Dodaj do ulubionych

technika karmienia

22.07.05, 19:51
czy zawsze jedna piersia przy jednym karmieniu czy inaczej
Obserwuj wątek
    • tabaluga0 Re: technika karmienia 22.07.05, 21:13
      Jedna przy jednym karmieniu, druga przy nastepnym. Tak trzeba bo na poczatku
      leci mleko wodniste a potem bardziej tresciwe, jakbys zmieniala piers to
      dziecko piloby tylko "wode".
    • mika_p Re: technika karmienia 22.07.05, 21:17
      Podobno dla piersi lepiej, gdy sa obie oprózniane podczas jednego karmienia,
      wtedy lewa->prawa i nastepnym razem prawa->lewa.

Dla mamusi dziecka, które nie lubi byc odlepiane od piersi dopoki samo nie
      pusci, zamiana piersi moze byc fatalnym pomysłem, bo dziecie podniesie wrzask,
      wtedy przy jednym karmieniu jedna, przy drugim druga.

Jesli mamy watpliwosci, czy dziecko sie najadło (bo zasneło i obudziło sie po 5
      minutach), to proponujemy te sama piers, mleko bedzie tłustsze niz w piersi
      niejedzonej.

Jesli nie umiemy pisac druga reka, a własnie prowadzimy ekscytujaca konwersacje
      na gg, a oto przyszedł czas na drugie karmienie w jej trakcie, to karmimy tą
      sama piersia.

Jesli w srodku nocy nie chce nam sie otwierac obu oczu i przekładac dzidziusia
      na druga strone łozka, to karmimy ta sama piersia co poprzednio.

Jesli jest upał i dziecko ssie po 2 minuty i wrzeszczy co 8, to dajemy na
      zmiane, widocznie chodzi o samo picie.

Jesli dziecko kategorycznie odmawiaa ssania z jednej z piersi to ją
      proponujemy, ale nie upieramy sie, jedną piersia tez da sie dziecko wykarmic.
      Najwyzej bedzie asymetrycznie.

Sa tez inne opcje. Ogólna zasada jest taka - ma byc wam obojgu jak najlepiej.
      Tylko ze róznie bywa.
      • hanula Re: technika karmienia 22.07.05, 21:54
        To wszystko prawda. smile

Jeszcze dodałabym, że w nocy wolę karmić obiema, bo mi się wygodniej śpi, jak
        mam obie puste. smile
        • nataliamackowiak Re: technika karmienia 22.07.05, 21:55
          Ja się zgadzam z tabalugą-jedno karmienie to jedna pierś. Robie tak dziesiąty
          miesiąc.
          Natalia
          • mika_p Re: technika karmienia 22.07.05, 23:29
            Licytujemy sie ? :p Ja mam w sumie za soba 14 miesiecy karmienia wink
            Jedyne, czego nie praktykuje, to gg, wole irca wink
            • hanula Re: technika karmienia 23.07.05, 00:05
              > Licytujemy sie ? :p Ja mam w sumie za soba 14 miesiecy karmienia wink
              Fajnie, ja też się mogę policytować - 12 mies. pierwsze dziecko plus teraz 4
              mies. to w sumie 16. smile
              A tak poważnie - jak zaczynałam karmić pierwsze dziecko, też myślałam, że trzeba
              karmić jedną piersią podczas jednego karmienia. Nie mogłam zrozumieć, dlaczego
              domaga się kolejnego karmienia już po pół godzinie. Dopiero jak zaczęłam karmić
              obiema, dziecko zaczęło się najadać. To się po prostu nie zawsze sprawdza.
              Trzeba wybrać sobie taki system, który najlepiej odpowiada konkretnemu dziecku i
              konkretnej mamie.
              • mika_p Re: technika karmienia 23.07.05, 01:18
                Uznaję twoja wyższość w długości karmienia smile Pierwsze dziecko karmilam
                dziesięc miesięcy i ciut, drugie kończy czwarty.

A wlaśnie sobie przypomniałam kolejny przypadek z gatunku "1 czy 2":

Jeśli mamie odgniata się tyłek, biodro czy inna anatomia, to można stwora
                odlepić i przewrócić cały układ na drugi bok. Dotyczy to także sytuacji, kiedy
                mama chce zaspokoić potrzeby wyższe i sięgnąć po pilota, którego ma za
                plecami smile
    • lukka Re: technika karmienia 23.07.05, 10:13
      najpierw jedna pierś do końca, a jeżeli dalej głodne, to daję drugą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka