Dodaj do ulubionych

od kiedy chodzik???

08.06.05, 11:01
Mam do was drogie mamuśki pytanie.Od kiedy można włożyć dzieciątko do
chodzika ?Moja Natalka ma 6 miesięcy stoi na nóżkach bardzo sztywno cały
dzień kopie nóżkami jakby biegała zamierzam kupić chodzik lecz nie wiem czy
już pora za odp serdecznie dziękuje ...
Obserwuj wątek
    • driadea Re: od kiedy chodzik??? 08.06.05, 11:06
      Ja w ogóle odradzam chodzik.
      Podam Ci linki, gdzie ten temat był juŻ poruszany, poczytaj koniecznie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=23763933&v=2&s=0
      Przy okazji apeluję o przestrzeganie regulaminu!
      Pozdrawiam.
    • mimi44 Re: od kiedy chodzik??? 08.06.05, 11:07
      Po-pierwsze:chcesz kupic chodzik czy jezdzik-popychacz?Zaraz mamusie rzucą sie
      na ciebie ze chodzika NIE NIE NIE!!!Dołanczam sie odrazu do ich opiniismile))
      Natomiast ja jezdzik kupiłam jak córa miała ok.8 miesiecy i juz przy mebelkach
      ładnie chodziła około miesiąca.
      • agus8 Re: od kiedy chodzik??? 08.06.05, 11:35
        radze nie wkladac dziecka do chodzika dopuki nie bedzie samo chodzilo(tzn.kiedy
        zacznie pionizowac samemu swoje cialosmile), z prostej przyczyny, pionizacja ciala
        zbyt wczesnie grozi problemami w pozniejszych miesiacach, z kregoslupem, ze
        stopami. prowdzilam korektywe z takimi dziecmi i wszytkim rodzicom gratuluje
        wczesnieszego wkladania maluchow do chodzika(plaskostopie, koslawe kolane i
        skolioza- taki jest efekt) oczywiscie w najczeraniejszej wersji. No ale decyzja
        nalezy oczywiscie do rodzicow..pozd
    • limes1 Re: od kiedy chodzik??? 08.06.05, 11:38
      A po co chodzik? maluch pójdzie sam, kiedy będzie gotowy, a tak przyzwyczai się
      do podpory i będzie miał problemy. Wg mojej rehabilitantki chodzik wymyśliły
      leniwe nianie. Ja bym odradzała.
    • corekj Re: od kiedy chodzik??? od nigdy :) 08.06.05, 11:38
      Ja też wychodzę z założenia, że dziecko samo nauczy się chodzić jak przyjdzie
      na to pora, więc może nie przyspieszać na siłę. Serdecznie pozdrawiam.
    • anek.anek Re: od kiedy chodzik??? 08.06.05, 12:09
      zamiast chodzika klasycznego kupcie jakiśsamochód, wózek do popychania - maluch
      będzie miał na czymś oprzeć rączki, a i zabwy będzie co niemiara. Normalne
      chodziki są odradzane przez ortopedów.
    • nataliamackowiak Re: od kiedy chodzik??? 08.06.05, 12:19
      nigdy
      Natalia
    • madix1 Re: od kiedy chodzik??? 08.06.05, 12:19
      Zdecydowanie odradzam chodzik.
      W niektórych przypadkach dzieci dyslektycznych to właśnie chodzik wywołał
      dysfunkcje, bo jego używanie zaburzyło naturalny tok pomiędzy raczkowaniem a
      chodzeniem.
      • kamioda Re: od kiedy chodzik??? 08.06.05, 13:07
        święta racja!!!!!!!!!!!
    • ivka2 Re: od kiedy chodzik??? 08.06.05, 13:39

• niya Re: od kiedy chodzik??? 10.06.05, 12:29
      chodzik? nigdy! wiecie ze w Holandii rząd zabronił używania chodzików? są
      właśnie wycofywane ze sklepów! Dla dobra twojego dziecka lepiej nie kupuj
      chodzika bo po co? dzidzi w koncu samo zacznie ladnie chodzic smile pozdrawiam
      • xemm1 Re: od kiedy chodzik??? 10.06.05, 12:45
        Zadnych chodzików!!!! w Kanadzie też zabronione jest ich używanie!!!
        • ledzeppelin3 Re: od kiedy chodzik??? 10.06.05, 13:16
          Moi koledzy pediatrzy zdecydowanie odradzają, wręcz zabraniają używania
          chodzików. Mogą przyczynić się do wad sylwetki.
      • kangur4 Re: od kiedy chodzik??? 10.06.05, 13:17
        Z tego co wiem to w Stanach chodziki również są zabronione. Są bardzo
        niebiezpieczne (było mnówstwo wypadków) oraz źle wpływają na rozwój dziecka.
        Jednym słowem - same minusy.
    • izia30 Re: od kiedy chodzik??? 10.06.05, 13:19
      pomijajac fakt chodzika.....
      6 mcy i sztywno stoi na nogach? urodzilas antylope czy malego czlowieka?!
      kobieto przestan krzywdzic swoje dziecko. w tym wieku dziecko kombinuje jak
      samodzielnie usiasc a napewno nie stoi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • pszczolka10 do izia30 11.06.05, 15:11
        Witam!! Na Twoim miejscu nie byłabym taka szybka w wydawaniu opinii kiedy to
        dziecko zaczyna chodzić. Moja córka obecnie siedmoiletnia zaczęła chodzić w
        wieku 7 i pól miesiąca a pierwszy raz staneła na nóżki mając 5 miesięcy a
        zapewniam Cię nie jest antylopą. Wracając do chodzika owszem jest teraz nagonka
        na chodziki ja mam 3 dzieci najstarszy ma 12 lat najmłodszy 10 m-cy wszyscy
        chowali sie w chodzikach i zapewniam nie maja ani wad postawy ani nie sa
        opóźnione w żaden sposób w rozwoju. Wszystko zależy od tempa rozwoju dziecka i
        to do rodziców należy decyzja czy dziecko jest gotowe czy nie. Córa miała 4 m-
        ce jak wkładałam ją do chodzika na pare minut ponieważ nie chciał ani leżeć aln
        na rączkach tylko albo siedziała w wózeczku albo z poduszką pod nóżkami w
        chodziku. Napewno jeżeli zostawi się dziecko na pół dnia w chodziku bo tak
        wygodniej to zgadzam sie w 100% że moze się nabawic jakiś wad ale napewno jeśli
        to będzi nawet godzinka ale rozłożona na cały dzień to dziecku nic się nie
        stanie. Oliwier (10 m-cy)też chodził w chodziku od 6 -mca a w osmym mu się
        znudziło wolał raczkować a teraz pięknie chodzi. A myśle że z tymi chodzikami
        to tak jak z masłem i margaryną jednego dnia nie zdrowe masło a drugiego
        margaryna no ale to jest moja opinia i nei wszyscy muszą sięz nią zgadzać.
        pozdrawiam gorąco wszystkie mamy Ania gg4104947
    • ankhab Re: od kiedy chodzik??? 10.06.05, 19:32
      moja córka miała 6 m-cy kiedy zaczęła swoja przygode z chodzikiem.zasówała jak
      mały samochód. miała przy tym tyle radości ze moze być niezależna.szła sobie
      sama tam gdzie chciała odkrywajac coraz to nowsze zakamarki mieszkania.wiem że
      wszyscy so przeciw.ciekawe czy przestrzegacie wszystkich zakazów i
      nakazów.jesli tak to macie naprawde nieszcześliwe dzieci.
      mama szczęśliwej Julinki
      • ivka2 Re: od kiedy chodzik??? 10.06.05, 20:13
        TAAa.Znam bardzo szczęśliwe dziecko mojej znajomej, które przez chęć
        uszczęśliwienia za wszelką cenę przez mamusię ma do dziś strasznie
        powykrzywiane nóżki.A zaczęła wcześnie przygodę z chodzikiem-w wieku 7 mies.
        --Głupota niejedno ma imię...
        Jeśli ktoś idzie prosto przed siebie,nie zajdzie zbyt daleko...
        • agazet3 Re: od kiedy chodzik??? 10.06.05, 21:32
          Nie wkładaj dziecka w chodzik!!!! Najlepiej zapytaj ortopedy on wybije Ci to z
          głowy. A tak w ogóle 6 miesięcy i chodzik ???????? To moje dzieci w takim razie
          jakieś opóźnione?
    • mamciaestery I po co ta krytyka? 11.06.05, 00:12
      Zastanawiam się w takim wypadku co jest dobre dla dzieci? Butelka i smoczek
      nie bo próchnica , słodyczy nie dawać bo niezdrowe, zabawki też ściśle
      określone, chleba, biszkoptów do roku nie bo szkodzą a chodziki powodują wady
      postawy.
      Moja starsza córka jeździła w chodziku od 8 mies. i ma proste nogi i
      kręgosłup ,nie ma też płaskostopia ani innych wymyślnych rzeczy. O kręgosłup
      zaczęłam się martwić jak poszła do szkoły i uginała się pod 15 kg plecakiem z
      książkami.
      Wydaje mi się że wszysko stosowane z umiarem może ułatwić życie mamom a nie
      zaszkodzić. Bo pewnie ta mama nie ma zamiaru wkładać tego dziecka do chodzika
      na cały dzień tylko na trochę. A po drugie gdyby były aż takie szkodliwe to
      chyba by zaprzestali produkcji a sądząc po zaopatrzeniu sklepów są coraz to
      nowsze modele.Więc chyba nie do końca prawda z tym zakazem.
      • driadea Re: I po co ta krytyka? 11.06.05, 00:17
        --------------------------------------------------------------------------------
        Niestety pod tym wzgędem nasz, skądinąd uroczy, kraj, jest trochę opóźniony. W
        wielu krajach chodziki są zakazane (patrz linki w moim poprzedmim poscie - tam
        jest więcej konkretów). Ich wpływ na zdrowie nie wyjdzie po miesiącu, roku, czy
        dwóch, ale po wielu latach, może nawet na starość, więc to, czy nie zaszkodziło
        Twojej córce, jeszcze nie jest wiadome. Oczywicie szczerze życzę, aby była
        absolutnie zdrowa.
        Pozdrawiam, Aga
    • latajacamysz Re: od kiedy chodzik??? OD Nigdy!! 11.06.05, 18:56
      Skrzywienia kręgosłupa, wady postawy, bóle, to wszystko i jeszcze trochę.
      Chodzi to (prawie)najgorsze co można dziecku sprezentować. Taka jest opinia
      wszystkich znanych mi lekarzy masażysty i innych rozsądnych ludzi.
      Pozdrawiamy,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka