Dodaj do ulubionych

10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!!!!!!!

02.11.05, 10:07
Witajcie kochane!Nie wiem czy mam się już martwić ale mój synek jeszcze nie
potrafi sam się podnieść np. w łóżeczku ani z pozycji leżącej sam usiąść (raz
udało mu się jakimś sposobem usiąść,ale to nie całkiem).Nie chodzi jeszcze
przy meblach, trzymając za rączki pomyka po całym mieszkaniu ale jego ciałko
jeszcze kolebie się na wszystkie strony, w pozycji stojącej jak sie go puści
nie potrafi utrzymać swojego ciała i leci.Kuba dobrze siedzi, wykręca się na
wszystkie strony sięgając po zabawki no ale nie wstaje i to mnie bardzo
niepokoji!Doradzcie cos kochane mamuśki!Acha dodam że Kuba nie raczkuje
(potrafi stanąć na czworaka ale nie pujdzie dalej tylko sie kiwa w przód i w
tył).Pozdrawiam MALWINA i KUBA
Obserwuj wątek
    • ulcia122 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 10:21
      ja mam 11 mies. curcie ona tez nie raczkuje jakies dwa tygodnie temu zaczeła
      sama siadac i wstawac w łuzeczku( te wstawanie było nawet szypciej) ale
      przestałam sie tym martwić bo kazde dziecko ma swoje tempo rozwoju i na
      wszystko przyjdzie czas(a pani doktor powiedziała mi że nie wszystkie dzieci
      raczkują niekture odrazu chodzą).Pozdrawiam ULA i DARIA
    • esseana Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 10:26
      Więcej spokoju.
      To nie wyścigi.
      Przyjdzie i czas że vbędziesz wponinala czasy jak to było fajnie jak synek
      sobie siedział a nie dewastował domsmile

Możesz zawsze poradzić się pediatry lub udać się do neurologa.

pozdrawiamy

Miki 11 miesięcy i ewa
      • malina1984 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 10:34
        dzieki bardzo za rady, ja wiem ze kazde dziecko inaczej sie rozwija ale to ta
        psychika tak dziala, wyszukuje u synka choroby i sama nie wiem dlaczego to
        robie, poprostu taki jest umysl matki troszczacej sie o swoje dziecko.Nie
        biegam po lekarzach ale urajam sobie cos wełbie i to za mna chodzi a nawet
        ostatnio ubzduralam sobie ze Kuba nie wstaje i nie raczkuje dlatego ze czasami
        zamiast jednej kropli vigantolu kapnie mi sie dwie- boze przeciez to jest chore!
        musze sie opamietac!pozdrawiam was kochane mamusie!
      • mega3 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 10:36
        Mój Kuba 12-go skończy 10m, też sam nie wstaje, troszkę próbuje w łóżeczku,
        zaczyna raczkować ,siada sam. Nie przejmuje się, byłam niedawno u ortopedy i
        powoedział, że wszystko jest w porządku. Chyba Kubusie tak mają smile
        • malina1984 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 10:37
          oj chyba chyba!!ah te Kubolki!
          • gosiamp12 Spoko!!! 02.11.05, 12:45
            Nie martw sie mamuśku, mój tez skończył 10m-cy i nie wstaje, tydzień temu
            jeszcze nie raczkował az tu nagle zaczął zapierniczac po pokoju, to była
            kwestia paru dni, śliczny ten twój syniu wygląda na zdrowego jak rydz, a jak u
            niego z zabkami bo mój ma dopiero 2 dolne.Pozdrowionka!!!
            • malina1984 ZĄBKI 02.11.05, 14:47
              Jeśli chodzi o ząbki to ma 2 na dole i 4 u góry.Dzieki bardzo za rady!
              Pozdrawiam mamuśke!
    • anek130 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 12:58
      aj asię martwię w drugą stronę. Mój Alek 19 października skończył 7 miesięcy i
      juz siedzi sobie sam, sam siada z pozycji leżącej i od piątku wstaje w
      łózeczku. To chyba znowu bardzo wcześnie, bo nogi mu sie trzęsą jeszcze jak
      stoi, ale jest niezmordowany smile)

pozdrawiam
      Ania
      • malina1984 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 14:48
        Ale masz dobrze, takie zwinne dzieciątko a ja czekam i czekam aż wstanie!
        Pozdrawiam!Mamuśka Malwina
    • agagor2 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 14:17
      >Doradzcie cos kochane mamuśki!
      A więc moje rady:
      - nie chodziłabym z nim za raczki, bo szkoda jego słabiutkiego kręgosłupa. Takie
      chodzenie jest złe dla dziecka - poczytaj troszke na ten temat i sama się
      przekonasz. Zreszta sama piszesz, że jego ciałko sie kolebie - znaczy że to dla
      niego za wcześnie
      - kiwanie się wprzód i w tył na czworakach to jeden z etapów przed raczkowaniem.
      Jeżeli pozwolisz dziecku przebywac w tej pozycji to niedługo zacznie raczkować
      (mój synek równiez przechodził ten etap "kiwania się"), ale jeżeli będziesz go
      prowadzać za rączki to nie będzie miał potrzeby żeby zacząć samemu sie przemieszczać
      - kładź dzieciaka na brzuszku na podłodze i pozwól mu samemu się rozruszać
      To są moje rady - oczywiście możesz skorzystać lub niesmile
      Dodam tylko, ze mój synek sam zaczął chodzić dokładnie w pierwsze urodziny, a do
      tego czasu pięknie raczkował i chodził przy meblach - sam, bez ciągania za rączkismile
      • malina1984 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 14:50
        Napewno skorzystam z tych rad i nie bede go prowadzać za rączki ale on tak się
        rwie do tego a dziadzia jak to widzi to od razu go wyciąga z chodzika i
        prowadza za ręce chociaz mu na to nie pozwalam od paru dni a on dalej swoje!
        można sie drzec i drzec a do niego nie dociera bo jak twierdz "Kubolek chce
        chodzic"!Dzieki bardzo za rady!pozdrawiam MALWINA
        • ciuforek Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 15:35
          kochana mój zaczoł jak miał 12 miesiecy- wiec twoja kruszyna ma jeszcze troche
          czasu
        • jakw Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 16:37
          Nie drzyj się na dziadka tylko odstaw chodzik. Może ma za mało okazji do ćwiczeń?
          • malina1984 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 17:04
            okazji to ma duzo a do chodzika wkladam go tylko wtedy kiedy chce chodzic za
            raczki.wole chodzik bo ponoc jego jeszcze nie mozna za raczki prowadzac bo nie
            potrafi utrzymac swojego cialka.pozdrawiam mamuśke!Malwina
            • jakw Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 17:17
              No to musisz dziadkowi jakoś wytłumaczyć - ale nie krzykiem. Jak się kolebie -
              widocznie nie jest jeszcze w pełni gotowy. I do raczkowania też brak wtedy
              motywacji. Btw niektóre dzieci mało raczkują albo nie raczkują wcale. A
              pokazywałaś mu raczkowanie? Bo jak moją przeturlałam po łóżku to następnego dnia
              turlała się sama...
              • malina1984 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 17:35
                Pokazywalam.jak jest na czworaka i sie buja do przodu i do tylu to razem z
                mezem przesuwamu mu nozki i raczki i z nasza pomoca raczkuje ale sam
                nie.stwierdzilam ze nie ma sensu jak zechce to sam zacznie pomykac na
                czworaka,umozliwiamy mu raczkowanie tylko czyli kladziemy go na podlodze lub na
                lozku a i nawet w kojcu przy zabawie.
              • malina1984 Re: 10 m-cy A JESZCZE SAM NIE WSTAJE! POMOCY!!!!! 02.11.05, 17:37
                wiem ze nie jest gotowy na chodzenie za raczki bo widac to po nimale ten
                dziadzia,jak mu mowie zeby tak nie robil i tlumacze jak krowie na rowie to on
                twierdzize ja sie nie znam i ze on takwlasnie postepowal z dziecmi.ja juz nie
                wiem co mam robic a najgorsze jest to ze on u nas przesieduje codziennie bo
                jest zakochany w Kubolku, dodam jeszcze ze jest to moj teśc!
                • asia_grzes rehabilitacja NDT-BOBATH!! 02.11.05, 18:08
                  nie wiem skad jestes,ale znajdzcie jak najszybciej rehabilitanta z certfikatem
                  ndt-bobath.
                  absolutnie nie kazcie chodzic dziecku zanim samo tego nie zrobi,nie bedzie stał

nie podciagaj dziecka za raczki do siedzenia

nie moge ci pokazac jak sie bawic z maluszkiem,by mu pomoc prawidlowo nauczyc
                  sie siadacsada ciezko to opisac.gdybys byla ze s;laska to dalabym ci namiary na
                  odpowiednich lekarzy,ktorzy pomogli naszemu dziecku.pozdrawiamy
                  a dziadkowi trzeba kategorycznie zabronic takich zabaw-dziecko to wasza
                  odpowiedzialnosc i on musi sie dostosowac do waszych zalecen
          • asia_grzes aha-precz z chodzikiem!!!! 02.11.05, 18:08
            smile
            • malina1984 Re: aha-precz z chodzikiem!!!! 02.11.05, 18:37
              Jezu przerazilas mnie asia_grzes!!!nie wiem teraz co mam robic inne mamy pisza
              ze ich dzieci w tym wieku tez jeszcze same nie wstaja i ze kazde dziecko
              inaczej sie rozwija a tu nagle taka rada od ciebie!kuba siedzi bardzo dobrze i
              niekiedy uda mu sie samemu usiasc z pozycji lezacej ale jesli chodzi o
              wstawanie to nie zabardzo.Cholera no przestraszylas mnie, wlasnie patrze na
              niego i mysle czy naprawde jest cos z nim nie tak?pozdrawiam
              • asia_grzes Re: aha-precz z chodzikiem!!!! 02.11.05, 19:07
                chodzi mi o to,ze lepiej niech maluszka sprawdzi neurolog badz
                rehabilitant.czest sie mowi-dziecko dorosnie,ma czas.tak ato nie ksiazka z
                instrukcja obslugi,ale tzw.kroki milowe musza byc terminowe.u nas synek nie
                widzial majac ponad 2 m-ce.wiele osob bagatelizowalo to-my bylismy uparci.i
                dobrze-szybkie badania,cwiczenia na koordynacje wzrokowo-ruchowa i napiecia
                daly taki efekt,ze wszystko jest juz ok.
                lepiej sprawdz to u lekarza.moze csie komus tu naraze,ale czasami wypowiadaja
                sie tu osoby,ktore udaja,ze cos wiedza.idz,sprawdz i bedziesz spokojna
                ps a co do metody ndt-bobath to jest tez zalecana zdrowym dzieciom jako
                wspomaghajaca rozwoj.z drugim dzieckiem,gdy wszystko nawet bedzie dobrze/a
                bedziesmile/tez tak bedziemy cwiczyc
                • asia_grzes Re: aha-precz z chodzikiem!!!! 02.11.05, 19:17
                  nasz maly mial przedluzona rehabilitacje,bo nie utrzymywal przez kilka sekund
                  pozycji siedzacej w wieku 7miesiecy,wiec lepiej niech neurolog zbada waszego
                  dzidziusia.pediatrzy nie maja w tym kierunku specjalizacji,wiec moga nie
                  widziec wszystkiego.a wizyte u neurologa potraktuj jako kontrolna,jako bilans
                  niemowlaka.smile
                  pozdrawiamy was i trzymamy za was kciuki
                  • nataliamackowiak odp do autorki wątku 02.11.05, 21:53
                    wg mnie to jest ok, każde dziecko inaczej, nie martw się, nie idź do lekarza,
                    ja bym tak zrobiła
                    Natalia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka