annaka6 17.05.05, 09:10 Czy warto kupować spiworek, może rożek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mania3 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 09:15 na początek dobrze sprawdza sie rożek,bo noworodki lubią być ciasno opatulane.Co do śpiworka,nie wiem czy warto ,ale u mnie okazał się zbędny i niewygodny,bo jak miałam wkładać i wybudzać spiącego maluszka to wolałam przykryć go po prostu kołderką.Także mam dwa nieużywane śpiworki.Ale pewnie co mama to inne doświadczenia.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelkass Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 19:50 u nas śpiworek okazał sie niewypałem; zaczęlam po prostu ubierać troszkę cieplej synka: body i spodenki od piżamki i skarpetki i jest cieplutki cała noc pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anias9 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 09:35 Mój synek od urodzenia śpi pod kołderką, taką dość dużą by nie mógl sie rozkopać,lekką,ale dość sztywną,żeby się nie mógł w nią "zaplątać"To rozwiązanie u nas sprawdza się doskonale, może dlatego, że Szymek od małego nie lubił być ciasno owinięty (rożek odpadał)... Odpowiedz Link Zgłoś
mueller2 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 09:35 Moja maleńka śpi w bawełnianym pajacyku i jak była noworodkiem to opatulałam ją w polarowy, miekki kocyk. Rożek lezy zapakowany w oryginalny worek nigdy go nie uzyłam. Śpiworek pewnie przyda sie dla starszego dziecka, które się wierci/wtedy sie nie odkryje/, i które przesypia całe noce. Bo rzeczywiście wyciągać dziecko na każde karmienie w nocy to bez sensu. Dodam że ja nie uzywam śpiworka, moim skromnym zdaniem to zbędny wydatek. Wolałabym kupić lepszą pościel do łóżeczka zamiast śpiworka. Dziecko szybko rośnie i rzeczy takie jak śpiworki czy rożki szybko stają się zbędne i zawalają tylko miejsce w szafie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka190 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 09:43 A mój synek uwielbia rożek. Bez niego nie może zasnąć, jak go opatula w rożek dopiero zasypia. Śpi w nim i w nocy i w dzień. Ma już 7 tygodni. Wydatek nie duży(mój kosztował 17zł) a naprawde bez niego nie wiem jak bym uspała małego. A i dziadkowie jak go nosza to wolą w rożku bo sztywniej. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 09:48 przy pierwszym dziecku używałam rożka , przy drugim wogóle , kłade małą spać w body i śpiochach , przykrywałam na początku ciepłym kocykiem złożonym na pół , teraz przykrywam kołderką , ale rożek możesz kupić , zawsze się przyda np. do wózka pod spód Odpowiedz Link Zgłoś
zla.kobieta Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 09:50 moj spi glownie w rozku Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 10:14 moj do dzis spi w rozku. wprawdzie nie da sie juz go zapiac "na 3", bo mu nogi wystaja ) ale zlozony na 2 czesci + na wierzch kocyk. rozek to super sprawa, choc tez sie zastanawialam, czy warto kupowac - ale teraz wiem, ze warto - to w zasadzie jedyny sposob zeby przesniesc spiacego Malca po karmieniu do lozeczka tak zeby sie nie obudzil, a kocyk jest za miekki na to. a jak juz calkiem wyrosnie, to mozna go uzywac rozwinietego jako kolderke, lub na spod wozka. lub jako mata na podłoge. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek11 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 10:23 Moj synek prez pierwszy miesiąc życia spał w rożku (potem z niego wyrósł). Teraz (3,5 mies) śpi w śpiworku + na to kocyk. Śpiworek nie jest zbyt gruby i jego rola sprowadza sę tylko do tego, żeby za mocno niek kopał nóżkami i nie odkrywał się przez to. W nocy do karmienia nie wykładam małego ze śpiworka (który jest tak miękki i wygony, że nie sprawia żadnego kłopotu pzy karmieniu). Tak czy owak kazda mama ma swoje sprawdzone metody stąd też tak różne poglądy na temat rożków i śpiworków... Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
duramgama Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 10:29 A ja polecam śpiworek. Moja córeczka przez pierwsze tygodnie spała opatulona w rożku. Teraz, kiedy z niego wyrosła, do spanka doskonale sprawdza się miękki spiworek (Sofija), a na to ewentualnie kocyk gdy jest chłodniej. Mam pewność, że mała wiercipiętka nie odkryje się, nie zaplącze i niczego sobie na buźkę nie zarzuci (jak kiedyś to zrobiła z kołdrą, na szczęście usłyszałam jej przytłumione sapanie i szybko zareagowałam). Nie wyjmuję małej ze śpiworka w czasie karmienia nocnego (a karmię co godzinę, co dwie) tylko wyjmuję ją w śpiworku. Dzięki temu nie musi oupszczać wygrzanego gniazdka Dla nas bardzo wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkimroz Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 10:40 Mój 4-miesięczny synek od początku śpi w śpiochach i bluzeczce, przykryty kołderką. A jak się zdarzy wyjątkowo ciepła noc to w body z długim rękawem i skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
paola1981 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 13:33 ja używałam przez 3 tygodnie rożka, przydał sie, maluszek spał w nim sobie mial ciasno potem juz pod kołderką! Odpowiedz Link Zgłoś
mama71 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 14:34 A u mnie starszy syn od początku nie był niczym przykrywany ze względu na bardzo ciepłe mieszkanie. Młodszego (już w nowym mieszkanku) przez kilka dni po urodzeniu owijałam w rożek, ale potem było mu chyba za gorąco, porobiły mu się potówki, a plecki miał mokre od potu. Teraz śpi bez przykrycia, lub okryty pieluchą flanelową, ale za to w cienkich rękawiczkach. Choć to dziwne, ale chyba wcale nie jest mu zimno. Karczek i nóżki są ciepłe. Odpowiedz Link Zgłoś
bianka26 Rożki-TAK 17.05.05, 15:21 Rożek przydal mi się bardzo. W szpitalu, w którym leżeliśmy tydzień, ze względu na żółtaczkę, synek był w rożek praktycznie cały czas zawinięty. Rożek ułatwiał mi przenoszenie dziecka, karmienie, usypianie także w domu. Do spania używaliśmy go przez 5tyg. Teraz jest nim wyłożona gondola w wózku- idealnie pasuje na wymiar. Możesz też używać go jako kołderki do wózka lub jako maty na podłogę. A jest to wydatek rzędu 20zł- czyli koszt jednego pajacyka. Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: Rożki-TAK 17.05.05, 15:43 A czy nie będzie za gorąco na rożek w lipcu??? Nie wiem czy dobrze myślę, ale rożki zazwyczaj są grube...A może są jakieś cienkie??? Odpowiedz Link Zgłoś
handi Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 18:09 Od 2 m-ca śpi w śpiworku, teraz ma 6 i pół i tylko rozmiary spiworków zamieniam na większe. Dla tak ruchliwego dziecka nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Spod kołderki by się wykopał na 100%. Uwielbiam ten wynalazek i szczerze polecam!!! Aga Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamnicka Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 21:15 u mnie spiworek odkad skonczyl miesiac bo ani rozek ani kolderki ani kocyki mu nie pasowaly a spiworek tak Odpowiedz Link Zgłoś
alisja75 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 21:27 Moja 4 miesięczna Karolinka sypia od urodzenia w body i kaftaniku i w skarpetkach - nie nakładam już śpiochów aby chociaz w nocy nie maiała za dużo warstw na pupie Jak była noworodkiem sypiała zawinięta w rożku a teraz pod kołderką. Jak ją biorę w nocy do karmoenia to mam pod ręką cienki kocyk polarowy i narzucam go na jej nózki i już. Odpowiedz Link Zgłoś
monsiu73 Re: w czym spią Wasze noworodki i niemowlaki? 17.05.05, 21:34 nie wiem nawet,jak taki śpiworek wygląda, a w rożku Maciek spał 1 raz i nie podobało mu się.Od początku śpi w łóżeczku,pod lekką kołderką,w pajacyku welurowym. Uważam,że rożkek jest bardzo niewygodny (dla mnie był taki),ale to już wedle upodobania... Dodam,że mój synek ma 3,5 m-ca a od miesiąca przesypia całe noce) (od 21.00 do 6-7.00 rano).We własnym łóżeczku. Odpowiedz Link Zgłoś