Dodaj do ulubionych

witamina D3

30.05.05, 20:36
Mam pytanko do mam dzieciaczków tych najmniejszych,a mianowicie ile kropelek
witaminy d3 zalecono Wam podawać??
No i co myślicie o fakcie,że przedwczoraj,przez to,że Karinka strasznie się
wierciła-a nie miał mi jej kto przytrzymać,wleciały mi chyba ze trzy kropelki:
(( Czytałam,że przedawkowanie powoduje utratę apetytu i inne groźne
zaburzeniasad(Wczoraj więc jej nie podałam,bo uznałam,że ma ,,zapas,, z
poprzedniego dnia.Nie zauważyłam żadnych nieprawidłowości,je jak zawszesmile)
Jest dziś bardzo spokojna,ale to tłumaczę faktem,że nie ma dziś takiego upału
Co o tym myślicie??
Dziś zamierzam jej podać zaleconą przez mojego pediatrę dawkę 2 kropelek.
A ile wy podajecie??
Pozdrawiamsmile)
Obserwuj wątek
    • damelia Re: witamina D3 30.05.05, 21:12
      Moja ma 9mcy .Od urodzenia dawałam po 2 kropelki.Dzisiaj kupowałm nowe i
      specjalnie zapytałam w aptece ile daje się latem.Pani powiedziała,że 1
      kropelkę.Ale skonsultuj dla pewności z lekarzem.
      Pozdrawiam
    • kama72 Re: witamina D3 30.05.05, 21:35
      A ja daję witaminę D3 w tabletce. Nazywa się vigantoletten500. Rozpuszcza się
      bez trudu w wodzie. Do tego dodaję 3 kropelki cebionmulti i taki zestaw
      codziennie podaję maluchowi na łyżeczce. A ten ciamka, chlipie i wszystko
      wypija ze smakiem.
    • izia30 Re: witamina D3 30.05.05, 21:45
      moja ma 2 latka, urodzila sie w czerwcu, wit D dostala 2 razy w zyciu, jak
      przez pare dni nie mogla wyjsc na dwor, tej witaminy nie powinno sie podawac
      wiosna i latem i az dziw mnie ogarnia dlaczego lekarze az tak beztrosko szafuja
      zdrowiem naszych dzieci, przeciez przedawkowanie moze byc fatalne w skutkach.
      a wystarczy dziecku zapewnic spacer 5-6 godzin dziennie..
      • ania28.1 Re: witamina D3 30.05.05, 22:35
        co ty opowiadasz...??? Witamina D3 jest niezbedna do rozwoju dziecka. Bez niej
        dochodzi m.in do krzywicy. Kiedys rodzice nie podawali ale zalecane bylo
        wystawiac dziecko na sloneczko- oczywiscie wszystko w granicach zdrowego
        rozsadku.
        Podaje sie po kropelce
      • pszczolka10 Re: izia30 31.05.05, 08:43
        Witam! Ja również dziewie się dlaczego lekarze tak uparli się na witD3. Ja mam
        trójke dzieci i żadne nie dostawało wit D3. Fakt wszystko troje chowane było na
        sztucznym mleku może to ma jakies znaczenie. Dziwi mnie to bo przeciez najpierw
        powinno robić się badania czy rzeczywiście dochodzi do niedoboru tej wit. A z
        przykładow nadgorliwości to mojej siostry dziecko mialo poważne problemy gdyż w
        wyniku nadmiaru wit D3( gawała tylko 1 kropelke) doszło do wypłukiwania z kości
        wapnia i lekarz natychmiast zalecil zaprzestanie podawania wit naszczęscie po
        kilku tygodniach wszystko wróciło do normy. Także zalecam ostrożność ale
        absolutnie nie odradzam podawania wit od tego są lekarze . pozadrawiam
        • izia30 Re: izia30 31.05.05, 12:33
          nie wiem co wiedzieli kiedys.
          teraz wiadomo ze wystarczy ze dziecko przebywa duzo na dworze, w cieniu, i jest
          posmarowane filtrami, i tak do skory dochodzi odpowiednia dawka promieniowania,
          aby z prowitaminy wytworzyc witamine.
          jezeli natomiast dla mamy zima jest za zimno , jesienia zbyt wietrznie a latem
          za goraco na spacery, to nie pozostaje nic innego jak faszerowac dziecko
          preparatami witaminowymi.
          nie rozumiem tez dlaczego dzieci na mleku modyfikowanym dostaja dodatkowo te
          witaminde, przeciez ono zupelnie pokrywa te 400 jednostek na dobe.
    • madda71 Re: witamina D3 30.05.05, 23:48
      Mikołaj mial zima zalecone 2 kropelki dziennie,a w sloneczne dni po 1. /tak
      zalecila nasza pani doktor/ ale na poczatku maja bylismy na szczepieniu i byla
      inna pani doktor i zalecila zeby mu podawac dalej 2 kropelki, mimo ze wychodze
      na spacer codziennie miniumum na 2 godziny. czy ilosc kropelek jest zalezne od
      wielkosci ciemiaczka? synek jak sie urodzil mial duze 3X3 cm... zauwazylam
      tez,ze przy jedzeniu poci mu sie glowka, gdzies wyczytalam,ze to moze byc
      skutkiem krzywicy...czy ktoras z was o tym slyszala?

Magda&Mikołaj /05-02-2005/
      • bea-ta Re: witamina D3 31.05.05, 08:53
        Wg. zalecen Krajowego Kkonsultanta ds. pediatrii maluchy, których mamy
        przyjmowały preparaty witaminowe w ciąży, urodzone o czasie, przybierające na
        wadze i zjadające swoja porcje mleczka powinny otrzymywac na dobe 400jm. wit. D3.
        W innym przypadku ( z wyj. krzywicy i jej podejrzenia)zwieksza sie dawke do
        1000j.m. lub indywidualnie ustalona dawka na zlecenie lekarza.
        Duże ciemie bez innych obawów krzywicy nie jest wskazaniem do podawania duzych
        dawek wit. D3( inne przyczyny dużego ciemienia: wodogłowie, niedoczynnośc
        tarczycy, uw. genetyczne- rodzinne ).
        Główka najczęściej sie poci u malucha, bo tak sie od bywa teroregulacja - może
        świadczyc o przegrzaniu ( za ciepłe ubranie, za wys. temp. otoczenia),
        przyspieszeniu przem. materii- wysiłek( intensywna zabawa, jedzenie - ssanie
        butli, cyca).
        Pozdr., Beata
        • bea-ta Re: witamina D3 31.05.05, 12:52
          Musze dodać do swojej wypowiedzi najważniejsze, że norma 400jm. na dobe jest z
          uwzglednieniem wit. D3 otrzymywanej w diecie i środkach farmaceutycznych!!!!!
          Ile dziecko otrzymuje w mieszance łatwo obliczyc gdyz 10ug wit. d3 tj. 400j.m.,
          mieszanka na 100ml najczęściej zawiera 1,9 ug wit. d3 tj. 76 j.m.
          Dzieciom karmionym piersia podajemy wit. D3 niezależnie od tego czy mama bierze
          jej preparaty czy nie. Zaś dzieciom na mieszance nalezy sprawdzic jej podaż -
          przy duzym apetycie nie trzeba podawac witaminy, bo zupełnie wystarcza.
          Wit.d3 podajemy nawet do 18rż. z uwzglednieniem diety i okresów intensywnego
          wrostu. Ogolnie podaz witaminy zalezy od diety i korzystania z kapieli
          słonecznychsmile
          Teraz jest ok. Pozdrawiam, Beata
      • mila255 Re: witamina D3 31.05.05, 11:37
        Moj synek ma 2,5 misiaca urodzil sie z duzym ciemiaczkiem 3 na 4 podaje mu 3
        krople witaminy d3 od dwoch dni i dodatkowo wapno dzieki ktoremu ta witamina
        lepiej jest przyswajalna przez organizm. Pediatra zlecil mi podawanie tej wit i
        wapna bo glowka mojego synka bardzo sie pocila najwiecej przy karmieniu i
        lezeniu na brzuszku. Zobaczymy jaki bedzie efekt za kilka dni. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka