agi1033 22.07.05, 19:51 czy zawsze jedna piersia przy jednym karmieniu czy inaczej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabaluga0 Re: technika karmienia 22.07.05, 21:13 Jedna przy jednym karmieniu, druga przy nastepnym. Tak trzeba bo na poczatku leci mleko wodniste a potem bardziej tresciwe, jakbys zmieniala piers to dziecko piloby tylko "wode". Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: technika karmienia 22.07.05, 21:17 Podobno dla piersi lepiej, gdy sa obie oprózniane podczas jednego karmienia, wtedy lewa->prawa i nastepnym razem prawa->lewa. Dla mamusi dziecka, które nie lubi byc odlepiane od piersi dopoki samo nie pusci, zamiana piersi moze byc fatalnym pomysłem, bo dziecie podniesie wrzask, wtedy przy jednym karmieniu jedna, przy drugim druga. Jesli mamy watpliwosci, czy dziecko sie najadło (bo zasneło i obudziło sie po 5 minutach), to proponujemy te sama piers, mleko bedzie tłustsze niz w piersi niejedzonej. Jesli nie umiemy pisac druga reka, a własnie prowadzimy ekscytujaca konwersacje na gg, a oto przyszedł czas na drugie karmienie w jej trakcie, to karmimy tą sama piersia. Jesli w srodku nocy nie chce nam sie otwierac obu oczu i przekładac dzidziusia na druga strone łozka, to karmimy ta sama piersia co poprzednio. Jesli jest upał i dziecko ssie po 2 minuty i wrzeszczy co 8, to dajemy na zmiane, widocznie chodzi o samo picie. Jesli dziecko kategorycznie odmawiaa ssania z jednej z piersi to ją proponujemy, ale nie upieramy sie, jedną piersia tez da sie dziecko wykarmic. Najwyzej bedzie asymetrycznie. Sa tez inne opcje. Ogólna zasada jest taka - ma byc wam obojgu jak najlepiej. Tylko ze róznie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: technika karmienia 22.07.05, 21:54 To wszystko prawda. Jeszcze dodałabym, że w nocy wolę karmić obiema, bo mi się wygodniej śpi, jak mam obie puste. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: technika karmienia 22.07.05, 21:55 Ja się zgadzam z tabalugą-jedno karmienie to jedna pierś. Robie tak dziesiąty miesiąc. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: technika karmienia 22.07.05, 23:29 Licytujemy sie ? :p Ja mam w sumie za soba 14 miesiecy karmienia Jedyne, czego nie praktykuje, to gg, wole irca Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: technika karmienia 23.07.05, 00:05 > Licytujemy sie ? :p Ja mam w sumie za soba 14 miesiecy karmienia Fajnie, ja też się mogę policytować - 12 mies. pierwsze dziecko plus teraz 4 mies. to w sumie 16. A tak poważnie - jak zaczynałam karmić pierwsze dziecko, też myślałam, że trzeba karmić jedną piersią podczas jednego karmienia. Nie mogłam zrozumieć, dlaczego domaga się kolejnego karmienia już po pół godzinie. Dopiero jak zaczęłam karmić obiema, dziecko zaczęło się najadać. To się po prostu nie zawsze sprawdza. Trzeba wybrać sobie taki system, który najlepiej odpowiada konkretnemu dziecku i konkretnej mamie. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: technika karmienia 23.07.05, 01:18 Uznaję twoja wyższość w długości karmienia Pierwsze dziecko karmilam dziesięc miesięcy i ciut, drugie kończy czwarty. A wlaśnie sobie przypomniałam kolejny przypadek z gatunku "1 czy 2": Jeśli mamie odgniata się tyłek, biodro czy inna anatomia, to można stwora odlepić i przewrócić cały układ na drugi bok. Dotyczy to także sytuacji, kiedy mama chce zaspokoić potrzeby wyższe i sięgnąć po pilota, którego ma za plecami Odpowiedz Link Zgłoś
lukka Re: technika karmienia 23.07.05, 10:13 najpierw jedna pierś do końca, a jeżeli dalej głodne, to daję drugą Odpowiedz Link Zgłoś