.04.05, 11:38
      Oj jakbym słyszała siebie i widziala moją Misię. Jak tylko znikam jeje z oczu,
      to histeria, płacz taki, że woda i smarki lecą siurkiem. Ostatnio nawet biore
      ja do kibelka. Gdzie popełniłam błąd? dzidzia ma 8 m i wydaje mi się, że ciągle
      mnie bardzo potrzebuje, a ona to perfidnie wykorzystuje.
      • bazia74 zdo Ivonne 27.04.05, 17:40
        cyt "...że woda i smarki lecą siurkiem" Przez Ciebie Ivonne oplułam cały monitor
        bo akurat połykałam kawkę. Chyba chodziło Ci o ciurkiem smile))). Ale nie przejmuj
        się błedem ja też je popełniam.
        Hm próbowałam sobie jakoś taką opcję wyobrazić jak z nosa leci ...
        Pozdrawiam i trzymaj się gorąco!
        • ivonne2 Re: zdo Ivonne 27.04.05, 22:04
          no, hi,hismile)))
      • beatas72 Re: Koniec wstawania o 5:30 i karmienia 10x w noc 28.04.05, 13:14
        To nic innego tylko lęk separacyjny 8 m-ca, nie popełniłaś żadnego błędu, to
        normalny etap w rozwoju dziecka. Mała z tego wyrośnie a dobrym sposobem jest
        zabawa w "a kuku", która uczy dziecko, że znikasz tylko na chwilęsmile)) Biedactwo
        uświadamia sobie właśnie, że nie jest częścią Ciebie a to dla niej trudne
        chwile.
        Powodzeniasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka