Dodaj do ulubionych

jak zmusić do przekręcania główki?

14.11.05, 09:41
Mój 2-miesięcny synek preferuje kłaść głowkę na prawą stronę, jak zmusić go do
przekręcania główki? W nocy podkładam zwiniętą pieluszkę, ale i tak się
przekręca, a no boczku nie chce już leżeć, tylko od racu przewraca się na
plecy i główka na swoją ulubioną stronę.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: jak zmusić do przekręcania główki? 14.11.05, 09:58
      Może połóż go w łóżeczku w nogami w drugą stronę - zdarza się, że dziecko
      układa się w jedną stronę, bo lubi patrzeć np. na lampę.
    • anias29 Re: jak zmusić do przekręcania główki? 14.11.05, 10:19
      Mój też preferował jedną. Wieszałam mu więc zabawki w wózku i łóżeczku z
      drugiej strony, łóżeczko przestawiłam tak, aby mnie też widział z drugiej. Na
      kanapie też kładłam tą drugą stroną "do świata". Pomogło.
      • kama755 Re: jak zmusić do przekręcania główki? 14.11.05, 10:30
        przestawiłam już łóżeczko, niestety nie pomogło...., jak sobie leży np. na
        kolankach, to trzeba go mocno zagadywać, żeby głowka była na drugą stroną, a to
        jednak są krótkie chwile w stosunku do całego dnia
        • iwonkafi Re: jak zmusić do przekręcania główki? 14.11.05, 10:55
          Witaj.Moja mala ma prawie rok i tez do 3m.zycia glowke odkrecala tylko w jedna
          strone.Do tego stopnia ze jak trzymalismy ja na rekach to nawet wtedy nie
          odwracala glowy tylko trzymala ja na swoja ulubiona strone jak spala to ciagle
          zmienialam jej strony bo mowiono mi ze moze splaszczyc jej sie glowka ale nic
          takiego sie nie stalo poprostu w pewnym momecie zaczela sama ukladac glowke w
          obie strony.Ale jezeli bardzo sie tym martwisz to poprostu idz do
          neurologa.Pozdrawiam
    • mamaszymka3 Re: jak zmusić do przekręcania główki? 14.11.05, 10:59
      nasz 2,5 miesięczny synek też tak ma, choć chyba już jest lepiej. Próbowaliśmy
      przed snem układać mu główkę w drugą stronę, podkładaliśmy różne rzeczy, ale to
      niewiele dawało. Czasem udało mu się przekręcić główkę przez sen (zwłaszcza na
      spacerze - bo wtdy dobrze śpi), ale to działało na krótko. Znajoma położna
      mówiła, że to niewiele da, zwykle dzieciak i tak jakoś przekręci główkę. Nam
      lepsze efekty dało zajmowanie maluszka w czasie czuwania różnymi rzeczami
      (zabawki, lustro, tata wink) tak, żeby patrzył w odpowiednią stronę, no i
      noszenie go na drugim ramieniu. teraz jest już poprawa- teraz kładzie główkę
      bardziej przypadkowo - tak jak go dopadnie sen.
      Nie jest to duży problem, ale nie zaniedbujcie go. Na pewno z tegoi wyjdzie
      Wasz dzieciaczek
      Pozdrawiam
    • psg2 do kamy 755 14.11.05, 11:50
      Wybierz sie z maluszkiem do pediatry powiedz mu w czym problem, na moje oko
      Twoje dzieciatko ma tzw.krecz szyji,to nic groznego ale dzieci z
      ta "przypadloscia" tak wlasnie maja ze patrza tylko w jedna strone,poprostu ich
      miesien szyji jest przykurczony i naprawde uwierz mi nie pomoze odwrocenie
      lozeczka,podkladanie pieluszki,sama tez to przerabialam rok temu z moja
      dzidzia.Pediatra dal na skierowanie do poradnii rehabilitacyjnej tam zbadala
      nasza dzidzie pani doktor i od razu dostalismy skierowanie na laserki i
      cwiczenia.Cwieczenia nie nalezaly do zbyt przyjemnych,jest to wyciaganie szyjki
      i przekrecanie ja w lewa strone,dokladnie juz nie pamietam jak te cwiczenia sie
      nazywaly.nigdy nie rob sama zadnych masarzy bo mozesz zrobic mu krzywde,wiec
      szybciutko wybierz sie do lekarza,zycze powodzenia i przede wszystkim
      wytrwalosci.Jak bedziesz miala jakies pytania to pisz jak cos byede wiedziala
      to odpowiem.pozdrawiam AGATA
    • topolania Re: jak zmusić do przekręcania główki? 14.11.05, 12:10
      Nasz Maluch tez preferowal jedna strone. Jak sie okazalo, mial asymetrie
      ulozeniowa. Po wyjsciu ze szpitala bylismy na konsultacji u fizykoterapeutki,
      pokazala nam szereg cwiczen, ktore mozna w ramach zabawy wykonywac z dzieckiem
      i po okolo 6 tygodniach na kontroli wszystko juz bylo w porzadku.

Wazna rzecz, na ktora zwrocono nam uwage, to ze nie mozna zmuszac dziecka do
      lezenia caly czas na drugim boku, czy odwracania glowy na druga strone, bo moze
      to spowodowac przeniesienie preferencji na druga strone i znowu bedzie problem.

W Warszawie goraco polecam terapeutke, u ktorej bylismy na konsultacjach:
      Iwona Roczek
      terapeuta NDT-Bobath
      Orthos Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnej
      ul. Szolc-Rogozinskiego 1
      tel. 855 23 95
    • agam26 Re: jak zmusić do przekręcania główki? 14.11.05, 17:32
      moja o 3 miesięczna córka miała to samo. tzn jakiś miesiac temu zauwazyłam ze
      nie chce lezec na bokach i lubi tylko patrzec w lewo. Jak chciałąm ją pozozyc na
      boku to był wielki wrzask, tak samo na brzuchu patrzyła tylko w jedną
      stronę.Główka leciała jej do lewego barku. Pediatra stwierdziła miękki krecz
      szyi i skierowała do poradni rehabilitacyjnej, ale mieliśmy czekac 3 tyg., więc
      wzięłam prywatnie rehabilitantkę 15 zł za wizyte( była 6 razy)i bardzo Nance
      pomogła. Masowała,ćwiczyła z malutka-oczywiści był wielki krzyk-az mi serce
      pękało.W poradni lekarka widziała ze juz jest lepiej( Mała miała wytarte włoski
      z drugiej stronysmile), pokazała kilka ćwiczen i zapisała kołmierzyk który Nanka
      nosi w foteliku sam.bo główka jeszcez troche leci do lewego barku. Musisz
      koniecznie isc do pediatry i niech dzidzie obejrzy. Maluszki sa barzo elastyczne
      i wszelkie wady łatwiej skorygowac u niemowlaka niz u starszego dziecka. Aha
      moja Nanka miała to podobno od urodzenia- była duża i nie miała miejsca w moim
      brzuszku.Miała też stópki piętne, ale masowalismy od urodzenia i juzjest oki.
    • nunu Re: jak zmusić do przekręcania główki? 14.11.05, 18:07
      Zalozylam podobny watek kilka dni temu. U nas pomoglo kilkakrotne ulozenie na
      prawym boczku (przez miesiac lezal tylko na lewym z uwagi na zlamany obojczyk)
      oczywiscie z podparciem pleckow zeby trudniej bylo mu zmienic pozycje.
      Teraz juz roznie uklada glowke.
    • asia710 Re: jak zmusić do przekręcania główki? 14.11.05, 20:59
      Moja polozna twierdzi, ze dziecko zawsze zwroci glowke w te strone gdzie jest
      SWIATLO. Jestem na etapie obserwacjismile) ale wydaje sie, ze wystarczylo zmienic
      pozycje w lozeczku, pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka