Dodaj do ulubionych

krótsza nóżka

04.05.05, 11:38
Czy to możliwe zeby lekarz tego nie zauwazył,Julka ma 11 miesięcy i wydaje mi
sie ze prawa nozka jest krótsza.Byłam z nia juz trzy razy u ortopedy co
prawda nie tym celu ale czy nie powinien tego zauwazyc.Oczywiscie wybieram
sie znowu ale dziwi mnie tylko fakt ze na poczatku nie zauwazalam zadnej
róznicy a teraz jakby jedna jest krótsza jak to mozliwe sama nie wiem?czy
któras z was miała/ma tproblem tego typu?Dzieki i pozdr.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: krótsza nóżka 04.05.05, 12:21
      Sama musisz zwrócic uwage lekarzowi, aby obejrzał to co należy, niestety.
      Z dzieckiem chodzi sie do ortopedy dziecięcego, więc dobrze wybierz specjaliste.
      Wiem to z doświadczenia właśnie z powodu krótszej prawej nóżki w 8mż. Syn miał
      przykurcz stawu biodrowego po prawej stronie i to dawało skót, ja widziałam,
      lekarze nie. Leczyli mi go, że ho, ho...
      Dopiero wizyta u prof. Napiontka w Poznaniu wyjaśniła wszystko. Syn miał
      ustawioną skośnie miednice od urodzenia z powodu złego ułożenia ( był wywiniety
      w rogalik)i tego że jako duży płód nie miescił się we mnie jak nalezy. Po
      cwiczeniach rozciągających w ciągu 3 tyg. skrót na nóżce zmniejszył się.
      Skośnego ustwienia miednicy nie leczy się, maluch ma sie dobrze rozchodzić, aby
      pod wpływem własnego ciężaru ciała wyprostowało sie wszystko jak należy. Teraz
      Igor a 10,5 mż. i jest na mój wizus ok. w porównaiu z tym co było i śmiga jak
      nalezy. Miał robione usg, rtg bioder, każdy go ogladał i nikt nic nie widział.
      Prof. zerkął na zdjęcie , zrobił pomiary i postawił diagnoze w chwili, a chciano
      mi go leczyc szyna Koszli, gipsem, wyzwano mnie, że dopuściłam do dysplazji:-0
      Dziecko powinno mieć zrobione usg stawów biodrowych, bo dysplazja może
      powodować skrót nóżki i ortopeda powinien dodatkowo sprawdzić tzw. odwodzenie
      wolne po obu stronach, a nie tylko czy główka k. udowej przeskakuje w panewce
      biodra.
      To sa podsatwowe badania, które nalezy wykonać u dziecka już w 4 tyg. życia i
      ew. powtórzyć wr. watpliwości.
      Koniecznie idź do specjalisty ze swoimi watpliwościami, mam nadzieje, że będzie
      ok. Zwróć uwage na to jak córa siada, chodzi- stawianie stópek, bo to moga byc
      waże wskazówki. Może to tez tylko złudzenie, czego Wam życzewink
      Pozdrawiam, Beata
      • annaj7 Re: krótsza nóżka 04.05.05, 13:06
        dzieki za odpowiedz,czy moglabys podac mi namiary ne tego profesora?bylabym
        wdzieczna.pozd.
        • bea-ta Re: krótsza nóżka 04.05.05, 13:45
          Poznań ul. Chwałkowskiego 28 tel. 061/8335980 pon. 10-20 i środa 14-20 rej.
          tel. do gabinetu prywatnego. Wr. potrzeby zleci odpow. badania. Państwowo
          pracyje w szpitalu klinicznym Ortopedii i traumatologii im. Degi na 28 czerwca -
          oddzial ortopedii dziecięcej.Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka