Dodaj do ulubionych

Spocone zimne dłonie i stópki

16.05.05, 18:35
Witam serdecznie jestem tu nowa więc może już kiedyś ten problem był
omawiany, ale chcę mimo wszystko zapytać:
Mój czteromiesięczny Szymuś z małymi przerwami ma lodowate, przypocone stópki
i dłonie, jedynie jak śpi dłonie są ciepłe, zastanawiam się czy nie są to
objawy choroby krążenia krwi.W domu mamy ok 22 stopni. Czy któraś mama (tata)
miała podobne problemy? Pozdrawiam Anka
Obserwuj wątek
    • estusia Re: Spocone zimne dłonie i stópki 16.05.05, 20:59
      moj 4msc maluch tez sie tak poci, ale nikt nie powiedział od czego to jest,
      wydaje mi sie ze jesli maluch jest ruchliwy lub rehabilitowany to moze sie tak
      pocic, moj synek od 7 tygodnia zycia tak sie poci i przestałam sie juz tym
      przejmować (jest bardzo ruchliwy, oprócz tego jeszcze rehabilitowany) więc nie
      martw się tym (a moze jest za ciepło ubierany w domku ? )
      • aniabaw Re: Spocone zimne dłonie i stópki 17.05.05, 08:41
        Problemem u nas nie jest samo pocenie się dziecka, natomiast stópki i dłonie są
        zimne i wydają się być spocone, reszta ciała jest ok- ciepła i sucha. Słyszałam
        że niedomiar wit D powoduje nadmierne pocenie się dziecka - ale lepiej zapytać
        lekarza.
        Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
    • weronikarb Re: Spocone zimne dłonie i stópki 17.05.05, 09:27
      sporo na ten temat sie dowiadywalam, bo moj synek ma identycznie od urodzenia
      (obecnie 1,5 roku) jak lezal/spal to glowka mokra jakbym go polala woda. Rece
      lekko wilgotne a zimne jak z lodowki, skarpetki/rajstopki non stop wilgotne - a
      stopy zimne.
      Po urodzeniu podejrzewali serce - okazalo sie wszystkook.
      Pozniej ze za malo wit. D3 - lekarz pediatra stwierdzil ze rozwija sie swietnie
      w 12 m-cu podejrzenie przez pediatre- szmery w sercu, bylismy na USG serca,
      przebadany zostal przez kardiologa dzieciecego - zdrowiutkie serduszko.
      Poprostu ten typ tak ma - zreszta chyba po tacie bo ten nawet jak 30 stpni na
      dworze to jego nogi to dwie kostki lodu smile
      Mysle ze warto sie spytac o d3 i o dokladnie przesluchanie serduszka - jedynie
      dla wlasnego spokoju bo ja WIEM ze s atakie typy - zimne (zroszta synek
      uwielbia zimno)
    • kamilka75 Re: Spocone zimne dłonie i stópki 17.05.05, 11:07
      Moja córeczka miała dokładnie to samo. Gdy spała rączki i nóżki były cieplutkie
      i suche, a jak się bawiła lodowate i zimne. Pediatra wytłumaczył mi, że są
      lodowate dlatego, że są mokre, bo szybciej marzną. Mi lekarz sugerował, że za
      ciepło ubieram dziecko, bo nie znalazł innej przyczyny (problemy krążenia krwi
      wykluczył). Wyczytałam gdzieś na forum, że jest to objaw niedojrzałego układu
      nerwowego. Dlatego, kiedy dziecko jest podekscytowane podczas zabawy, to pocą mu
      się dłonie i stopy. W moim przypadku wystarczyło to poprostu przeczekać. Myłam
      dziecku często rączki i stópki, a skarpeteczki zmieniałam kilka razy dzienne.
      Teraz córcia ma już 6,5 miesiąca, a dłonie i stópki zawsze suche.
      Pozdrawiam Kamila
      • zuzaleczka Re: Spocone zimne dłonie i stópki 17.05.05, 12:35
        witajcie,
        moja Małgosia (5,5 m-ca)ma tak samo jak Wasze pociechy - mokre i zimne nogi i
        ręce. Lekarka powiedziała, że tak mają dzieci z krzywicą (niedobór wit D, u
        córci to wykluczono)lub dzieci neurotyczne, czyli b. wrazliwe, ruchliwe,
        trudne - I TAKA JEST MOJA MAŁGOSIA.
        pozdrawiam
        • aniabaw Re: Spocone zimne dłonie i stópki 17.05.05, 15:43

• weronikarb Re: Spocone zimne dłonie i stópki 18.05.05, 13:24
            Mi lekarz zakazal podawac inaczej niz prosto do buzi, dokladnie nie pamietam,
            ale kojarzy mi sie ze ona szybko sie utlenia i dlatego musi byc od razu w buzi.
            Co do wypowiedzi poprzedniczki to faktycznie moje dziecko jest b. ruchliwe i
            trudne
    • anek.anek Re: Spocone zimne dłonie i stópki 18.05.05, 13:26
      na pewno zwróć uwagę na to pediatrze. Czasem to moze byc tylko "taka uroda"
      dziecka, ale może być zwiazane z wit.D, z problemami z krążeniem, a u dorosłych
      osób (nie wiem czy u dzieci również) może to być objaw problemó z tarczycą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka