Dodaj do ulubionych

Mam dosyć!!

01.10.05, 00:33
Od jakiegoś czasu mój 3 miesięczny syn ma poblemy z zasypianiem. Teraz jest
00:39 a on jeszcze nie śpi. I tak jest co noc chodzi spać o północy, czy
pierwszej w nocy. Nie mogę go uspic. Płacze ( ja nie syn) ze zmeczenia i
bezsilności. Mam ochotę wyjsc z domu i już nie wrócić.Zle się czuje. Nie wiem
jak zmnienić tą sytuację Może ktos mi pomoże?!!!
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 01:03
      Ja Ci nie pomogę, ale łączę się w bólu... moja Ania poszła wprawdzie spać o 20,
      jak przystało, ale teraz od 23 się drze jak opętana i spać nie chce za nic. Za
      to ja tak...
      Co do Twojego synka - może za dużo w dzień śpi...
    • mika_p Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 01:20
      Nie wstawaj rano, jesli dziecko spi. Siebie przestawisz dosc łatwo na tryb
      sowy, z dzieckiem trudniej.
      Co prawda dalej bedziecie chodzic spac po północy, ale to bedzie wasza pora i
      juz.
    • checka Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 08:05
      A mojego synka (3 miesiące) zawsze staramy sie "przetrzymać" do 21 bawiąc się z
      nim itp. Wtedy go kąpiemy, potem butla i wkładam dziecko do łożeczka, a on po
      chwili zasypia. Mam wrażenie, że dla niego: łożeczko = spanie. I śpi ładnie, do
      ok. 5 lub 6. Ale nie zawsze tak było. Jeszcze miesiąc temu kąpaliśmy go
      wcześniej, potem godzine usypialiśmy w wózku (w którym już zostawal na noc) i
      budził się co 2 lub 3 godz.
    • mmarta132 Do martazajac2!!! 01.10.05, 08:23
      A karmisz małego piersią?
      Nie masz nikogo do pomocy?? Męża??
      Może właśnie za dużo śpi w dzień i dlatego wieczorem nie jest śpiący?
      Może jakby od 17:00 nie spał to wtedy poszedł by spać np. o 20:00??
    • mmarta132 Do martazajac2!!! 01.10.05, 08:25
      ale jak nie śpi w nocy to trzeba się nim zajmować, nosić idt??
      czy poprostu leży sobie w łóżeczku?
      • martazajac2 Mam dosyc!!! 01.10.05, 10:02
        Mały jest karmiony piersią. Nie śpi w łóżeczku tylko ze mna. Według mnie nie
        śpi za dłużo w dzień Przespi ciągiem 2 godziny ale tylk na spacerze w domu
        trudno go uśpic i jezeli juz to spi po pare minut. W nocy kiedy nie śpi nie
        płacze nie musze go nosic wrecz nie lubi wtedy byc na rekach Po prostu lęzy i
        wymachuje rękoma i nogami ale domaga sie abym przy nim leżała> Kiedy zostawiam
        go samego to płacze. Męża mam smile Ale on rano wstaje wczesnie do pracy wiec nie
        wymagam od niego aby siedział z nami po nocach Chociaż przyznam sie czasami że
        jestem na niego zła że sobie słodko śpi a ja musze walczyc z naszym
        pędraczkiem. Ale to są emocje wynikajace ze zmeczenia jego praca wymaga
        koncentracji i porzadnego wypoczynku. Ja zawsze pózniej odsypiam z małym bo jak
        w koncu usnie to spi najczesciej do 10 z jedna pobudka na karmienie
        Teraz synek leży wyspany i gada na całegosmile) Ja tez od razu czuje sie lepiej
        ale myśl ze kolejna noc bedzie taka sama mnie meczy
        Pozdrawiam
        • jakw Re: Mam dosyc!!! 01.10.05, 10:25
          a o której kąpiesz małego?
          • martazajac2 Re: Mam dosyc!!! 01.10.05, 10:30
            jakw napisała:

> a o której kąpiesz małego?

O 20
        • mmarta132 Re: Mam dosyc!!! 01.10.05, 11:05
          to jak on jesr grzeczny w ciągu dnia to Ty sie kładź i odpoczywaj razem z nim.
          A w wekendy nie mąż się zajmuje maluszkiem a Ty powinnaś ściągnąć mleko do
          butli i przynajmniej raz na tydzień porządnie się wyspać sama w innym pokoju np.
    • christych Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 10:43
      Jeżeli śpi od ok.1:00 do 10.00 z 1 przerwą na karmienie to jestes niesamowitą
      szczęsciarą. Gdy moja córcia była w tym wieku spała od 22.30 ( wcześniej 2-3h
      wrzasku, spazmów) do 5.00 z 3 przerwami na karmienie. W dzień jak nie spała to
      zazwyczaj płakała, a spała tylko na rękach, bo odłożona zaraz się budziła.Teraz
      od kilku dni wstajemy o 4.00.
      Syn mojej koleżanki do roku czasu co goddzinę,dwie budził się w nocy z
      wrzaskiem i nie mógł zasnąć.

Więc naprawdę nie masz tak źle.
    • martazajac2 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 11:18
      Mój syn mam wrażenie że uczy się samodzielnego zasypiania. Teraz w łózeczku też
      machał swoimi konczynami krecił sie wiercił i w końcu zasnął Ale odbyło się to
      szybciej niz w nocy. Ogólnie jestem w szoku że sam zasnął bo do tej pory zawsze
      go usypiałam na rękach albo w wozku a tutaj prosze pierwsza próba
      samodzielnośćismile)
      • mmarta132 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 11:26
        no widzisz - może wszystko zmierza ku lepszemu.
        POWODZENIA!!!
        Nie daj się
        • martazajac2 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 11:33
          Czasami dopadaja mnie stany zwatpienia i rezygnacj zwłaszcza że mały cały czas
          ma problemy z brzuszkiem Nie jest to ostra kolka to juz za nami. PO prostu
          ciagle ma problemy z gazami, długo nie robi kupki i rzadko sam Ponadto od dwóch
          miesiecy ma ciagle sapke. Odstawiłam nabiał jako głowne żródło alergii troche
          się poprawiło ale problem całkowicie nie zniknął Na szczęsćie nie jest to az
          tak bardzo zatkany nos żeby mały miał problemy z oddychaniem.
          Po prostu to wszystko plus jakies inne problemy nie dotyczace małego
          nawarstwiaja sie czasami i wtedy łapię doła.Chyba sie budzi.......smile
    • bramborek11 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 11:44
      witaj
      mam prawie 3 tygodniowego synka-jest owszem amalutki,ale mogę zdrawdzić ci mój
      sposób usypiania-z książki Język Niemowląt- jak wieczorem zaczyna krzyki to
      staraj sięograniczyć wszystkie bodźce ktore do dziecka docierają-światło-ja
      zasłaniam oczki pieluszką, siadam na łóżko w sypialni -gdzie jest spokój i
      cisza-przytulam go i cichutko "szumię"- czyli wydaję dźwięki sz, sz, sz-to
      dziala na moje zmęczone dziecko ! po 5-15 min zasypia na dobre
      powodzenia
      Monika.
      • martazajac2 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 11:53
        Ja tez stosuje szumienie nie zawsze pomaga. Ponadto zawijam go szczelnie w
        kocyk ale w nocy to sie nie sprawdza bo on nie chce byc tak "skrepowany" Nie
        zasłaniam mu co prawda oczek ale przyciemniam światło w pokoju.
        Zaczelam też ostatnio stosowac smoczek z wielka obawa go kupiłam ale mały
        potrafił co wieczór płakać i okazało sie ze smoczek go uspokaja. Teraz bojesie
        zeby zabardzo sie nie przyzwyczaił Stosujecie smoczki?
        • mmarta132 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 11:56
          moja córka ma 6,5 m i od 2 miesiąca zycia ssie smoka. A w czym problem - nawet
          jak się przyzwyczai??
          Skoro to pozwala mu sie uspokoić a Tobie oszczędzi trochę nerwów to jest ok.
          • martazajac2 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 11:59
            Problemem jest pózniejsze odzwyczajanie od smoczka. Ja bardzo długo wahałam sie
            z zakupem a głownie dlatego ze dlugie ssanie może powodowac wady zgryzu
            zwłaszcza podadne sa dzieci których rodzice takowe maja A ja razem z męzem mamy
            wady zgryzu. Ponadto duża dzidzia ssaca smoczek to dla mnie nie za miła
            perspektywa A czesto dzieciaki długo nie chca sie rozstac ze swoim "
            przyjacielem"
            • mmarta132 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 12:04
              moja starsza córka (obecnie ma 8 lat) ssała smoka do ok. 1 roku życia.
              Przestała jak go poprostu zgubiła i NOWEGO juz nie chciała. Teraz ma piękne i
              zdrowe ząbki. To nie dawaj smoczka często skoro masz takie obawy tylko w
              kryzysowych sytuacjach (przy dużym płaczu, marudzeniu czy jako pomagacz w
              zasypianiu)
              • martazajac2 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 12:10
                Właśnie staram sie tylko w sytuacjach kryzysowych smile
                Idę ubierac małego bo jedziemy na wieś do dziadków Trzeba sie wyrwac z
                miejskiego hałasu i smrodu spalinsmile
                Dziekuje za wszelkie rady i oczywiscie chetnie dowiem sie jeszcze jakie macie
                sposoby na usypianie swoich maluchów. Czytam czesto na forum że robi furore
                ksiażka " Jezyk niemowlat" Szczerze powiedziawszy nie czytałam Naprawde jest
                taka dobra?
                pozdrawiam
                • mmarta132 podaj adres @ to ci prześlę tę książkę 01.10.05, 12:27
                  ja się do niej nie stosuję bo moja córka samodzielnie zasypia w łóżeczku o
                  19:00.
        • bramborek11 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 13:09
          witaj
          tak mamy 3 rodzaje smoczków-ale jak jest przemeczony to nie chce żadnego-radze
          nie wsadzać jak wypluwa- bo to może podrazniać jeszcze bardziej, ale jak chce
          ssac to niestety daję, tak sie uspokaja i nie wisi na piersi.
          Czasami może żadna metoda nie pomóc, bo takie jest dziecko i ma potrzebę łakać
          wiecej i nic na to sie nie poradzi
          • martazajac2 Re: Mam dosyć!! 01.10.05, 21:19
            podaje swojego maila martalinkiewicz@o2.pl z góry dziekuje
    • pantera80 Re: Mam dosyć!! 03.10.05, 07:13
      Wspolczuje.Mialam tak.Ale zaczelam usypiac coreczke na rekach.Czasem spiewam
      jej.Nie mam glosu ale nuce cicho.No i gadam do niej duzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka