Dodaj do ulubionych

dot.gotowania zupek i ich przechowywania

09.08.05, 11:00
Witam wszystkie Mamy!
Chciałabym zacząć sama gotować mojemu synkowi
zupki (do tej pory wcinał kupne), większą ilość na przykład
na cały tydzień (zamrażać).
Mam już uzbierane słoiczki, ugotuję, załaduję do słoiczków
i czy mam je zagotować, czy nie trzeba z nimi nic więcej robić,i mogę je
tylko wsadzić do zamrażalnika?
Czy nic się z nimi nie stanie i to jedzonko mi się nie zespuje?
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: dot.gotowania zupek i ich przechowywania 09.08.05, 11:26
      dokładnie, gorącą zupke wkładam do słoików (najlepiej po koncentracie pomidorowym - dobre zakrętki są )odwracam dnem do góry i jak ostygnie wkładam do zamrażalnika - robię tak juz długo i nic sie nie dzieje. Zawsze rano wyjmuję jeden słoiczek i zostawaiam w kuchni aby sie rozmroził a nastepnie mcno podgrzewam i już ....... takie rozwiazanie bardzo mi odpowiada a robie tak juz ok 5 miesięcy , pozdr
    • malaladypank Re: dot.gotowania zupek i ich przechowywania 09.08.05, 11:58
      1) ZUPKA Z PIERSIA KURCZKA
      W jednym garnku ugotowalam marchewki (6) i ziemniaka (1) z odrobinka maselka.W
      drugim kawaleczek piersi z kurczaka z dodatkiem natki pietruszki i natki selera
      (bez przypraw).
      Po ugotowaniu zmiksowalam (w przystawce do robota kuchennego sluzacej do
      robienia koktaili) marchew,miesko i ziemniaczka,dolalam troche wywaru
      warzywnego (od gotowania marchwi i ziemniak) i troszke soczku jablkowego
      (dodaja go do zupek gerbera jako osladzacz naturalny).Nastepnie w wymyte i
      wyparzone sloiczki po Gerberkach wlozylam zupke na 3/4 sloiczka i zamknelam
      jeszce gorace.W sumie wyszly 4 sloiczki + dzisiejsza porcyjka na obiadek.Po
      wystygnieciu wlozylam do zamrazalnika.

2)ZUPKA MACHWIANKA Z RYZEM
      W jednym garnku ugotowalam marchewke (6) i kalafior (odrobinke) na maselku.W
      drugim ryz (duzo,bo rowniez dla nas a troche dla malej ubralam potem,niestety
      my tez bez soli ryz mielismy).Zmiksowalam ryz z marchewka i kalafiorkiem +
      wywar warzywny + soczek jablkowy.I dalej tak samo jak przy poprzedniej zupce.
      Tez wyszly mi 4 sloiczki.

3)DANIE: KURCZAK NA SLODKO
      Ugotowalam piers z kurczaka na miekko w wodzie z natka selera,pora i
      pietruszki.W drugim garnku wstawilam kasze jaglana i po 5 minutach dodalam
      obrane , pokrojone w kosteczke jabluskzo slodkie i rozgotowalam to.Nastepnie
      wszystko zmiksowalam.AMi to dzis miala na obiadek i byla zachwyconasmile

4)ZUPKA DYNIOWA

Nalej do garneczka troche wody i zagotuj na malym ogniu.Obierz dynie i pokroj w
      kawałeczki (wypestkowane).Wrzuc troche do garneczka i rozgotuj z maselkiem
      (reszte możesz przechowac w zamrażalniku poporcjowane na zime). Tak zamrozic.Po
      odmrożeniu i podgrzaniu dodac troche mleczka (swojego lub modyfikowanego)

A drugi wariant bezmleczny to zmiksowac z piersia kurczaka lub innym miesem

Dynia również jest slodka i zdrowa

5)ZUPKA Z CUKINII

Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania dodalam
      kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowałam Az
      napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka (kawałeczek) razem z
      natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam warzywka i włożyłam do
      sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam miesko i zmiksowałam i tym
      sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym razem,miesna i bezmiesna

Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
      smaku.

6)ZUPKA JARZYNOWA Z MIESKIEM
      Ugotowalam piers z kurczaka na miekko w wodzie z natka selera,pora i
      pietruszki.W drugim garnku wstawilam marchewki,ziemniaczka,kalarepke,pietruszke
      i ugotowalam na miekko.Wszustko razem zmiksowalam.
      Dzis do jarzynowej dodalam buraczkasmile i tez jest pycha

przyznam,ze zupeczki sa smaczne mimo iz bez przypraw.Duzo gestsze niz ze
      sloiczka i slodziutkie naturalnie (bo duzo marchwi)>mnie bardziej smakuje ta z
      ryzem a zobaczymy ktora AMi.Dzis miala ta z kurczakiem i zjdla z apetytem.A
      proporcje to ja na oko,sama sobie wymyslilam

A i ja na sloiczkah podpisuje date sporzadzenia i skladnikismile
      • zbrojwskas Re: dot.gotowania zupek i ich przechowywania 09.08.05, 12:06
        ale super pozwolisz ,ze skopiuje ?
        bardzo mi sie przyda
    • chilek75 Re: dot.gotowania zupek i ich przechowywania 09.08.05, 12:05
      Pieknie dziękuję za gotowe przepisy,napewno mi się przydadzą
      ponieważ jestem początkująca w gotowaniu dziecięcych zupek.
      Jeszcze raz wielkie dzieki za podpowiedzi.
      • malaladypank Re: dot.gotowania zupek i ich przechowywania 09.08.05, 12:13
        kopiujcie do woli,po to to wstawilam.ciesze sie,ze komus sie przydasmileja robie
        taka akcje raz na 2 tyg.wtedy gotuje warzywka raezm a miekso osobno i lacze
        warzywka na roane sposoby i wychodza rozne smaczkismile maam zapas jakichs 20
        sloiczkow na raz w 4 roznych smakachsmileno i buraczka tez osobno gotowalamsmile
        • zbrojwskas jestes boska 09.08.05, 12:17
          lubie zorganizowanie
          dziekuje serdecznie i pozdrawiam
        • zbrojwskas cenne rady 09.08.05, 12:27
          moze macie jeszcze jakies typy ulatwiajace zycie , cenne rady , wskazowki ?
          • malaladypank Re: cenne rady 09.08.05, 13:01
            deserki tez robie sama
            • zbrojwskas to prosze Cie nie daj mi dlugo czekac 09.08.05, 13:05
              napisz prosze , co i jak bo z tego co czytam to wnioskuje , ze to wlasnie takich opisow jak Twoje dlugo tu szukalam.
            • zbrojwskas Re: cenne rady 09.08.05, 13:07
              to sie nazywa babka na odpowiednim miejscu i w odpowiednim czasie-bardzo Ci jeszcze raz dziekuje , nie moge sie doczekac kiedy zaczne gotowac dla mojej kruszyny
              • malaladypank Re: cenne rady 09.08.05, 13:12
                ja uwielbiam gotowac dla malejsmile dzis miala zupke z
                buraczkiem+marchewka+ziemniaczek...i zjadla ze smakiem 2 slouizkismile

a deserki,to robie tak:
                DESREKI (do spozycia biezaceo):
                - zagotowuje odrobinke wrzatku w garneczku i doslownie na 2 min.wrzucam owocki
                jakie tam mam i chce przerobic.Potem je miksuje i do sloiczkow.Zamrazam.
                - a jesli owoc jest miekki 9tak jakmialam morele) to w ogole omoijam proces
                gotowania przez co zachowuje wiecej witamienk i miksuje surowe tylko spazone
                wrzatkiem i nie obieram ichsmile
                DESERKI (na zime):
                - tak samo robie tylko podgotowuje ciut dluzej i dodaje cukru do smaku (inaczej
                nie nie beda trzymaly).wkladam do sloiczow po koncentratach i zagotowuje
                (pasterytzuje) 20 min. w wielkim garze ukladajac tam sloiczki z dzemem i
                zalewajac woda do mniej wiecej 3/4 wysoskosci sloiczkow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka