Dodaj do ulubionych

do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m

22.07.05, 23:12
Ostatnio bylam z 6,5 mies. synkiem na szczepieniu i tam rutynowe badanie
pediatry, m.in. ogladanie czy wszystko ok z napletkiem, i w tym momencie
pediatra stwierdzila, ze jest za malo sciagany i sciagnela tak na sucho (ja
to robie po kapieli) az bylo zaczerwienienie,ale za dzien minelo.

Nie wiem, czy ta lekarz ma racje, bo z nimi przeciez roznie bywa... Sciagam
synkowi na tyle na ile uwazam jest to bezpieczne i jest to rzeczywiscie
bardzo niewiele ok.1mm, bo skorka po prostu dalej "nie idzie", a przeciez nie
bede sie silowac, bo to bardzo delikatne miejsce! Podobno pozniej napletek w
miare dojrzewania zaczyna byc ruchomy i latwiejszy do sciagania. Przepraszam
Was za pytanie, ale czy u Waszych chlopczykow tez tak to wyglada? Zaczelam
sie tym martwic, Ci lekarze to czasami przesadzaja, ale jednak chce miec
spokojne sumienie i nie chcialabym czegos przeoczyc i narazac synka na jakies
cierpienie w przyszlosci- ta lekarka postraszyla mnie zabiegiem chirurgicznym
jak nie bede gleboko sciagac...

Powiedzcie bardzo prosze czy dobrze robie i jak Wy sobie radzicie z tym
zadaniem?
Obserwuj wątek
    • ania800 Re: do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m 22.07.05, 23:20
      z tego co ja słyszałam różne są opinie na ten temat jedni mówia żeby nie ściagac
      inni żeby ściagac
      pediatra do której chodzimy mowi ze nie ma potrzeby ściagana ale ostatnio byłam
      z małym na pogotowiu (grypa i temperatura 40 stopni)
      i pediatra chciała ściagnac małemu tez na sucho ale nie dałam
      może wejdz na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=659 i zapytaj
      pediatrę powinnaś tez coś znależć w wyszukiwarce
      pozdrawiam
    • hanula Re: do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m 22.07.05, 23:27
      bsob napisała:

> Ostatnio bylam z 6,5 mies. synkiem na szczepieniu i tam rutynowe badanie
      > pediatry, m.in. ogladanie czy wszystko ok z napletkiem, i w tym momencie
      > pediatra stwierdzila, ze jest za malo sciagany i sciagnela tak na sucho (ja
      > to robie po kapieli) az bylo zaczerwienienie,ale za dzien minelo.

O matko, z tego co wiem, to absolutnie nie wolno ściągać napletka na siłę! Ta
      pani pediatra to chyba zacofana jakaś! sad
    • aniab28 Re: do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m 23.07.05, 00:10
      No właśnie są różne opinie lekarzy na ten temat-mój synek kończy 9 miesiąc i
      mam ten sam problem,ja mu sciągam tak leciutko,albo wogóle,a gdzieś miesiąc
      temu jak byliśmy na badaniach kontrolnych to lekarka(też na sucho)sciągneła mu
      tak mocno że byłam w szoku i Dawiduś tak płakał-potem w domu miałam cały dzień
      koszmar,krzyczał,prężył się jak robił siusiu(jak on cierpiał)następnego dnia
      wszystko wróciło do normy,ale ja jestem przerażona tym sciąganiem i robię tak
      jak pisałam wyżej leciutko albo wcale...Starsza mam córkę z dziewczynkami to
      nie ma problemu a chlopcy...nie dość że słyszałam wiele opini że gorzej się
      chowie chlopca(zgadzam sie z tym)to jeszcze do tego ta pielegnacja siusioczka-
      koniec świata(hihi)
      Pozdrawiam-Ania
    • mmala6 Re: do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m 23.07.05, 11:43
      nam w szkole rodzenia jak byl temat pielegnacji niemowlat i lekarka-pediatra i
      polozna mowily zeby sciagac.Po kapieli i leciutko tyle ile sie da.Absolutnie nie
      na sile, przeciez to boli takiego malucha!ludzie!!Nie sciagac tez nie mozna, bo
      sie zrosnie i trzeba bedzie robic zabieg.Dosc bolesny, moj chrzesniak go mial.
    • nataliamackowiak Re: do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m 23.07.05, 12:03
      Ja mam córcię, więc nie mam takiego problemu, ale czytałam dużo o tym-dla
      koleżanki, kótra ma synka-i powiem szczerze, że wszędzie wyczytałam, że tego
      się nie robi, że sie wcale nie ściaga.
      Natalia
    • lidek0 Re: do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m 23.07.05, 12:11
      No własnie i bądź tu człowieku mądry. My woleliśmy nie ściagać bo mąz miał
      przykre doświadcznia z dzieciństwa. Lekarz jednak uświadomił nas, ze warto, ale
      delikatnie, nic na siłę, ipokazłą ile zanieczyszczeń się zbiera pod skórą i w
      takich przypadkach nawet zwykłe badanie moczu może byż zafałszowane.
      • pampas1 Re: do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m 23.07.05, 12:21
        Hej!
        Jestem mamą dwu-latka, od początku NIC nie robiłam, tzn nie ściągałam bo jakoś
        nie mogłamsmile Mały od ok. 7 miesiaca życia zaczął miewać erekcje poranne i
        wówczas uznałam, że podczas nich skórka sama się wystarczająco naciągnie.
        Ostatnio mały już sika na nocnik, i wczoraj zaczął przebąkiwać że go siusiak
        boli, więc delikatnie sciągnęłam mu skórkę zdziwiona że tak ładnie i łatwo
        zchodzi, jego to nic nie bolało smile i pooglądałam pierwszy raz w życiu ujście
        jego cewki moczowej i ten pręcik (?) z żołędziem - jeszcze malutkim, ale było
        ok. Skórka wróciła na miejsce jak ją zsunęłam.

Nie wiem więc czy to moje dziecię takie wyjątkowe, czy ja za bardzo strachliwa
        byłam, ale się nam udało. Czytałam jedynie że za wczesne ściąganie może
        powodować mini-ranki i stan zapalny. Poza tym na początku skórka jest sklejona
        żeby kupa z pieluchy się nie dostawała do środka i przez to nie powodowała
        infekcji.

Wiem też że trudno jest czekać 2 lata a potem się dowiedzieć, że skórka nie
        schodzi BO RODZICE jej nie ściągali... U nas nie było tego problemu, ale nie
        wiem tak na prawdę czy to jest reguła czy wyjątek.
        Nie wiem czy
    • mmala6 Re: do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m 23.07.05, 12:29
      Ale to nie chodzi o takie "prawdziwe" sciagnie, bo przeciez tam nawet nie ma co
      sciagac.Jak myjecis chlopcom siusiaki?jak ja na poczatku sie obawialam, to moj
      maz powiedzial ze "tam tez trzeba umyc"wink)i delikatnie odsuwam skorke na
      doslownie 1mm, przemywam mokrym wacikiem i nic sie nie dzieje.Zadne stany
      zapalne, podraznienia, nic.Nie wyobrazam sobie jak mozna nie myc siusiaka przez
      2lata, to tak jakby dziewczynki nie podmywac....
      • pampas1 Re: do mam chlopczykow- sciaganie napletka u 6m 24.07.05, 09:54
        nie no wiesz, siusiaka myłam normalnie, ale nie ściągałam skórki, i nie było
        żadnych stanow zapanych, infekcji, żadnej mastki (chyba tak to się nazywa).
        Pochwy dziewczynkom się nie myje też od wewnątrz, tylko zewnętrzne wargi - to
        co wystaje z ewentualnej kupy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka