Dodaj do ulubionych

w samochodzie

05.08.05, 07:46
Witam, Ostatnio powiedizeli mi w fordzie, ze nie można wozić dziecka z przodu
na foteliku przymocowanym tyłem do kierunku jazdy. Nawet niezależnie od tego
czy jest poduszka dla pasażera!!!To ja nie wiem jak mam 3 msc dziecko wozic.
przeciez nie z tyłu. Czy ktoś też sie spotkal z taką opinią? Jak wy wozicie
maluszki do 1 roku?
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: w samochodzie 05.08.05, 07:53
      Ja miałam dla Oliwki fotlelik Chicco 0-13 kg, używałyśmy go 9 miesięcy, potem
      juz była Oli za duża do niego. Taki fotelik można montowac tyłko tyłem do
      kierunku jazdy, albo na tylnim siedz., albo z przodu, jeśli nie ma poduszki
      pow. Czyli nie zgadzam się z tym, co Ci ktos powiedział.
      Teraz mamy fotelik 9-18 kg, Maxi Cosi Priori. I właśnie nie wiem, czy można z
      przodu go mieć???
      Natalia
      • agahop Re: w samochodzie 05.08.05, 07:59
        chyba ten fotelik dla wiekszych dzieci trzeba z tyłu , Na forum auto-moto:
        bezpieczeństwo na drodze jest taki watek o wiekszych fotelikach.Zobacz tam co
        mówią inni. Generalnie chyba bezpieczniej z tyłu
      • volpe Re: w samochodzie 05.08.05, 09:22
        Można go montować z przodu, chyba że jest poduszka powietrzna. Producent jednak dla bezpieczeństwa dziecka zaleca nie montować fotelika z przodu tylko na tylnym siedzeniu.
        pozdr.
      • katarzynkaf Re: w samochodzie 05.08.05, 10:35
        I jak Ci się sprawuje ten fotelik MAXI COSI PRIORI? Jesteś zadowolona? Bo
        zastanawiam się nad kupnem.... Czy jemu się rozkładają te zagłówki przy twarzy
        dzidzi (czy zmienia się ich szerokość?) i czy jest raczej miekko czy twardo pod
        pleckami? Jak Twój malec znosi w nim długie podróże?
    • agahop Re: w samochodzie 05.08.05, 08:02
      www.maluchy.pl/porada/228
      tu tez sa fajne inf.
    • agahop Re: w samochodzie 05.08.05, 08:13
      znalazłam jeszcze dzieci.lunar.pl/go.php?page=BezpieczenstwoWSamochodzie
    • wenus.z.willendorfu Re: w samochodzie 05.08.05, 08:13
      W pierwszym foteliku-kołysce córka jeździła tylko z przodu tyłem do kierunku
      jazdy. Zresztą, gdyby była z tyłu i w dodatku tyłem do mnie, to nie miałabym
      zielonego pojęcia, co się akurat z nią dzieje, np. czy nie płacze.
      • agahop Re: w samochodzie 05.08.05, 08:24
        no wlasnie wlasnie. tego mi bylo trzeba bo mąż i sprzedawca wmawiają mi ze z
        tylu jak jedzie to tez jest ok aja sie upieram przy wymontowaniu poduszki pasazera.
        przeciez dziecko male moze sie zakrztusic albo slonce bedzie je przypalalo a ja
        z przodu bede jechala nieswiadoma niczego. juz ja pokaze tym chlopom wink
    • mamapauli1 Re: w samochodzie 05.08.05, 08:24
      Ja wożę zawsze z tyłu bo z przodu mam poduszkę. Nawet jak jeżdzę sama to usłyszę
      czy płacze. Z resztą z tyłu pod każdym względem bezpieczniej. Zawsze będę woziła
      z tyłu.
      • agahop Re: w samochodzie 05.08.05, 08:28
        o kurcze to musze przemyslec
    • clematis7 Re: w samochodzie 05.08.05, 09:16
      w pierwszym foteliku córa jeździła tylko z przodu. A jeździliśmy małym seicento
      i dużym passatem i fordem kombi. Jedynie gdy wyjeżdżaliśmy w trasę pakowaliśmy
      ją do tyłu za fotelem kierowcy i jedno z nas - to które siedziało obok
      kierującego, zawsze miało kontrolę nad dzieckiem-bo z tyłu na ogół oprócz małej
      były wtedy zapakowane dobrze zamocowane bagażesmilewięc miejsce było zajęte. Gdybym
      miała ją z tyłu to w wielu przypadkach jazda samochodem byłaby niemożliwasmile!!!
    • 78mala Re: w samochodzie 05.08.05, 09:25
      My jezdzimy cordoba i nawet jest z boku nalepka ze nie mozna dzidziusia w
      foteliku montowac tylem do kierunku jazdy ze wzgledu na poduszke powietrzna.
      Kacper jezdzi z tyłu juz teraz w wiekszym foteliku ale zawsze jezdzil i jezdzi
      przodem do kierunku jazdu inaczej był bunt ze nic nie widac tylko oparcie smile
    • wiolkak Re: w samochodzie 05.08.05, 09:38
      u nas w gwrancji fotelika było napisane ze nie można montować z przodu jeśli
      znajduje sie tam poduszka powietrzna i bezwzględnie należy fotelik umieścić
      tyłem do kierunku jazdy, ja zawsze małą zapinam z tyłu, tyle że jak gdzieś
      jedziemy to rzadko same i wtedy mąż siedzi z nią na tylnym siedzeniu więc
      zawsze jest pod kontrolą w razie "w"
    • aldona_t1 Re: w samochodzie 05.08.05, 15:14
      Argument, iż wożenie dziecka z przodu jest wygodne, jest słuszny jedynie w
      połowie. Jeśli takiemu dziecku coś się dzieje (świeci mu w twarz, zakrztusi się
      itp.), mama-kierowca natychmiast reaguje, instynktownie pochylając się nad
      dzieckiem i tracąc z oczu drogę. (Moja znajoma tak miała- zreflektowała się, że
      coś jest nie tak, gdy była już na pasie dla jadących z przeciwka...)Jeśli
      dziecko siedzi z tyłu- trzeba się zatrzymać i dopiero wtedy się obrócić, a to o
      wiele bezpieczniejsze. Oczywiście, można mówić, że się jest dobrym kierowcą,
      ale zwykle instynkt macierzyński nie zważa na to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka