Dodaj do ulubionych

Jak ubierać?

26.07.05, 21:59
Ja robie tak:
- Kąpię małą wieczorem ubieram ją w czyściutkie ciuszki i następny dzień jest
w tych ciuszkach i tak cały czas chyba, że uleje to jej zmieniam w ciągu dnia
ale generalnie mała jest codziennie w nowej zmianie czystych ciuszków.
Słyszałam, że powinno się na noc nakładać wygodną piżamkę, a że piżamki nie
posiadam (dzidzia 2,5 m-ca) to zaczęłam zakładać od dzisiaj pajacyk na noc.
A wy jak robicie? Na noc co innego, a na dzień co innego???
Obserwuj wątek
    • samoski Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:00
      Ja robiłam tak jak Ty kiedy Karola była w wieku twej dzidzi. Pozdrawiam Ania
    • mama_patulki Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:02
      ja moją małą od urodzenia ubierałam w co innego po kąpieli i co innego jak się
      obudziła. Pozdrawiamsmile
    • wenus.z.willendorfu Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:12
      Dopóki moja córka nie skończyła 6 miesięcy robiłam tak jak Ty. Póxniej to już
      wiadomo: zaczęła się brudzić (np. jedzonkiem) i trzeba już było coś z tym
      zrobić smile Pajaca ubierałam w zimie, a teraz śpi w rampersie lub body z krótkim
      rękawem.
      • netmenka29 Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:19
        A ja zawsze przebieram - ma załapać, że na noc zakłada sie piżamke, chociaż
        wiadomo, ze pajacyk, czy body z długim rękawem nie jest typową piżamką - ale
        chodzi o zasadę - na dobranoc przebieramy a po nocy też. Przecież takową piżamkę
        nie zmieniam co noc, jak czysta to służy kilka dni.

Pozdrawiam
    • mmala6 Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:20
      od samego poczatku (no moze poza pierwszymi dwoma-trzema tyg zycia Matka)
      przebieralam. Ubieralam na noc w pizdzamke, czyli pajacyk albo spioszki albo cos
      tam innego, ale przeznaczone do spania na noc.Rano toaleta, przewijanie i
      przebieranie w stroj dziennywinkTeraz Matek ma kilka rampersow (jak jest goraco) i
      pajacykow w ktorych "nie wystepuje publicznie"smile i sa to po prostu wygodne
      pizdzamki. My sie tez przebieramy, prawda?smile
    • mowi32 Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:22
      Ja gdzieś tak do 2,5 m-cy robiłam tak jak Ty. Najpierw dziecko wydawało mi się
      takie malutkie i wiotkie, że nie chciałam go męczyć taym przebieraniem. Poza
      tym mało wychodziliśmy i był cały czas w śpiochach, a potem miałam już ciuszki
      lepsze na dzień i takie bardziej piżamowe (śpiochy i pajacyki). Ale teraz
      piżamkę ma na 2-3 dni, jak oczywiście nie zdarzy się wypadek (typu siki czy
      kupa).
      Nadal ubieram Jaśka na noc w kaftanik i śpiochy i przykrywam cienkim kocykiem,
      bo często się rozkopuje i mam wrażenie, że w samym body by zmarzł.
    • mika_p Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:26
      U mnie kąpiel nie jest ostatnią czynnością przed snem, to raz. Dwa, w nocy też
      zdarza sie konieczność zmiany ubrania. Trzy, rano trudno wyczuć, czy już
      wstałyśmy, czy jeszcze się kitłasimy z otwartymi oczami zmieniając miejsca
      pobytu. O ile się nie zabrudzi/zaleje, to od kąpieli do kąpieli jest w tym
      samym ubranku. No, chyba że ubranko jest za ciepłe na pogodę, to wtedy
      wymieniam je na bodaska z krótkim rękawem.
      • hanula Re: Jak ubierać? 27.07.05, 02:37
        mika_p napisała:

> U mnie kąpiel nie jest ostatnią czynnością przed snem, to raz. Dwa, w nocy też
        > zdarza sie konieczność zmiany ubrania. Trzy, rano trudno wyczuć, czy już
        > wstałyśmy, czy jeszcze się kitłasimy z otwartymi oczami zmieniając miejsca
        > pobytu. O ile się nie zabrudzi/zaleje, to od kąpieli do kąpieli jest w tym
        > samym ubranku. No, chyba że ubranko jest za ciepłe na pogodę, to wtedy
        > wymieniam je na bodaska z krótkim rękawem.

Ty, Mika, należysz do ludzi znających Józefa. wink

Dzisiaj byłam na placu zabaw z moimi dziećmi. Starsze ubrane dość specyficznie,
        ma prawie trzy lata i samo wybiera sobie ubranka, efekty bywają spektakularne.
        Młodsze - cztery miesiące - w tym samym pajacyku, w którym sypia. Jakoś nie
        chciało mi się jej przebierać. A wszystkie inne niemowlaki na tym placyku
        wystrojone w firmowe ciuchy naturalnie. I od razu się zaczęłam zastanawiać, czy
        zdarza się, że dziecko Miki_P wychodzi z domu w śpiochach w kwiatki. smile
    • pulpcik Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:32
      po kapieli zakładam swieze ubranko - albo pajaca albo body - zalezy od temp.
      rano nie przebieram od razu po wstaniu, tylko ma to na sobie do pierwszego uświnienia, czyli albo mu sie uleje po karmieniu, albo sie upacka jedzonkiem - tak ze do poludnia ma juz na sobie cos innego. stroj dzienny to teraz body i spodenki, alb samo body jak goraco.
      nie chce mi sie go przebierac zaraz rano, bo to bez sensu w naszym przypadku - on czesto ulewa, wiec i tak mamy sporo tych zmian ciuchów, wiec nosi "pizamke" dopóki jej nie "zuzyje", czyli zwykle do poludnia smile ale w odwrotna strone to nie dziala smile po kapieli zawsze czyste.
      • pulpcik Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:34
        wiec ogolnie roznica jest taka, ze na noc nie zakladam spodenek, a na dzien nie zakladam pajaca wink
    • madda71 Re: Jak ubierać? 26.07.05, 22:46
      na poczatku ubieralam w czyste rzeczy po kapieli i w tym siedzial do nastepnej
      kapieli. teraz kolo poludnia go przebieram w dzienne rzeczy, zazwyczaj spodenki
      + body. a na noc zakladam "dziecinne" pajace lub spiochy.
    • mmala6 Re: Jak ubierać? 27.07.05, 08:56
      Mysle, ze to zalezy od indywidualnych upodoban.Ja osobiscie nie lubie
      polrocznych dzieci w spiochach.Mlodszych zreszta tezsmile)Matkowi spiochy
      "pasowaly" jak byl noworodkiem, potem tylko na noc.PO prostu nie lubie spioszkow
      w kwiatki i kropka.Uwazam ,ze jak ja sie ubieram inaczej jak wychodze z domu do
      dziecku tez sie to "nalezy", to ze sam nie decyduje o tym jak wyglada nie znaczy
      ze ma wygladac jak ja w jego wieku, kiedy to body czy male ogrodniczki byly
      szczytem marzen i dostawalo sie w paczkach z Amerykibig_grin
      Nie znaczy to wcale, ze jest wystrojony w same firmowe ciuszkismilechoc nie ukrywam
      ze lubie H&Mwink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka