Dodaj do ulubionych

zamrozony pokarm

29.08.05, 20:17
Z tego co wiem to zamrozony pokarm ma waznosc 3 miesiace (tyle moze byc w
zamrazarce) w lodowce -24 godziny, ale mam pytanie: czy jezeli rozmroze moje
mleczko to mam je zagotowac czy tylko zagrzac? Czy ktoras z mam tak robila-a
moze macie inne sposoby? Prosze o rady!
Obserwuj wątek
    • barbi1 Re: zamrozony pokarm 29.08.05, 20:31
      Zamrożony pokarm najlepiej rozmrażać w ciepłej wodzie przez dłuższy czas. Nie należy go nigdy gotować, wystarczy jedynie podgrzać.
      • krawczykasia Re: zamrozony pokarm 29.08.05, 21:07

hej
        małe sprostowanie na 100% pewne, że zamrożony pokarm można przechowywać:
        - w temp. pokojowej 12 h
        - w lodówce 48 h
        - w zamrażalniku 2 tyg.
        - w zamrażarce 6 m-cy !!!

Są to wiadomości pewne, każda położna powinna to wiedzieć, jesli nie wie - to jest niedoinformowana.
        Mój Mały leżał w CZMP w Łodzi i tam mnie nauczono jak trzeba przechowywać mleczko, a potem to potwierdziłam w kilku innych pewnych źródłach.

Nigdy nie wolno ponownie zamrażac, ani rozmrażać w zbyt ciepłej wodzie (przeciwciała ).

Nie wiem w czym zamrażasz, ale woreczków nie warto kupować, bo są strasznie drogie.
        Mi w szpitalu doradzono, żebym z oddziału noworodkowego wzięła buteleczki po gotowych mieszankach ( poj. 90 lub 60 ml ).
        Na oddziale bardzo chetnie pielęgniarki dały mi bardzo dużo tych buteleczek. umyłam,wyparzyłam i tak przechowywałam mleczko.
        Mój mały tak długo nie widział piersi, że bardzo dużo mi się tego mleka uzbierało. Na nim dostał swoje pierwsze kaszki. Ale po 6 m-cach musiałam nadwyżkę wylać.
        Pozdrawiam
    • leuven7 Re: zamrozony pokarm 30.08.05, 07:15
      Dzieki za super wyczerpujace informacje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka