Dodaj do ulubionych

samo zasypia

14.11.05, 19:55
pomozcie kobiety, tyle sie naczytalam ze wasze pociechy potrafia same zasypiac
w lozeczku, moja tymczasem, jak ja tylko odkladam, chocby nawet nie wiadomo
jak spala, ma chyba jakis czujnik, albo lozeczko ma parzydelka bo od razu jest
ryk. trzeba dlugo z nia lezec nawet po uspieniu i dopiero odkladac zzeby bron
boze nie poczula ze idzie do lozeczka. jak wy to robicie?
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: samo zasypia 14.11.05, 20:04
      Jak Kacperek usnie przy piersi odkładam go do łóżeczka i spi.Czasem się zdarza
      że otworzy oczka ,ale ja wtedy głaskam go po glówce ze dwa razy i zasypia
      czasem nawet bez głaskania usnie.Acha musi miec pieluszkę przy buzi i zasypia w
      oka mgnieniu.
      Moze i Ty głaskaj córcię po główce ,mów do niej szeptem "śpij
      kochanie,doranoc,niech Aniołki czuwają nad Twoim snem "
      • buniulka Re: samo zasypia 14.11.05, 20:07
        dzieki, ale glaskanie, szeptanie, robienie szszszsz, spiewanie kolysanek i
        bujanie nic nie pomaga sad
      • buniulka Re: samo zasypia 14.11.05, 20:09
        sliczny ten twoj Kacperek smile powiedz mi jak moge umiescic zdjecie coreczki i
        link pod swoim podpisem to moze i ja sie pochwale swoja pociecha
    • topolania Re: samo zasypia 14.11.05, 20:24
      Ja staram sie odkladac naszego Maluszka do lozeczka zanim zasnie.

Spiewam "z popielnika na Wojtusia" (najczesciej kilkakrotnie), zycze slodkich
      snow i wychodze. Najczesciej jeszcze troche pogada i zasypia. Jesli zaczyna
      marudzic, daje smoka i znowu wychodze. Smok zazwyczaj raz wypada - jesli
      Maluszek marudzi, podaje go ponownie i to najczesciej zamyka proces zasypiania
      wieczorem.

Jezeli Maluszek placze juz na etapie "z popielnika na Wojtusia", dostaje smoka
      wczesniej (chyba ze problemem jest niedojedzenie - wtedy jeszcze raz do piersi).
      • buniulka Re: samo zasypia 14.11.05, 20:26
        niestety smoka moja w ogole nie chce i strasznie pluje, a jak wychodze to chwile
        pogada ale pozniej zaczyna sie placz i jak jej nie wezme to potem nie sposob ja
        uspokoic
        • lirio Re: samo zasypia 14.11.05, 20:34
          A próbowałaś kiedykolwiek zostawić na chwilkę gdy płacze?? Mój synek generalnie
          zasypia bez problemu, ale gdy zapłacze to nie dobiegam do niego z prędkością
          świtała, w większości przypadków płacz ustaje po 1-2 minutach, tylko czasami
          nabiera na sile to wtedy mówię do niego chwilkę i znów odchodzę. Na szczęście w
          takich przypadkach nie jest zainteresowany noszeniem tylko kontaktem wzrokowym
          i głaskaniem.
    • mazurowa Re: samo zasypia 14.11.05, 20:30
      Moze nie napisze nic odkrywczego, ale moja Olcia po prostu sama dojrzala do
      samodzielnego zasypiania. Wczesniej mialam to samo co Ty ze swoja coreczka -
      usypianie tylko przy cycu i odczekiwanie z odlozeniem do lozeczka az twardo
      zasnie. Bylo juz tak fatalnie, ze potrafila wieczorem wisiec na mnie 2 godziny,
      a przez kolejne dwie nie moglismy jej ruszyc i przeniesc do lozeczka, bo sie
      budzila i ryczala. Pewnego dnia kiedy usilowalam ja uspic jak zawsze po prostu
      sie oderwala od cyca i nie miala ochoty wiecej ciumkac. Co mialam robic?
      Odlozylam do lozeczka, a po 5 minutach juz spala. Nie wiem jak to sie stalo,
      nic nie robilam, zeby ja nauczyc, jedyne wytlumaczenie - dorosla. W tydzień
      poźniej Olcia zaczęła sama zasypiać także w ciągu dnia. Taka niespodzianka.
      Dodam, ze wczesniej chwytalismy sie roznych sposobow na usypianie -
      szszszuszanie, klepanie po pupce, nawet przez dwa dni w desperacji "Uspij
      wreszcie". I bądź tu mądrysmile Powodzenia!
    • mazurowa Re: samo zasypia 14.11.05, 20:32
      Aha, niezbedna do zasniecia jest pieluszka do ciumkania (zamiast smoka - smok
      beee)
      • buniulka Re: samo zasypia 14.11.05, 20:34
        ale gdzie kladziesz ta pieluszke? obok jej buzi? na policzku? bo moja w uzi
        uznaje tylko wlasny kciuk albo cala piastke
        • mazurowa Re: samo zasypia 14.11.05, 20:38
          pieluszke klade obok niej, jak ma ochote to sobie ja zuje, a czasami po prostu
          nakrywa nia buzkę, ale wtedy sciagam jej ta pieluszke, oczywiscie po zasnieciu.
          Dzieci po prostu lubią ssać, uspokaja to je. Moja akurat smoka nigdy nie
          chciala, ale miala taki silny odruch ssania, ze tez sobie ladowala piąstki do
          buźki. Przypadkowo odkrylam, ze pieluszka rozwiązuje problem.
          • buniulka Re: samo zasypia 14.11.05, 20:42
            dalam jej pieluche ale ona przez pieluche stara sie wcisnac swoja piastke i
            trzeba przyznac ze nawet jej sie to udaje tylko cos pluje chyba piastka o smaku
            pieluchy nie za bardzo jej smakuje wink
            • mazurowa Re: samo zasypia 14.11.05, 20:48
              Sprytna mała. Nie da się łatwo oszukać. Moja na podobnej zasadzie ssała smoka -
              obok smoka dopychała do buzi jeszcze palce, ile się dałosmile
    • majowa77 Re: samo zasypia 14.11.05, 21:38
      Ja skorzystałam ze sposobu zaklinaczki dziec. Polega on na podnoszeniu i
      kładzeniu. Jak mała zaczynała ryk, to ją brałam na ręce i nie odchodząc od
      łóżeczka, uspokajałam . Nie czekałam aż zaśnie, tylko aż będzie spokojna. Przez
      pierwszą noc taj ją podnosiłam chyba z 50 raz. Ale zacisnęłam zęby i byłam
      twarda. Druga noc tez była ciężka, ale od trzeciej było już coraz lepiej. Mój
      mąż krakał, że to ją nauczy tylko zasypinia na rękach, ale nieprawda. Nika
      teraz zasypia pieknie, trchę pomarudzi, ale wystrczy , że wtedy ją pogłaszczę
      po główce. Już jej nie podnoszę z łóżeczka. Takie podnoszenie trwało 5 dni.
      Moja córcia ma 3 miesiące
    • buniulka Re: samo zasypia 14.11.05, 21:59
      no a teraz to samo od kilku dni nie chce spac w ogole przedwczoraj to przysnela
      po kapieli do 23 a potem jak sie obudzila to do 8.30 nie chciala zasnac i
      plakala juz z zmeczenia i dalej nic moze to i zabki zaczely isc (ma trzy
      miesiace i tydzien) ale mi sie wydaje ze to za wczesnie, ale nie mam pojecia jak
      ja uspic
    • aluc Re: samo zasypia 14.11.05, 22:01
      starszy tak miał, młodszy jest odkładalny
      jedyne wytłumaczenie jest takie, że niektóre dzieci tak mają, a inne nie
    • pelczarka Re: samo zasypia 15.11.05, 21:21
      a sprobuj tak jak mowi Tracy hogg... ja tak zrobilam jak maly mial 4,5 miesiaca.
      Bo zaczynal byc przyzwyczajany do lualania w wozku. Powiedzialam NIE i
      odkladalam do lozeczka, jak plakal, bralam na rece i jak sie uspokoil, to
      odkladalam itak do skutku (pierwsszy dzien 1,5 godziny) a teraz spi sam, tylko
      jak mu smoczek wypadnie to musze mu podac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka