Dodaj do ulubionych

Wybudzanie - dziwne!!!

26.10.05, 11:39
Moja Majka zawsze w ciagu dnia ma drzemkę (i to całkiem długą, bo około 3
godzin), ale jedna sprawa jest dosyć dziwna i chcę zapytać czy inne Maluszki
też tak mają. Mianowicie, kiedy usypiam Małą (jeśli wyczuję dobry moment, to
zwykle nie trwa to dłużej niż 5 minut smile), równo po pół godzinie (mogłabym
dosłownie nastawiać zegarek) zaczyna się płacz, na szczęście jest to ten
rodzaj, przy którym Mała potrafi się sama uspokoić i po kolejnych 5-10
minutach dalej śpi (najczęściej jeszcze około 2,5 godziny). Nie wiem dlaczego
tak jest, co to w ogóle jest i dlaczego zawsze zdarza się to dokładnie w tym
samym czasie od zaśnięcia????
Zaznaczam, że takie wybudzanie dotyczy tylko drzemki przedpołudniowej, w nocy
i na spacerach potrafi spać ciurkiem kilka godzin bez żadnego budzenia.
O co chodzi???
Obserwuj wątek
    • e.kadziela Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 12:26
      Podbijam - czy któraś z Mamuś spotkała się z czymś takim u swojego Maluszka?
      • 19maj Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 12:31
        ja jak kładę moją Natalkę wieczorem spać to też po jakimś czasie musi się
        obudzić ale niestety musz ę ją uśpić na rękach. Niewiem czemu tak jest
      • biala27 Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 12:33
        A w jakim wieku są Wasze Maluszki? Moj synek ma 7 mies i czasem tez sie nam tak
        zdarza (od niedawna), niestety nie wiem czemu tak sie dzieje.. Moze to ma
        związek z przechodzeniem do fazy głębokiego snu?
        • koftek Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 12:47
          Moja Agatka ma 3,5 miesiąca i od jakiegoś czasu jest podobnie. To jest na ogół
          b. grzeczne dziecko i prawie nie znaliśmy jej płczu do niedawna. Teraz jak się
          budzi to często z płaczem i ciężko czasami uspokoić. Nie wiem co to bo ja się
          zaczęłam martwic bo co mogłoo sprawić że dzieciątko stało się nerwowe.
          Kasia z GAgatką
        • e.kadziela Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 12:53
          Majka ma 10 tyg. i 5 dni. Dzieje się tak od jakichś 2 tyg. Może masz rację z
          tym przechodzeniem z jednej fazy snu do drugiej, tylko dlaczego w takim razie
          nie płacze wieczorem czy w nocy?
          • zumaminka Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 13:05
            Radzę zrobić badanie moczu,być może to coś wyjaśni.
            • jakasik Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 13:07
              Przepraszam a co to ma do wybudzania po południu? Z ciekawości pytam.
    • karynk Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 16:19
      U nas jest podobnie, z tym, ze trwa to po okolo 10 minutach od zasniecia. Nie
      musze podnosic, bo placz nie jest w nieboglosy. Ot coś więcej niz zakwilenie.
      Przeważnie podczas dziennych drzemek. Traktuję to jako normalene zjawisko i
      nawet do glowy mi nie przyszlo radzic sie lekarza. Staram sie kontrolować te 10
      minut przy dziecku, by w porę podać smoczek, czy zmienić pozycję w spaniu.
      Skutkuje.

karynk
      • e.kadziela Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 19:35
        Moja Panna nie zna smoczka i chciałabym żeby tak zostało smile) U nas to nie jest
        kwilenie, ale normalny płacz - na szczęście nie ciągły - z małymi przerwami, a
        czasem takie zawodzenie. Trwa to mniej więcej 5-10 minut, a potem Mała się
        uspokaja i słodko śpi dalej (tak jak już pisałam - nawet 2 godziny).
        • greengarden Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 20:36
          Moja córka też tak ma - dokładnie co pół godziny z zegarkiem w ręku. Związane
          jest to z fazami snu i wrażeniami, które wybudzają. W nocy zdarza się to
          rzadziej, bo mniej rzeczy dziecko niepokoi. Niestety moja córka zaczęła sie
          czasami tez tak wybudzać w nocy. pozdrawiam
    • christych Re: Wybudzanie - dziwne!!! 26.10.05, 20:45
      U nas też tak było przez pierwszych 6 mies. zycia córci. Teraz (7,5 mies.) po
      pół godzinie otwiera oczka niewybudzając się i śpi dalej. Za to drzemki
      dziennie skróciły się z 1,5 h do zaledwie 40 minutsmile
    • marta1681 Re: Wybudzanie - dziwne!!! 27.10.05, 11:59
      teraz jak czytam ten post, to widzę że imoja córka tak chyba ma, dzis zasnęła
      kołó 9:30 i obudziła sie po 11 z płaczem. Zawsze myślałam że budzi sie dlatego
      że głodna i dzis też tak pomyślałam. Wiec jak zaczęła płakać wyjęłam ją z
      łóżeczka, chwilę ponosiłam i nakarmiłam. Ale ona była jakaś taka niedospana,
      zaczęła ziewać i trzeć oczka, to sobie mysle: oho! znowu śpiąca? Przeciez
      dopiero sie obudziła!
      Ale teraz tak sobie myślę że to moze być podobnie jak u waszych dzieci i często
      tak się wybudzała z płaczem (często ten płacz to z zamknietymi oczami był i tak
      rzuca głowa jakby chcia zasnać a nie mogła) i to często po pół godzinie snu
      właśnie, czy to w domu czy na spacerze. Zawsze myślałam że to z głodu. Ale
      nigdy nie przyszło mi do glowy żeby ją tak zostawić. Wsadzenie smoka nie działa:
      ( Często za chwilę stawała sie marudna i i usyipanie jej bylo cięzkie.
      mówicie że trzeba przeczekać ten płacz i nie wyciagać małej z łóżeczka czy
      wóżka? Bo przyznam że w wózku potrafi tak płakać dosyć długo i czasem przyśnie
      jeszcze ale to juz nie jest głęboki sen.
      • sylraf Re: Wybudzanie - dziwne!!! 27.10.05, 12:03
        mój syn też tak miał, teraz (7,5 m-ca) juz jest zdecydowanie lepiej i wybudza
        sie rzadziej. tak jak dziewczyny pisały, przyczyną jest przechodzenie do 2 fazy
        snu, co ma miejsce między 30 a 45 minutą drzemki.
        U mnie na początku pomagało przy takim wybudzeniu trzymanie za raczki czy
        głaskanie po główce, później zaś (około 4-5 m-ca) musiałam go wyciągać z
        łóżeczka i potulić przez kilka minut. Teraz wystarczy tylko jak poszumię mu do
        uszka, i zasypia głębiej.
    • b.bujak Re: Wybudzanie - dziwne!!! 27.10.05, 12:03
      u nas jest podobnie, nie mam pewnosci, ale widaje mi sie, ze maly sie wybudza,
      jak robi siusiu, bo czesto, jak go podnosze wtedy, to ma ciepla pieluszke
    • e.kadziela Re: Wybudzanie - dziwne!!! 27.10.05, 12:25
      Z tym przechodzeniem z jednej fazy snu do drugiej to logiczne, tylko czemu nas
      to spotyka tylko w ciągu dnia? Fakt - w nocy jest trochę mniej bodźców, no ale
      przechodzenie z jednej fazy do drugiej też występuje, prawda? A w nocy, Mała
      śpi spokojnie...
      • algadak Re: Wybudzanie - dziwne!!! 27.10.05, 12:51
        ty sie dziewczyno ciesz ze maluch spi ci tyle czsu w dzien! moja sie nie
        wybudza bo spi po 30 minsad( ale to chyba faktycznie ma zwiazek z faza rem.
        9 miesieczny bobas nie potrzebuje snu tylko musi stac!!! pozdrawiam
      • sylraf Re: Wybudzanie - dziwne!!! 27.10.05, 12:52
        w nocy nas to omija właśnie dlatego, że jest mniej bodźców, jest ciemno itp.
        dziecko się rozbudza na sekundę, po czym zasypia samo. Tak jest przynajmniej u
        nas. I tak kilka razy w nocy. Czasami tylko przekręci się na boczek lub jęknie...
        • kreola7 Re: Wybudzanie - dziwne!!! 27.10.05, 14:49
          A ja myślę, że maluchom śni się coś nieprzyjemnego np: szczepienie i dlatego
          wybudzją się ze snu i płaczą.
          Na pewno zauważyłyście, że wasze maluchy też uśmiechają się w czasie snu, co
          pewnie wiąże się z przyjemnymi snami, przyjemnymi dla nich wrażeniami.
          Ich mózgi również przetważają informacje płynące z zewnątrz. Udowodniono
          przecież, że dzieci już w łonie matki śnią smile
          Myślę, że w trakcie takiego wybudzenia można malucha pogłaskać po policzku,
          główce, dać smoka-kto może lub chce. Te metody sprawdziłam.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka