Dodaj do ulubionych

pryszcze na głowie i twarzy

09.08.05, 13:58
Mała ma miesiąc i pryszcze na głowie i twarzy, nawet na uszkach.Wygląda jak
przepiórcze jajko. Lekarz stwierdził potówkę, ale wiem,że to nie potówka.
Pryszczyki są białe malutkie na czerwonym tle. Już tydzień nie jem nabiału,
ale to nie pomaga. Co to może być???
Obserwuj wątek
    • babalaba Re: pryszcze na głowie i twarzy 09.08.05, 15:38
      Mamy chyba to samo. Drobne krostki, niektóre z białymi, ropnymi główkami. Przy pocieraniu zaogniają
      się na chwilę. Pediatra stwierdziła, że to trądzik niemowlęcy. Pryszcze mamy od 10 dni. Skóra na ciele
      czysta. Wycieram jej twarz naparem z rumianku, smaruję na noc mąką ziemniaczaną, ale nie wiem, czy
      to coś pomaga...
      Mam nadal wątpliwości, czy to aby na pewno trądzik. Może ktoś podpowie?
      • kangur4 Re: pryszcze na głowie i twarzy 09.08.05, 17:29
        Na moje "oko" to trądzik. Trądzik niemowlęcy ma to do siebie, że dość długo
        trwa (3 - 4 tygodnie, czasem dłużej. Matylda miała go 3 i pół tygodnia) i na
        dodatek nic na niego nie pomaga. Jedynym pocieszeniem jest to, że złazi bez
        śladu. Lepiej niczym nie smarować, bo mozna przedobrzyć. Nie wiem, czy
        smarowanie maką ziemniaczaną zalecił Ci lekarz, ale na mój rozum nie powinno
        się tego robić. Trądzik niemowlęcy to niedojrzałość gruczołów łojowych, więc
        mąka może je dodatkowo "zalepić".
        He, he, pamiętam jakie to okropne. Akurat jest to czas, kiedy człowiek chce sie
        pochwalic bąblem a tu... taki potwór. I ręka swierzbi, żeby wycisnąć...
        pozdrawiam
      • smanelska Re: pryszcze na głowie i twarzy 10.08.05, 16:09
        TYLKO NIE RUMIANEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BEDA BARDZIEJ WYCHODZIC BO RUMIANEK
        WYCIĄGA - PROSZE PRZECZYTAĆ MOĄ ODPOWIEDŹ NA TYM LIŚCIE
    • mmm191 Re: pryszcze na głowie i twarzy 09.08.05, 18:41
      a u mojej Olusi cała buźka, uszka i głowka pokryta czerwoną, szorstką kaszką, a
      na uszkach i gdzieniegdzie takie zaschnietę żółte krostki, czy to może być
      trądzik albo łojotokowe zapalenie skóry, i co ewentualnie na to smarować?
      pozdr.
      M.
      • kangur4 Re: pryszcze na głowie i twarzy 09.08.05, 19:43
        Ponieważ moja Matylda została uszczęśliwiona trzema skórnymi niemowlęcymi
        przypadłościami - ciemieniuchą, łojotokowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem,
        wiem jak co wygląda więc postaram Ci się odpowiedzieć.

Łojotokowe zapalenie skóry wygląda jak zaczerwienione placki, szorstkie, w
        zaognionych miejscach z żółtą zaschniętą wydzieliną. U Matyldy, w najgorszym
        okresie znajdowały się na czole (szczególnie w okolicy brwi), na skroni, na
        uszkach i za uszkami. Niestety podobno łojotokowe zapalenie skóry często trudno
        jest otróznic od atopowego zapalenia skóry. AZS z reguły ma podłoże alergiczne,
        ŁZS nie. Z obydwoma schorzeniami trzeba udać się do lekarza, z tym, że ŁZS-em,
        o ile nie jest zbyt rozległy, w zasadzie nie trzeba się specjalnie przejmować.

Nam udało się prawie opanować ŁZS (walczymy jeszcze z niewielkim placuszkiem na
        skroni, który smarowany maścią znika, by pojawić się po ok. 2 tygodniach, bedąc
        jednak coraz mniejszym (jesli przyjrzysz się trzeciemu zdjęciu M., to go
        zauwazysz).
        Nam dermatolog przepisała Pimafucort. Jest b. dobry, bo po dwóch smarowaniach
        placuszek znika. Pediatra od siebie dodał maść cholesterolową z wit. A, wiem,
        ze to równiez pomaga, bo inne Mamy pisały juz o tym na forum, ale ja zawaliłam
        sprawę, bo w te potworne upały zapomniałam schowac maść do lodówki i w sumie
        nie miałam okazji jej uzyć.
        Tak więc (wiem, nie zaczyna sie zdania od tak więc), czy to AZS, czy ŁZS -
        musisz iśc do dermatologa dziecięcego.
        pozdrawiam
        • mamakasienki1 Re: pryszcze na głowie i twarzy 09.08.05, 20:21
          to pewnie trądzik. Spokojnie zaczyna się około 4 tygodnia i trwa do około 10
          tygodnia a później znika bez śladu. ja niczym nie smarowałam i było dobrze. Pod
          koniec zaczęłam stosować krem oilatum soft dla niemowląt i krostki zniknęły bez
          śladu ale nie wiem czy od kremu czy była już na nie pora.
        • mmm191 Re: pryszcze na głowie i twarzy 09.08.05, 20:23
          dzięki za info, to chyba będzie ŁZS, ale do lekarza oczywiscie sie udamy
          pozdr.
          M
          • danutaszczypkowska Re: pryszcze na głowie i twarzy 09.08.05, 22:06
            moja malutka też to miała.Nie pomagaly maści od lekarza za to pomogło kąpanie w rumianku
    • jodi2 tradzik niemowlecy 09.08.05, 23:00
      moja malutka mila tradzik niemowlecy zaraz po porodzie(mnostwo totalnych
      pryszczy na twarzi i glowce z bialymi koncowkami) zeszlo w drugim miesiacy
      nawet nie wiem kiedy. przemywalam ze dwa razy wodka i ze 3 maka ziemniaczana.
      rade mam jedna nic nie robic samo zejdzie. teraz zuza nie ma sladu po
      pryszczach. a to wszystko przez hormony matki ktore dzialaja na dzidziusia. w
      szpitalu zuza miala nawet cos a la okres, a niektorym dziecion leci mleko tongue_out
      • rromulus Re: tradzik niemowlecy 10.08.05, 15:44
        dzisiaj byłam u lekarki i ta stwierdziła,że to chyba uczulenie na coś co jem. A
        ja już prawie nic nie jem. Odesłała mnie jednak do dermatologa. Czy te pryszcze
        przy trądziku lub ŁZS są wszędzie na twarzy (na bródce i podbródku ipoliczkach
        i uszach)?
    • smanelska Re: pryszcze na głowie i twarzy 10.08.05, 16:08
      witam, proszę posłuchać uważnie - TO RZADNE POTÓWKI TYLKO UCZULENIE NA
      MLEKO!!!!!!!!! kiedy Paulinka mała 2 tygodnie krosty byly wszędzie i w nosku i
      w uszach na głowie i twarzy, na piersi i pachwince... poszliśmy do lekarza -
      mój lekarz na początku tez stwierdził ze to potówki, ale po 3 tygodniach od
      wizyty było jeszcze gorzej, znów do lekarza sama zasugerowałam uczulenie na
      mleko (stosowałam NAN1) - kazał przejsc na HUMANE SL i smarowaliśmy ją
      dodatkowo LINOMAGIEM - calutka, po 2 tygodniach (czyli jak mała miał 2 m-ce)
      zaczęło się poprawiać -krostki po mału znikały, prosze się nie przejmować ze
      skórka będZie się łuszczyć to nic nie szkodzi i po czasie wszystko się
      wygładzi. Teraz malutka ma 4 m-ce i ma czysciutkie ciałko bez krostek (no
      czasem kilka potówek ;o))
      • e_dyta71 Re: pryszcze na głowie i twarzy 10.08.05, 17:25
        niekoniecznie uczulenie na mleko. Ja mleko piję, Zuzię obsypało jak miała
        tydzień. Schodzi jej samo i po jakimś czasie znowu się pojawia. Gdyby było to
        uczulenie na mleko to przecież samo by nie zeszło.
      • kangur4 Re: pryszcze na głowie i twarzy 10.08.05, 17:30
        Jesli pryszcze są TYLKO na twarzy, to raczej trądzik. Mi lekarka próbowała
        wmówić, że to uczulenie na mleko, ale totalnie ją zignorowałam (intuicja).
        Zeszło samo po 3 tygodniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka