diners 03.08.05, 13:58 która mama podaje swojemu dziecku? Co sądzicie o nim? Słyszałyście może o skutkach ubocznych tego preparatu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matylda301 Re: Zymafluor? 03.08.05, 20:09 Na ulotce jest zapis, że można stosować od 6 mca życia. Zymafluor: Podstawowy lek stosowany w profilaktyce endogennej.Jest to doustny preparat fluorku sodu dostępny w formie tabletek oraz kropli. Preparat ten może być przepisany tylko przez stomatologa i powinien być stosowany ściśle według jego zaleceń (niekontrolowany nadmiar fluoru może doprowadzić do schorzenia nazywanego fluorozą). Odpowiedz Link Zgłoś
matylda301 Re: Zymafluor? 03.08.05, 18:41 sa rozne opinie na ten temat, ja swojemu synkowi podawalam zgodnie z zaleceniami z odpowiednimi przerwami, az do czasu kiedy sam zaczal myc zeby, teraz ma 5 lat i tylko jedna wizyte kontrolna u dentysty, zeby potwierdzic piekne zabki...37 tc i corke tez czeka zymafluor..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Zymafluor? - do matyldy 301 03.08.05, 18:46 a czy słyszałaś opinię - że specyfik ten wpływa na opóźnienie rozwoju, wiem, że była przez pewien czas nagonka na ten specyfik???? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda301 Re: Zymafluor? - do matyldy 301 03.08.05, 19:18 nie, zdecydowanie takiej opini nie słyszałam rozmawiałam tylko ze stomatolog, ktora byla przeciwko podawaniu zymafluoru ze wzgledu na to,ze nigdzie nie jest podane ile fluoru jest np. w naszej wodzie itp., myslala raczej o tym, zeby nie przedawkowac. Moj syn rozwija sie swietnie i nie sadze, zeby ten specyfik wplynal w jakis sposob na jego rozwoj poza zabkami oczywiscie. Stosowalam w/g zalecen wiec..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczkoale Re: Zymafluor? - do matyldy 301 03.08.05, 19:22 Matylda a od kiedy podaje sie Zymafluor??? Pozdrowienia Ola i Nikolka Odpowiedz Link Zgłoś
matylda301 Re: Zymafluor? - do matyldy 301 03.08.05, 20:11 Na ulotce jest zapis, że można stosować od 6 mca życia. Zymafluor: Podstawowy lek stosowany w profilaktyce endogennej.Jest to doustny preparat fluorku sodu dostępny w formie tabletek oraz kropli. Preparat ten może być przepisany tylko przez stomatologa i powinien być stosowany ściśle według jego zaleceń (niekontrolowany nadmiar fluoru może doprowadzić do schorzenia nazywanego fluorozą). Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Zymafluor? 03.08.05, 21:46 Ja podaję swojej córeczne odkąd skończyła 6 miesięcy. Podaję po cztery kropelki prosto bo buzi. Żeby nie przedawkować mała pije wyłacznie wodę butelkowaną (posiłki również robione są na niej) bez zawartości fluoru (Nata). Konsultowałam to z pediatrą. Jedno co zalecił, to żeby nie podawać bezpośrednio po lub przed posiłkami mlecznymi (odstęp 1-2 godziny), bo może zacząć odkładać się w kościach (czy jakoś tak, już dokładnie nie pamiętam, ale mogę poszukać - wkażdym razie tego się trzymam). Oczywiście będę podawała przez 9 miesięcy, a potem przerwa przez trzy misiące i znowu. Uważam, że warto. Odpowiedz Link Zgłoś
zduno2 Re: Zymafluor? 03.08.05, 21:54 Przeczytałam to dopiero teraz ale sama jeszce nie wiem co o tym mysleć ?!? Jeślo chodzi o podawanie fluoru to warto najpierw zadzwonić do sanepidu lub do wodociągów i dowiedzieć się jaka jest zawartość fluorków w wodzie pitnej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab28 Re: Zymafluor? 03.08.05, 23:09 Ja podawałam starszej córce jak była malutka(teraz ma 7 lat-akurat dziś urodzinki były!)no niestety nam Zymafluor nic nie pomógł bo Nicola ma próchnicę i to sporą,niewiem może to jednak genetyka i specyfiki nic nie pomogą jak rodzice mają "słabe" zęby(do takich przynajmniej ja się zaliczam-he he) Pozdrawiam-Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gnpolec Re: Zymafluor? 03.08.05, 23:28 mały ma 4,5 roku zymafluor do dziś codziennie 2 krople do tego 3 x dziennie mycie zębów (sam bardzo lubi) wyglądają jak małe perełki ) do tej pory tylko wizyty kontrolne ani pół ubytku czy przebarwienia braciszek (2 mies) tez będzie dostawał Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Zymafluor? 04.08.05, 00:17 Dajesz codziennie, bez 90-dniowej przerwy? Odpowiedz Link Zgłoś
brogla Re: Zymafluor? 04.08.05, 08:20 Mi lekarki mówiły,ze sie nie podaje. ze stężenie minerałów w wodzie u nas w mieście jest odpowienie i nie ma potrzeby podawania. Kiedys była rzeczywiscie taka nagonka na podawanie. Ale okazało sie ,ze przedawkowanie moze nawet prowadzicdo osteoporozy. W tym przypadku nadmiar jest gorszy niz niedobór. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Zymafluor? 04.08.05, 10:03 Ja podaję odkąd mała skończyła rok. Nam pediatra poleciła dawać przez 3 miesiące codziennie po 4 krople a potem miesiąc przerwy. Mała nie pije wody z kranu, więc fluoru nie przedawkuje. Zdecydowałam się mimo różnych opinii, bo mam słabe zęby, mała też nie pali się zbytnio do mycia, więc może ten fluor jakoś choć w małym stopniu wpłynie pozytywnie na jej ząbki. Pożyjemy zobaczymy Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojwskas BASTA 04.08.05, 12:19 kurcze ... w niemczech dzieci dostaja te tabletki od 6 dnia zycia !!!!! moja tez i zaczynam sie bac - musze pogadac z innymi lekarzami Odpowiedz Link Zgłoś