Dodaj do ulubionych

Trzymanie główki ???

29.04.05, 15:59
Mój synek ma 3 m-ce i 6 dni , jest "okrągłym" dzieckiem przy wroście 60 cm
waży 6500 kg , czy możecie powiedzieć jak to jest u was bo on w pozycji na
brzuszku nie bardzo chce podnosić głowkę do góry (wogóle bardzo nie lubi lezeć
na brzuszku) i jak leży na wznak i jak się go podciąga za rączki też nie
bardzo się garnie, zostawia główkę, natomiast trzymany pionowo na rękach dość
ładnie trzyma prawie już mu nie trzeba powstrzymywać.Jak to jest uwas?Trochę
się martwię bo wczoraj właśnie badała go pediatra i powiedziała że jak będzie
taki leniwy to trzeba będzie skierować go na ćwiczenia.Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: Trzymanie główki ??? 29.04.05, 16:11
      A ja czytałam,że jak dzieci zaczynają trzymać główkę po 3 miesiącu to też jest ok.Nam neurolog dała proste ćwiczenia na lepsze ukrwienie,po 2 tygodniach u nas Emka trzyma głowę sztywno.Jest to mianowicie masaż Chantala(nie wiem czy dobrze napisałam,czyta się "szantala".)Polega na zdecydowanym głaskaniu klatki piersiowej a potem plecków z góry na dół(nie odwrotnie) dwoma rękoma jednoczesnie,banalne.Robi się go jakis 4-5 razy dziennie około pięciu minut.Jest rewelacyjny,a oprócz tego częstsze kładzenie dzidziusia na brzuszek,rączki pod klatkę piersiową(można przytrzymac)...I zobaczysz jakie będą świetne efekty-czego Wam życzesmile
      • mamaemmy Poprawka 29.04.05, 16:13
        nie dwoma jednoczesnie,co ja napisałam-tak normalnie,jak jedna na dole to druga u górysmile
      • toja9 Re: Jak wygląda ten masaż bo się pogubiłam 29.04.05, 23:06
        Witam! Jeszcze raz bardzoo proszę opisać jak wygląda ten masaż szantala bo nie
        zrozumiałam. Chętnie spróbuję skoro taki skuteczny smile Dzięki i pozdrawiam
        • mamaemmy Re: Jak wygląda ten masaż bo się pogubiłam 30.04.05, 00:13
          toja9 napisała:

> Witam! Jeszcze raz bardzoo proszę opisać jak wygląda ten masaż szantala bo nie
          > zrozumiałam. Chętnie spróbuję skoro taki skuteczny smile Dzięki i pozdrawiam

To prosciutki masaz,samo głaskanie naprzemiennie od barków do dołu brzuszka,a potem na pleckach.Naprzemiennie to znaczy:kładziesz maluchowi ręce na barku i gładzisz zjezdzając ręką do dołu i potem drugą i znów...Ruchy muszą być płynne i stanowcze(wiesz jak pływa się pieskiemsmile?to takie naprzemienne ruchy tyle,że oczywiscie wolniejszesmileRobi się go ok 5 minut,ja robiłam 5 razy dziennie i efekt był po 2 tygodniach,czego i Wam życzę.Pozdrawiam!
    • mmala6 Re: Trzymanie główki ??? 29.04.05, 21:08
      Rutkam- moj jutro konczy trzy m-ce i z glowa kiepsciutko.Jest na pewno dluzszy
      niz Twoj synek (nosi ubranka na 62-68),ale wazy 5700g.Pediatra na ostatnim
      szczepieniu jak go polozyla na brzuch a ten lezal jak zaba i nieporadnie walczyl
      z glowa, to powiedziala "slabiutki". Natomiast neurolog stwierdzila wzmozone
      napiecie miesniowe karku (wygina szyje do tylu i cos tam jeszcze, czego
      "normalne" oczy nie widza)Mamy w przyszlym tyg rozpoczac cwiczenia.
      Neurolog powiedziala bardzo "dyplomatycznie" jak moj synek tak bezradnie lezal
      na brzuszku ze "to nawet dwa m-ce nie sa, a co dopiero trzy"!!Mila,
      nie?Powiedziala zeby go klasc na brzuszku, podciagac mu raczki, zeby sie opieral
      na przedramionach (wiesz, tak jak zolnierz jak sie czolgawink). Glowa sama idzie
      sztywno do gory!Aha, nam jeszcze kazala przytrzymac mu pupcie, bo sie wyginal do
      gory przy tym podnoszeniu glowy.Jak lezy na tych przedramionach to lokcie ma
      miec wyzej niz brodawki.Poloz swojego tak, zobaczysz jak wystrzeli glowa do
      gory. Moj jeszcze dlugo tak nie wytrzymuje (maks 2min) ale na poczatku sie
      smieje bo widzi swiat z innej perspektywysmile))Problem w tym ze on sam do akiej
      pozycji nie dojdzie, musze go tak ustawic z tymi rekami.A powinnien sam....

Sprobuje tez masazu Chantalasmilechoc nie wiem jak mam go masowac jak on nie bradzo
      na tym brzuszku nie chce lezec....
      • mamaemmy Re: Trzymanie główki ??? 29.04.05, 22:14
        Aj,nie przejmuj się gadka lekarzy,są lekarze i lekarze.Ja znam conajmniej 5 przypadków,jak dzieciak łepek podnosił w 3 miesiącu,ale za to uśmiechał się już w pierwszym albo gugał wczesniej niż inne dzieci.Co do masażu to ja jestem w szoku,że tak dobry efekt!A do tej pozycji"czołgającego żołnieża"to też tak robiliśmy-też ze wskazania mojej neurolog.Zobaczysz-popłaczesz się jak pierwszy raz uniesie główkę sam!
    • katarzyna_b1 Re: Trzymanie główki ??? 29.04.05, 22:26
      Mój synek (3 miesiące i 10 dni) bardzo ładanie trzyma główkę leżąc na pleckach,
      ale w ogóle nie trzyma jej podciągany do siadu... Okazuje się, że w obydwu
      przypadkach rolę grają zupełnie inne mięśnie. Jeżeli chodzi o podciąganie do
      siadu, to pediatra zalecił ćwiczenia z podciąganiem i... siedzenie na leżaczku
      (prędzej czy później dziecko powinno odrywać główkę od plecków leżaczka i
      pochylać do przodu). Oczywiście mały jest zachwycony leżaczkiem, bo widzi co
      się dzieje dookoła. Za tydzień, jak nie będzie poprawy mamy umówić się z
      neurologiem.
    • mmala6 Re: Trzymanie główki ??? 29.04.05, 23:16
      hehehe, moj z lezaczka korzysta od jakiegos m-ca i jakos nie widze zeby mial
      nawet zamiar oderwac glowe od oparciasmile))jemu jest tak wygodnie w tym lezaczku,
      ze wcale mu sie nie dziwie ze ma gdzies podnoszenie glowysmile)
      A co to znaczy ze ladnie trzyma glowe lezac na pleckach?tzn jak? a jak jest
      "nieladnie"?
    • nemein Re: Trzymanie główki ??? 30.04.05, 17:59
      Witam!
      Mój Maluszek tez był bardzo leniwy. Ale po rehabilitacji, tak bardzo polubił leżenie na brzuszku, że mógłby tak cały dzieńsmile)no i główkę też pięknie podnosi.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka