Dodaj do ulubionych

Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile wazy

28.08.05, 18:43
Witam. Zaczynam sie martwic wagą mojej 5 miesiecznej córeczki (dokładnie 5
miesiecy i 3 tygodnie). Przed chwilą ją wazyłam i na elektronicznej wadze waży
ona 11 kg (bez pampersa). Mała przy urodzeniu miała 3060. Czy udać się juz do
dietetyka? Dodam ze mąz w tym wieku tez miał słuszną wagę (ok 10kg) ale to
było mniej niż ma NINKA. Karmie ją piersią co 4 godzini (w przerwach wypiją ok
150 ml soczków(oczywiscie miedzy jedzeniami)). W nocy niestety tez zajada (tez
co 4h). Co zrobić? Zwiekszyc odstepy miedzy jedzeniami? Mała uwielbia jesc.
Jak nie dostaje piersi (gdy jestem w pracy) to az piszczy do zupek (kazdego
rodzaju) (zupki dostaje jakies 2 tygodnie). Od samego poczatku mała
przybierala jakies 2 kg na 6 tygodni. Wtedy była tylko i wyłącznie na piersi.
Poradzic sie dietetykowi?
Obserwuj wątek
    • blasiek Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 28.08.05, 19:04
      Lilka - 4 dni temu skończyła pół roczku: 7,5 kg przy 69 cm (ważyliśmy ją dokładnie w dniu gdy kończyła 6 m-cy, lekarka powiedziała, że to bardzo dobra waga jak na ten okres). Waga urodzeniowa 3030.
      To rzeczywiście duża Twoja dzidziulka. Patrzę na siatkę centylową i jest dużo powyżej normy.
      A nie piszesz jaka jest długa?
      Lilka w ciągu dnia je co 4-5 godzin (od trzech dni jednorazowo je 150-180 ml), ostatni raz je kaszkę o 22 i budzi się dopiero między 6 a 7. Je też około 50 ml deserku dziennie, tyle samo pije soczku i zjada troszkę jakiegoś warzywka (najczęściej ziemniaczka, bo jego lubi). Zupki dopiero zaczynamy wprowadzać.
      Ja bym jednak poszła chociażby do pediatry. 11 kg w tym okresie to dużo. Ale nie masz się co martwić na zapas. Może ściągaj pokarm do butelek i dodawaj do mleczka kaszki i wtedy będzie jedzonko bardziej sycące, więc nie będzie tak szybko głodna. Ja na 150 ml dodaję 2,5 łyżki stołowe kaszki - wtedy jest półpłynne.
      Pozdrawiam
      Blanka
      • madziag123 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 28.08.05, 19:34
        Nasza Ninka tez je co 4h.Najada sie w 7 minut. Kiedy dostaje mleczko
        (odciagniete z piersi) z butelki wypija ok 130ml (czasami zostawia a czasami
        domaga się dokładki). Owszem kaszka jest bardziej sycąca ale co z
        kalorycznością. Bralismy pod uwage karmienie kaszką na noc ale stwierdzilismy ze
        jeszcze bardziej rozepchamy jej zoładeczek..
        • blasiek Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 28.08.05, 20:07
          Lilka jeszcze niedawno jadła co 3 godziny w dzień i jeszcze w nocy około 1, ale lekarka mi poleciła dawać kaszkę to będzie przesypiać noc i tak też się stało. Możesz zamiast kaszki spróbować kleik ryżowy jest mniej kaloryczny. Najpierw przez trzy tygodnie dawaliśmy jej właśnie kleik a teraz już 8 tydzień kaszkę Bobovity (za każdym razem z innymi owocami, jedno opakowanie starcza na trzy tygodnie). Teraz staramy się przetrzymać Lilkę jeszcze dłużej i tak dzisiaj zjadła po 5 godzinach 180 ml mleczka naraz. A potem już po 4 godzinach się domagała smile)) Jak jest głodna to przecież jej nie odmówię smile)))
          Pozdrawiam
          Blanka
      • majka995 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 01.09.05, 10:35
        Mój synek w wieku 4.5 miesiąca ważył 8400 i miał 70cm,nie był gruby tylko duży.
        W tej chwili ma 7.5miesiąca i waży 10kg,a wzrostu ma 75cm. Nie jest gruby jest
        poprostu duży. Ma fałdki,jest taki apetyczny,a bużkę ma drobniutką. Lekarz mówi
        że jest on duży i będzie duży w przyszłości. Urodził się z wagą 3460 i 56cm.
        Dodoam że oboje z mężem mamy po 180cm wzrostu więc może dlatego jest taki duży
        Pozdrawiam
    • mamusiajedrusia Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 28.08.05, 21:23
      Mój chłopaczek ma 8,5msc i wazy 10kg.
      Duuuuuuzo..

Pozdr
    • susanka Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 28.08.05, 21:37
      Moja coreczka skonczyla 5 miesiecy i wazy okolo 6,200.
      s.
      • indra2 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 28.08.05, 21:41
        Synek 5 m-cy i tydzień i waży 8,5kg przy wzroście 74cm. Waga urodzeniowa 3460.
        aga
    • migotka24 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 28.08.05, 21:53
      Małgosia- 5 i pół miesiąca, 7,5 kg, waga urodzeniowa 2330.
      • sati1506 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 28.08.05, 22:55
        Natalka 4 miesiace i 4 dni urodzeniowa 4.2kg teraz mierzy 70cm 7,4 kg na
        cycusiu i zupkach oraz deserkach. ja uwazam ze jak dziecko jest zdrowe i
        radosne to nie ma sie co przejmowac moze po was odziedziczyło masywnosc
        zapytaj pediatry ale ja bym sie cieszyla ze mam takie silne dzidzi
        • madziag123 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 07:07
          Pewnie nie uwierzysz,ale sama ważę niespełna 46kg... mąż - 80 kg,ale za to w
          dzieciństwie (pół roku) miał 10.5 kg (wg ksiązeczki). A może w nocy 'oszukiwać'
          herbatką/soczkiem?
          • karolina-goch Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 02.09.05, 09:53
            Mojego malucha karmiłam piersią do 3 miesiąca, potem przeszłam na mleko
            modyfikowane i dania ze słoiczków, przestrzegając karmień sugerowanych przez
            dietetyków żywieniowych firmy, którą kupujemy. Nie chcę by moje maleństwo już w
            tak wczesnych miesiącach miało kłopoty z nadwagą. Kuba skończył 7 miesięcy i
            waży 8,200 mając 75 cm, urodził się jako 56 cm maluch z wagą 3610 kg. Zresztą
            maluch jak powiedział mi pediatra powinien przybywać na wadze miesięcznie od
            800 - do 1, 200
    • rita75 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 07:24

Moj synek ma 7 tygodni, wazy 5900 g, mierzy 63 cm. Urodzil sie wazac 4000 g,
      mierzac 57 cm.
      pozdr.
    • mycha208 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 08:12
      Mój syn ma 6 miesięcy i waży 10 kg. Ludzie mówią ze jest gruby (pomijając fakt że to nieeleganckie i nie życzę sobie takich komentarzy) staram się nie przejmować. Ani ja ani mąż w dzieciństwie nie byliśmy chudymi dziećmi. Liczę na to że jak zacznie się ruszać (raczkować, chodzić) to zrzuci. Ja byłam patykiem dopiero w wieku 8 lat, mąż jak miał 3. Na każdego przyszła pora więc uważam że nie była to otyłość która ciągnie się za dzieckiem od dzieciństwa. Martwiłabym się jak dziecko byłoby grube od czipsów, coli, frytek i czekolady. Takie małe dzieci rozwijają się strasznie szybko i nic niezdrowego nie jedzą. Najlepiej mieć sredniaka, ale to nam nie pisane smile)), więc cieszę się ze swego pączka.
      • beti11 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 09:00
        Moja corcia ma 5,5 m-ca a wazy 7300g. Waga urodzeniowa 3700g.
    • tuptus001 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 09:30
      moja córeczka ma skończone trzy miesiące i waży tylko 5 kg. Waga urodzeniowa 3
      kg. jada sporo, apetyt jej dopisuje, dolegliwości brzuszkowych zadnych, jest na
      piersi+dokarmianie dwa razy dziennie butla - Bebilon. Martwi mnie ta waga,
      pediatra twierdzi, że powodu do niepokoju nie ma, mała rozwija się dobrze.
      mówi, ze prawodopodobnie moja córeczka zawsze bedzie szczupła i drobna, skoro
      rodzice tez są tacy.
      • gosiaaa Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 09:42
        Witam, moj Mchałek ma 10,5 mies i wązy ok 11,5 kg, przy wzroście 76 cm. Waga
        urodzeniowa 3700. pozdr

M&M&M
    • aska1972 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 09:46
      Do dietetyka możesz iść, na pewno nie zaszkodzi posłuchac co na to specjalista.
      Moja 8-letnia dzisiaj córcia była strasznym łakomczuchem, dużo jadła i bardzo
      tyła. Potrafiła zjeśc cały duzy słoik zupki i na dobicie obie piersi do dna.
      Siedziała potem w łóżeczku i nawet się nie bawiła bo taka była najedzona. Moja
      mam mówiła na nią basza. Pediatra stwierdziła, że mam bardzo kaloryczne mleko i
      żeby zamiast piersi dawać zupki ze słoiczka, mała jadła 2 czasem 3 zupy
      dziennie, kazała też nie podawac piersi po 22-ej. Mała wypijała litry wody. na
      poczatku było ciężko bo bardzo płakała, ale po kilku dniach przestała
      protestować. Troszkę pomogło, co prawda nie spadła z wagi ale mniej przybierała
      na miesiąc.
      A jakbys zobaczyła ją teraz to nie uwierzyłabyś że to dziecko miało kiedys
      nadwagę. Chudzina do potegi, dalej je bardzo chętnie, ale zmieniła jej sie
      przemiana materii.
      Także sie nie martw smile
      Pozdrawiam
      • madziag123 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 21:23
        Dzisiaj bedąc na USG bioderek lekarz powiedział, że odstawić kleiki. Oczywiscie
        szybko sie dowiedział ze kleików mała nie jada (tylko piers + czasami zupki). No
        to dodał ze za często je...Kiedy uslyszał ze co 4, czasami co 5 h powiedział ze
        należy je głodzic (co 5 h dać najlepiej herbatke w zamian) a najlepiej to byłoby
        odstawic od piersi (PALANT!!! - sorry). Wyszłam jeszcze bardziej zdenerwowana
        niz tam weszłam (przewidywałam ze będą komentarze). Miło usłyszeć ze nie tylko
        moje dziecko ma słuszną wagę... - chociaż patrząc na forum jest nas garstka,ale
        w koncu nie o to chodzi. Zapewne dużo mam wie, jaką nagrodą jest uśmiech
        najedzonego dziecka... - to jedna z piękniejszych chwil...
    • zuzaleczka Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 10:02
      witam,
      Małgosia 8,5 m-ca i waga 8800, waga urodzeniowa 3400
      PS
      ale masz kolosa
      • dagst Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 10:18
        Witaj,

Moj Maksiu skonczyl 6 miesiecy i 2 tygodnie, wazy 8300 i ma 65 cm , przy wadze
        urodzeniowej 2700, od samego poczatk byl karmiony butelka.
        Teraz dostaje w ciagu dnia : rano mleczo, okolo 11 dostaje kaszke mleczno-
        ryzowa, kolo 2-3 zjada sloiczek zupki,lub obiadek typu :warzywa z indykiem,
        warzywa z krolikiem, lub jagniecina z warzywami i kaszka, pozniej kolo 18
        dostaje kaszke ryzowa z musem owocowym i wieczorem kolo 21 zjada ok. 120ml
        mleczka, a w nocy budzi sie kolo 1-2 i "wypija" doslownie ok.20ml mleka (mysle
        ze chce tylko poczuc smak mleczka ) hihi....
        a i spi do 7-8 rano.
        tak wiec tez duzo je ( tak mi sie wydaje )
        a i czesto dostaje kikla chrupek kukurydzianych (2-3- szt. ) w ciagu dnia.

a ostatnio smakowala mu moja zupa z mojego talerza pomidorowa ( dodam ze
        przyprawiona , a i najchetniej z " duzej ' lyzki)

pozdrawiamy
        daga i maksym
        • dagst Re:zapomnialam dodac .. 29.08.05, 10:21
          zapomnialam dodac ze Maksiu wypija dziennie jeden bobo frut , ktory mu czasem
          rozcienczam z woda i czasami pije sama wode, ale bardzo lubi bobo fruty, a
          rozcienczam mu dlatego ze wypil by wiecej..
          pozdrawiam
          • magda270519761 Re:zapomnialam dodac .. 29.08.05, 11:30
            Róża pół roku 10 kg i około 80 cm - karmiona piersią , usiadła na 5.5 m-ca,
            pierwsza córka też dobrze wyglądała do roku , a dziś to chudzina , a córka
            mojego szwagra waży 92 kg. i ma 12 lat , a jako niemowle była drobna , zaczeła
            tyć w wieku 3 lat , także waga niemowlaka o niczym nie mówi , dopiero około 3
            roku życia można myśleć o odchudzaniu jeżeli jest taka potrzeba.
    • kasia-12 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 11:32
      8,5 miesiaca 7,6 kg i 72 cm...
    • kinga3 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 12:34
      Antoś mając skończone 6 miesięcy ważył 8kg, mierzył 69cm
      • magda_ss Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 21:38
        ja mam odwrotny problem. moja mała ma 9,5 m-ca waży 6460kg, 69 cm. Jak urodziła
        się ważyła 3700kg. ona nie chce jeśc!!!
        • madziag123 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 29.08.05, 21:40
          I tutaj kolejny 'problem'. A jakiej wagi Wy(rodzice) jestescie... a nawet
          inaczej - jakiej wagi byliście w jej wieku?
          • magda_ss Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 13:56
            Moj mąż był grubaskiem ja chudzinką ale nie aż tak. Wprowadzam małej dorosłe
            jedzenie ale jej nic nie smakuje. Miała badania czy nie ma anemii, jest wszystko
            ok. Tylko jak na nią patrzę i widzę te kosteczki pod skórą to aż mi serce pęka.
    • lolcia666 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 08:21
      Moja Amelka ma pół roczku, mierzy 74 cm a waży 9300. Waga urodzeniowa 3230.
      Potroiła swoja wagę, ale nasz lekarz mówi żeby się nie martwić, że grubasek bo
      jak zacznie chodzić to schudnie. Je co2, 2 i pól godziny- karmię ją piersia .
      Pozdrawiamy
    • anka241 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 14:26
      Witam, moja Nadia ma 5m-cy, waży 6300.Pozdrawiam
      • anka241 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 14:28
        Ps waga urodzeniowa 2600
      • basikkatowice Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 20:41
        Cześć mój Sylwek ma 3,5 miesiąca i waży 6540g,a starsza córka Natalia w tym
        samym wieku ważyła 5800g.pozdrawiam
    • nadka1 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 15:21
      Natalka 9,5 miesiaca 7,5kg - waga urodzeniowa 3870
    • ysssa Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 15:36
      dziś ważona - 4miesiące i 20 dni - 6.380, 66 cm, waga urodzeniowa 3.240, je co
      ok.6 godz + w jednej przerwie deserek lub przecier
    • tomcia5 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 16:04
      Mój synuś ma 4 miesiace i 3 tygodnie....ważony tydzień temu . Ważył
      7600 ....tylko karmiony piersia ....waga urodzeniowa 3815 g.
      Pediatra stwierdziła ,ze za mało przybrał bo 1100g w ciagu 6 tygodni . Byłam w
      szoku....bo według mnie wyglada bardzo dobrze....Mam zamiar dopiero wprowadzać
      mu soczki i deserki....a pierś je co 2 - 3 czasem 4 godziny w
      dzień....natomiast noce to koszmar....z zegarkiem w ręku budzi się co 1,5
      godziny na jedzonko.
      Czasem chyba trzeba przymknać oko na wiedzę naszych lekarzy.......

Pozdrawiam ......

Nie martw się na zapas....moje drugie w dziecinstwie chude dziecko teraz ma 9
      lat i waży 38 kg....a ja 52kg.
    • d.w41 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 19:40
      dzisiaj byłam z małą u szczepienia. Dodam że ma 5 miesięcy i 16dni.Waży 7550, a
      mierzy 68cm
    • zojka Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 20:07
      Madziag, moja Biedrona w wieku 5 miesięcy ważyła co prawda 8650 gram, ale było
      to potrojenie wagi urodzeniowej. Również tyła 2 kg w 6 tygodni. Dzisiaj ma 8,5
      miesiąca i waży 9100 g. Poprostu z dnia na dzień - zaczęła się więcej ruszać i
      przestał przybierać tak szybko.
      Ale wyeliminowanie jedzenia w nocy na pewno by trochę przystopowało wzrost.
      A druga rada - nie przejmować się!!! Do roku czasu i u dzieci karmionych
      naturalnie nie ma pojęcia nadwagi!
    • marta715 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 20:30
      moja Patrynia ma 9,5 m-ca waży ok.9 kg i ma 73 cm
      waga urodzeniowa 3500
    • monia734 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 21:33
      Moja Nell 9 m-cy - 8kg, 70cm. Waga urodz. 2550
    • izabela74 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 21:42
      Mój Bartuś ma 10 tyg i waży 6600 g waga urodzeniowa 3300 g ale jest strasznym
      cycożercą cyca co 2-3 godziny przez całą dobę. Zjada tak dużo że często ulewa :-
      ]
      • lylwia1 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 22:11
        Nasza Dominika jutro skonczy 3 miesiace ma 64cm i wazy 6200g, waga urodzeniowa
        3370 a wzrostu miala 53cm. Na bilansie pediatra okreslil ja jako dluga i
        szczupla smilesmilesmile.pozdrowienia
        • gosiaczek1976 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 23:50
          mój Nikus dzis skonczyl 8 miesiecy wazy 9 kilo
    • krokodylkaznadnilka Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 30.08.05, 23:56
      waga urodzeniowa 3755, obecnie 1 miesiac 5350
      pozdrawiam
      <a
      href="http://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/2;10716;28/st/20050706/n/Samuel/dt/6/k/281e/age.png"_blank">Samuel</a>

• krokodylkaznadnilka Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 31.08.05, 00:01
      waga urodzeniowa 3755, obecnie 1 miesiac 5350
      pozdrawiam
      <a
      href="http://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/2;10716;28/st/20050706/n/Samuel/dt/6/k/281e/age.png"target="_blank">Samuel</a>
      • anka9915 Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 31.08.05, 10:23
        Moja malutka 8 kg - 8 m-cy. Waga urodzeniowa 2220.
    • iza.iza Re: Waga dziecka... Wpisz w jakim wieku i ile waz 31.08.05, 10:49
      Emilka obecnie rok i dwa tygodnie waży 9570g i ma 75 cm wzrostu
      waga urodzeniowa 3900g i 59 cm
      Pozdrawiam Iza mama Emilki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka